16:36
Borsada şu ana kadar önemli bir değşim olmadı. Endeks 52.500-52.600 civarında sıkışık bir bantta hacimsiz dalgalanma yapıyor. ABD’den gelen veriler umut verdi ve ABD future’ları hala yüzde 0.50 civarında yukarıda bulunurken, DAX endeksi yüzde 0.65 yükselmiş görünüyor. Bu arada Morgan Stanley haberini herhalde duymuşsunuzdur. Türk hisselerini Equal-weight (Eşit ağırlık) notundan “underweight” (Azalt) notuna indirdiler. Sebebi malum. Bizim dış borcumuzun çok yüksek ve kısa vadeli olduğunu söyleyip, bu cari açıkla 2012’de dışarıdan kolayca para bulamayabileceğimizi ima ediyorlar. Adamlar haklılar. Bu haber geldiğinde bir miktar gerileme olsa da piyasa üzerinde çok ağır bir baskı yaratmadı. Bugün Yunanistan’ın ihalesinde de sorun olmadı. 2.9 katı talep geldi. Faizler hafif arttı ama EFSF’nin borçlanma ihalesindeki talep ve faiz iyiydi.
Şu an aslında DAX endeksi ve diğer avrupa borsalarındaki hareketler önemlidir. DAX endeksi 5.825 civarına demir atmış görünüyor. Kritik seviye 5.750’dir ve aşağıkırılrısa bizde de satışlar artar. Şu an Avrupa bankaları olduça rahatlamış görünüyorlar. Yüzde 1 ile AMB’ndan para alıp, yeni çıkan yüksek getirili tahvillere yatırıyor olabilirler.
Dow’da işlemler şimdi başladı. Düne göre yüzde 0.75 yukarıda bulunuyor. Piyasalar ABD ile rahatlamış görünüyor ve DAX endeksi de buna ayak ydurdu. Öğlen yazdığım yorumda belirttiğim üzere, artık ABD borsaarı diğer borsaların önünden gidecektir. Avrupa’da hikaye azaldı şimdi gözler ABD’de olacaktır. Teknik olarak dow endeksi ve S&P500 endeksini daha yakından izlemeye başlayacağız. Dow’daki hareket nedeniyle bizde de şu an endeks 52.800 seviyesine geldi. Dow endeksi 12.200 seviyesinin üzerinde kapanış yapacak olursa, bizim borsa için birşeyler düşünülebilir ama şu an izlemede kalmak gerekir.
Bu arada önemli bir haber de geldi. Bundesbank (Almanya) IMF’ye kaynak sağlanmasını AB dışındaki ülkelerin merkez bankalarının da katılımı şartına bağladı. Bunu da bir yere not etmek lazım. Aslında hiç iyi bir haber değil.
Bu akşam saat 19:30’da Murat Birsel ile Akşam haberlerinde Bugün TV’de olacağım. Arzu edenler izleyebilirler. Sağlıcakla kalınız…
13:00
Piyasalar bugün de güne stresli başladıktan sonra, borsa 52.120 seviyelerine kadar geriledi. Ardından 52.500’e kadar yaklaşık 350 puanlık bir artış yaptı. Dış piyasalara baktığımızda İspanya’nın tahvil ihaleleri vardı ve İspanya kağıtlarına iyi talep geldi. Faizlerde de gerileme oldu. İspanyol ihaleleri sonrasında Avrupa olumluya döndü ama DAX endeksi düne göre yüzde 0.42 yukarıda bulunurken Dow future’ları yüzde 0.36 yukarıda bulunuyor. Normalde bu tahvil ihaleleri çok daha olumlu bir seyir yaratabilirdi. Fakat piyasada tedirginlik sürüyor. Çünkü dün Sarkozy’nin yapmış olduğu açıklamalar var. Notları düşürülürse bunun sorun olacağını ama dayanabileceklerini söyledi. Dmek ki artık notunun düşmesine kesin gözüyle bakıyor ve her an bir veya birkaç derecelendirme kuruluşundan Fransa’nın notunun düşürüldüğü açıklaması gelebilir.
