Ä°stanbul Menkul Kıymetler Borsası (Ä°MKB) BaÅŸkanı Hüseyin Erkan, sermaye piyasası algı ve potansiyeli belirleme araÅŸtırması sonuçlarına göre, Türkiye’de gayrimenkulün, altından sonra en çok akla gelen ikinci yatırım aracı olduÄŸunu belirterek, ”Gayrimenkul ülkemizde geleneksel bir yatırım aracı haline gelmiÅŸtir” dedi.
Erkan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) veGayrimenkul Yatırım Ortaklığı DerneÄŸi (GYODER) tarafından Ceylan Otel’de düzenlenen ”Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Olmak” konferansının açılışında yaptığı konuÅŸmada, Türkiye’deki gayrimenkul sektörünün vardığı geliÅŸmiÅŸlik düzeyinin tüm dünyada konuÅŸulur hale geldiÄŸini belirtti.
Kısa süre önce Fas’ta katıldığı bir toplantıda Türkiye’nin baÅŸarılarının konuÅŸulduÄŸunu, bir model olarak görüldüğünü söyleyen Erkan, Türkiye’nin sermaye piyasası, gayrimenkul piyasası ve Körfez sermayesinin gözdesi olan gayrimenkulyatırımlarının konu edildiÄŸini anlattı.
Türkiye’de gayrimenkulün uzun yıllardır en çok tercih edilen yatırım araçları arasında yer aldığını ifade eden Erkan, yükselen kiÅŸi başı milli gelirin de nitelikli konut talebini olumlu etkilediÄŸini, birçok ÅŸehirde önemli gayrimenkul yatırımlarının yürütüldüğünü, büyük ölçekli toplu konut projelerinin yaygınlaÅŸtığını kaydetti.
Hüseyin Erkan, global düzeydeki krizlerin olumsuz etkilerine karşın gayrimenkulün hala yatırımcılar arasında en çok raÄŸbet gören araçlardan olduÄŸuna iÅŸaret ederek, ”Sermaye piyasası algı ve potansiyeli belirleme araÅŸtırması sonuçlarına göre ülkemizde gayrimenkul, altından sonra en çok akla gelen ikinci yatırım aracı. AraÅŸtırmaya yanıt verenler, altından sonra en çok gayrimenkule yatırım yapmayı düşüneceklerini ifade etmiÅŸler. Gayrimenkul ülkemizde geleneksel bir yatırım aracı haline gelmiÅŸtir” diye konuÅŸtu.
Bu geliÅŸmelerin, Türkiye’de uluslararası normlarda bir gayrimenkul sektörünün oluÅŸmasını ve kurumsal ve etkin bir finansal sistem kurulmasını gerektirdiÄŸini dile getiren Erkan, bu baÄŸlamda GYO’ların önemli iÅŸlev gördüğünü söyledi.
Ä°lk olarak 1997’de İMKB’de iÅŸlem görmeye baÅŸlayan GYO ÅŸirketlerinin sayısının 23’e yükseldiÄŸini ve aralık itibariyle piyasa deÄŸerleri toplamının 11 milyar liraya ulaÅŸtığını aktaran Erkan, 2000 yılından itibaren GYO’lar için ayrı endeks hesaplanmaya baÅŸlandığını anımsattı.
Erkan, bununla ilgili borsa yatırım fonları, varantlar çıkarılabileceÄŸini; bunların ileride oluÅŸabilecek fiyat risklerine karşı da kullanılabileceÄŸini kaydederek, ”Bunların da yatırım bankacılarımız tarafından düşünülmesi gerektiÄŸini düşünüyorum” dedi.
AA