Amerikan Merkez Bankası FED’in öncülüğünde Avrupa, Japonya, Ä°ngiltere, Ä°sviçre ve Kanada merkez bankalarının dün gerçekleÅŸtirdiÄŸi, Swap faizlerinin 50 baz puan indirilmesinin, ardından piyasalar kısa vadeli bir iyimserliÄŸe kapılarak, rahat bir nefes alırken, uzun vade için görünüm hala negatif.
Avrupa ülkelerinin artan borç sorunu karşısında, dolar ile borçlanma maliyetleri arttığı için, FED öncülüğünde gerçekleştirilen indirim sonrası, Rönesans ülkelerinde ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerde, tahvil maliyetlerinde gerileme, borsalarda ise artış meydana geldi. İşin ilginç yanı, Avrupalı liderlerin, sorunun gerçek çözümü için doğru politikalar üretmeden, krizi biraz daha ötelemek ne derece doğru bir yaklaşım bekleyip göreceğiz. Ancak, olayın mali boyutunu ele alırsak, bugün Avrupa ülkelerinde, işsizlik oranında artış ve bölge çapında düşük büyüme beraberinde durgunluk ve muhtemel 2012 resesyonuna zemin hazırlamaya devam ediyor. Önümüzde ki 2 – 3 aylık süre zarfında her an yeni krizlerin gelme ihtimali kuvvetle muhtemel iken, üretim ve yatırım olmadan, yüksek Euro kuru ile Avrupa ülkelerinin nereye kadar, dolar maliyetleri ile tahvil piyasası düşük seyredecek. Bugün, Yunanistan ile başlayan ve İtalya, İrlanda, İspanya, Portekiz ve Fransa ile Almanya’yı da etkisi almaya başlayan kredi krizi dün FED öncülüğünde gerçekleştirilen faiz swaplarında ki indirim ile  daha tehlikeli boyutlara ulaşmıştır.
Küresel piyasalar, yeni bir krizi kaldıracak güçte değildir. Avrupa’nın gerçek sorunu, artan kamu borcu nedeni ile üretim ve istihdam piyasasına çare bulamamasıdır. Bir yandan, ekonomiyi soğutmak istenirken, diğer yandan, Avrupa iş gücü ve üretim piyasasına çözüm bulunamaması, 2012 yılında yaşanması muhtemel yeni ekonomik krizleri beraberinde getirecektir.
http://bigyatirim.blogspot.com/
Dr.Ä°smet DEMÄ°RKOL