Dün piyasaları yine Merkez Bankaları ipten aldı. Yine Fed’in “şapkadaki tavşan üretme çiftliğinden” yeni/yine bir tavşan çıktı! Fed ile gelişmiş ülke merkez bankaları arasındaki swap (para değişimi) anlaşmasının maliyetleri OIS+100 baz puandan, OIS+50 baz puana indirildi. Aslında çıkan tavşan minikti. Zira swap anlaşması zaten devam etmekte olan bir anlaşmaydı. Değişen tek şey “maliyet” idi.
Merkez bankalarının tercihi yine ‘top çevirme’ yönündeydi. Sorunu yine likidite vererek ileriye ötelemeyi tercih ettiler. Temel sorunları çözecek bir adım değildi tabii ki bu adım. Olsun, piyasalar için bunun çok da büyük bir önemi yoktu! Zira Kasım ayının son işlem günüydü dün. Birçok hedge fonun ve yatırım bankasının “yıl sonu” kapanışı dündü. Fon yöneticileri “bonusları” için dünkü kapanışların iyi olmasını tercih ettiler! Geçtiğimiz hafta yaşanan sert düşüşleri geri almak için merkez bankalarının “ortak müdahalesini” kullandılar. Böyle olabileceğine (şu veya bu sebepten) Pazartesi günkü “Kasım Rallisi için son üç gün…” başlıklı yazımda “İMKB 100’de 51.745’in aşılması durumunda 53.650 seviyelerine kadar sürecek bir hareket görebiliriz” diyerek böylesi bir hareket olacağına değinmiştim.
Yapılan işe yarayacak mı? Avrupa’daki sorunlu ülkelerin borçlanma faizlerini aşağı indirebilecek bir adım olmadığından işe yaraması çok zor. Diğer yandan sorunu merkez bankaları eliyle ileriye ötelemek, yüksek faizden borçlanan sorunlu ülkelerin sorunları daha da büyütmekten öte bir işe yaramıyor. Zira gitgide artan faizler uzun vadede bu ülkelerin borçlarının katlanarak artmasına yol açıyor. Ancak bu durum kısa vadede piyasaları pek ilgilendirmiyor! Onlar gelen paranın piyasada yaratacağı rahatlamaya bakıyorlar.
Çin Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıkları azaltmasının yarattığı ılıman havayı destekleyen bir başka olumlu haber TCMB Başkanı Erdem Başçı’dan geldi. “Faiz koridorunun yukarıya genişletilmesine ihtiyaç görmüyoruz” söylemi kısa vadeli bakıldığında bizim piyasalarımızdaki gerilimi azalttı. Tüm bu haberler dolar/TL kurlarını 1.8250’lere kadar indirdi. Paritenin de 1.3310’lardan 1.3530’lara çıkmasının da payı vardı bu harekette. Bono bileşiklerini de unutmamak gerek. Gösterge bono bileşik faizleri yüzde 10.75’in altına inerek, 10,39’dan kapandı. Hesap dönemi kapanışı için olabilecek en “ideal” seviyeler…
Gün sonunda en çok sorulan soru; ‘Toparlanma devam edecek mi?’ idi. 53.650’nin üzerine geçip 54.517’den kapatan ve yüzde 4.66 yükselen İMKB’nin bugün içinde 55.250 seviyelerine kadar çıkması ihtimali var. Bu seviyenin üzerine çıkılması durumunda teknik olarak 56.500-800 bandına kadar bir yükseliş ihtimali var! Ancak bu olasılıkların her ikisinin de düşük olduğunu düşünüyorum. Dün yaşanan; sadece Türkiye ’de değil; ciddi bir abartı idi. Bir çok seviye hızlı ve de işlemsiz geçildi.
Bu hareketin devam edebilmesi ancak dün yaşanan rallinin Noel Baba (yıl sonu) Rallisi’ne bağlanabilmesi ile mümkün. Ancak bu biraz zor! Zira önümüzdeki koskoca bir Aralık ayı var ve bu ay çok şeye gebe.
Dikkatli olmakta fayda var!