Son açıklanan AB zirvesi kararlarının genel olarak Avrupa bölgesi ekonomilerini daraltması bekleniyor. Bu konuda Roubini de bu yönde yorum yaptı. Dolayısıyla hisse senetleri piyasasının önündeki senaryo daha düşük büyüme ve daha düşük ciro ve kar anlamına geliyor. Bundan sonraki süreçte hisse senedi piyasalarını olumlu etkileyebilecek en önemli gelişme paranın ucunun gösterilmesi olur. Avrupa Merkez Bankası (AMB) faizleri düşürdü. Bu durum hisse senetlerine yarıyordu. Bankalara istedikleri kadar nakit vereceğini de duyurdu. Bu da bankalara ilişkin belirsizliği bitiriyordu ve banka batışları riskini neredeyse sıfırlıyordu. Peki neden DAX endeksi 6.100 seviyesini tekrar yukarı geçemedi? Demek ki, ekonomik büyüme beklentilerinde ciddi bir sorun var ve resesyonist bekleyişler hakim ki, bu ortamda hisse senetleri yükselemiyor. Dolayısıyla yeni birşeyler yapılmalı. İşte bu yeni şey ne ise, o yapılana kadar ya da, piyasa yeni bir şeyler odluğuna karar verene kadar DAX’ın 6.150 seviyesini geçmesi mümkün olmayacak. Bu olmadan da borsalarda kalıcı bir yükseliş zor. ABD ekonomisinden gelecek veriler moralleri düzeltebilir ve diğer piyasaları olumlu etkileyebilir. Bu yüzden bu aşamadan itibaren bizim piyasaların ve Avrupa’nın daha çok ABD borsalarına paralel hareket etmeye başladığını görebiliriz.
ALTIN: Ekonomideki küçülme veya resesyon beklentileri altını da kısa vadede aşağı çekiyor. Altın 1667 dolar seviyesinde bulunuyor. Sabah saatlerinde 1655 dolar seviyesine kadar inmişti. İspanya tahvil ihalesi sonrasında hava biraz düzelince yukarı çıktı ama teknik olarak 1.700 desteği aşağı kırıldığı için Altın’da kısa vadede düşü trendi devam eder ve 1600-1650 dolara arsı görülebilir. Bu yüzden kısa vadede çok fazla birşey beklenmeli ama 2012 gibi zor bir yıl için portföylerde orta ve uzun vadeli olarak altın bulundurmak gerektiğini tekrar vurgulamalıyım.
DOLAR: Şu an 1.8686 seviyesinden işlem görüyor ve yavaş yava yeniden 1.90’a doğru hareket ediyor. Bugün için 1.85 destek olmak üzere 1.8750 de direnç bulunuyor. Doları olanlar tutabilirler çünkü dolarda değerlenmenin devam edeceğini düşünüyorum (Merkez Bankası faizlerde ciddi bir sürpriz yapmazsa).
BORSA: Teknik olarak baktığımızda endeks 52.650’nin altına indikten sonra görünüm bozuldu. Yukarı yönlü tepkilerde özellikle 52.750 seviyesi ilk direnç olarak karşımıza çıkıyor. Şu an için alım önermiyorum ama 53.100 seviyesine kadar yaklaşık 600 paunlık bir artış sözkonusu olabilir. Bugün 53.100 seviyesinin üzerinde bir kapanış beklemiyorum. Eğer çok olumlu bir haber gelirse ve 60 dakikalık süre içinde en az 135 milyon lotluk hacimle 53.100 yukarı kırılırsa işte o zaman alım yapılarak en az 3-5 kademe yukarıdan satış yapma imkanı olabilir. Fakat normal şartlarda beklentim, endeksin 52.200 ile 52.900 arasında bugünü tamamlamasıdır. Genelde hacimsiz sıkışık bir hareket bekliyorum. Kağıt bazında orta ve uzun vade alınabilecek kağıtlara ilişkin dün bir excel dosyası vermiştim. Ama şunu belirteyim ki, bu kağıtların bazıları pahalı durumda. Bu liste bir alım önerisi listesi değpildir. Sürekli kar eden bir şirket hissesi en az 3 yıllığına düşünülürse anlamlıdır.
Sizlere daha önce bahsettiğim excel listesi aşağıda link olarak verilmiştir. Arzu edenler indirebilirler. Bu çalışmada 2003 yılı Aralık bilançolarından başlayarak 2011 Eylül bilançolarına kadar olan dönemde AKTIF KARLILIKLARI yıllık bazda hesaplanmıştır. yani 3 aylık bilançodaki aktif karlılığı hesaplanırken geçmiş 3 aydan bu 3 aya kadar olan 12 aylık dönemdeki kar bulunmuş ve aktiflere bölünmüştür. Dolayısıyla 32 tane çeyrek dönem mevcuttur. Bu 32 dönemin hepsinde kâr açıklayanlar baştan itibaren sıralanmıştır. DİKKAT! excel dosyasında iki tane SHEET (SAYFA) vardır. Biri “AKTIF KARLILIĞI” sayfası diğeri de “SIRALANMIŞ LİSTE” sayfasıdır. Bu iki sayfayı ayrıntılı inceleyebilirisiniz. Bu liste sadece geçmişte sürekli kâr eden kağıtları göstermek içindir. Buna ek olarak ucuz pahalı göstergelerine de bakmanız gerekir. Bugün TV’deki programımda söz verdiğim üzere burada yayınlıyorum. Bir sonraki yorumumu saat 16:30’da vereceğim.
KARLARLA İLGİLİ EXCEL DOSYASINI YUKLEMEK ICIN BURAYI TIKLAYINIZ