Genel görünümde çok fazla bir değişiklik yok. Hafta başından beri dile getirdiğimiz gibi bu yılın geri kalanında daha çok aşağı yönlü olmakla birlikte çalkantılı bir süreç yaşayacağımızı tahmin ediyoruz. Piyasaların hayal ve hikaye yaratma gücü zaman zaman bu beklentimiz dışında hareketler gerçekleşmesine neden olabilir, fakat bu tür haberleri iyi analiz etmek gerektiğini düşünüyoruz. Dün bunun örneklerinden birini yaşadık. Gün içerisinde borsalarda başlayan iyimserlik FED’in akşam yapacağı toplantıya bağlandı. Bazı yorumlarda 3. parasal genişlemeden (QE3) bahsedildiğini de gördük. Dün bu konuda uyarıda bulunmuş ve bu konuya değinilmeyeceğini ve bunun da bir satış bahanesi olacağını dile getirmiştik. Bunu söylememizin nedeni, bu yorumların aniden ortaya çıkmış olması ve arkasında bir dayanak bulunmamasıydı. Daha çok “olsa ne iyi olur” tarzında temenniler olarak gördük bu yorumları. Özetle şuan için ABD tarafında yeni bir parasal genişleme ya da FED’in büyümeyi destekleme amacıyla hazırladığı bir plan program yakın zaman için yok. ABD ekonomisinden gelen rakamlara baktığımızda da bu yönde acil adım atılmasını gerektirecek bir süreç de olmadığını düşünüyoruz. Fakat ilerleyen günlerde AB’de işler içinden çıkılamayacak hal almaya başlarsa, FED’in ve ABD yönetiminin AB’den gelecek olumsuzlukları azaltma adına bu yönde adımlar attığını görebiliriz. Bunlardan ilki de Obama’nın geçtiğimi aylarda dile getirdiği büyüklüğü 600 milyar dolara ulaşabilecek ekonomiyi destekleme paketi olabilir. Fakat şimdilik bu konuda bir gelişme yok. Bundan dolayı bizler de, bir kenarda bekletmek koşuluyla, şimdilik bu olasılığı senaryo dışı tutuyoruz.
Türkiye’ye gelince, yurtdışına göre zayıf kalmaya devam edeceğimiz görüşümüzü değiştirecek önemli bir gelişme yok. Spot İMKB 30’da teknik görünüme baktığımızda aşağıda bulunan 61,500/62,000 aralığındaki güçlü destek bölgesinin test edilme ihtimalini yüksek görüyoruz. Bu bölgenin test edilmesinin ardından bir miktar tepki gelmesi muhtemel ama biz olası tepkilerde alım yapmak yerine, tepkilerin ardından ya da bu desteğin kırılmasıyla gelebilecek yeni satışlar için short pozsiyon beklemenin daha iyi bir strateji olacağını düşünüyoruz. Yani desteklerde aşağı yönlü pozisyonlarda kar realizasyonu, desteklerin kırılması ya da olası tepkilerin sonlanması durumunda yeni short pozisyonlar açılmasından yanayız. Yeniden 65,000’in üzerine atılmadığı sürece de bu görüşümüzü koruyacağız.
Bu süreçte bir taraftan da Euro/Dolar paritesinin takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Paritede 1,31 altında kalma süresi uzayacak olursa, düşüş daha da hızlanabilir ve ilk kademede 1,28 civarı test edilebilir. Tabi bu da borsalar üzerinde negatif baskı anlamına gelecektir.
Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.
Türev Araçlar Birimi / Uzman
[email protected]
UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlıgı kapsamında degildir. Yatırım danısmanlıgı hizmeti; Aracı kurumlar, portföy yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri arasında imzalanacak yatırım danısmanlıgı sözlesmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kisisel görüslerine dayanmaktadır. Bu görüsler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar dogurmayabilir.