9 Aralık Toplantısından Ne Çıkar

Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel, bugün ki, parlamento meclis toplantısında, , Euro Bölgesi’ndeki ülke borç krizinin üstesinden gelmenin bir süreç olduÄŸunu ve bu sürecin yıllar alacağını, borç krizinin tek bir hareket ile çözülemeyeceÄŸini belirtti. 9 Aralık 2011  tarihinde, Brüksel’de yapılacak olan,  Avrupa BirliÄŸi liderler zirvesi öncesi gerçekleÅŸen  konuÅŸma metninde ayrıca, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) güveni sürdürmesi için bağımsız olması gerektiÄŸi ve  Eurobondların (Euro Bölgesi ortak tahvili) Avrupa’nın borç krizine çözüm olmayacağı da ifade edilmekte.

Aslına bakarsanız, hafta içinde FED öncülüğünde 5 büyük Merkez bankasının ortak kararı ile gerçekleÅŸtirilen, swap faiz indirim planı, 5 Aralık 2011  sonrası hayata geçirildiÄŸinde, her ne kadar, Avrupa Bankalarının ve ülkelerinin, dolar borçlanma maliyetinin düşürüleceÄŸi, ve likiditenin artırılacağı düşünülse bile, önceden de ifade ettiÄŸim gibi, iyileÅŸmenin kalıcı boyutta olmayacağı, Almanya BaÅŸbakanı, Merkel’in bugün ki konuÅŸması ile netleÅŸmeye baÅŸlamıştır.  Merkel, Euro Bölgesi’nin ortak tahvil ihracı yerine,  güçlü mali kontroller ve borç düzenlemeleriyle yeni bir ”istikrar birliÄŸine” ihtiyacı olduÄŸunu belirtmesine raÄŸmen, bu isteÄŸinin gerçekleÅŸmesi, üye ülkeler açısından çok zor görünmektedir. HerÅŸeyden önce, sıkı maliye politikalarının yapılabilmesi için, istihdam, büyüme rasyolarının sürdürülebilir olması gerekmektedir.

Piyasa otoritelerinin ve rating kuruluşlarının, 2012 yılı Euro bölgesi, büyüme tahminini,  % 0,5’e çekmesi sonrası, 2011, 4. çeyrek ve 2012 1.  çeyreğinde, Euro bölgesinde gerçekleşmesi muhtemel olan resesyon sonrası, Almanya’nın, ortak tahvil çıkarmak istememesi Euro bölge krizini daha tehlikeli boyutlara çekecek görülüyor.

http://bigyatirim.blogspot.com/

Dr. Ä°smet DEMÄ°RKOL

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir