Global piyasalarda riskli varlıklar satılmaya devam ediyor, piyasanın tek avuntusu haftanın bitmesi.
AVRUPA DOMÄ°NE ETMEYE DEVAM EDÄ°YOR
Dün yapılan Strasbourg’daki toplantıda ortak basın açıklaması yapan Almanya Şansölyesi Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy anlaşmaya varamadılar ve basın önünde de bunu dile getirdiler. Ortak Euro bonosu ve Avrupa Merkez Bankası ( ECB ) alımlarına karşı olan Merkel’e yanıt bir gün krizin herkesi etkileyebileceğini söyleyen Sarkozy’den geldi. Yükselen faizler sorulduğunda, bunun ülkeler arasındaki farkı gösterdiğini ve daha yapılması gereken çok iş olduğunu hatırlattığını söyleyen Merkel’e Sarkozy’nin yanıtı ise ortak bono bu dertleri çözer oldu. Dün Şükran Günü sebebiyle kapalı olan ABD piyasaları bugün yarım gün de olsa işlemlere tekrar başlayacak. S&P 500 Endeksi vadeli işlemlerde % 0.44 düşüş sergiliyor. Riskten kaçışta tipik olarak kuvvetlenen Dolar Endeksi 79.25’e yükseldi ve varlık fiyatlarını etkileyen bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. Euro / Dolar 1.3312’de ve Türkiye’nin de içinde yer aldığı Gelişen Piyasalar kurları geriliyor. Dün uzun vadeli kredi notu Moody’s tarafından 1 basamak düşürülerek yatırım yapılamaz seviyeye indirilien Macaristan para birimi Forint % 1.12 ile başı çekiyor. Türk Lirası ise güne Dolar’a karşı yatay 1.8726 seviyesinden başlıyor. Euro / TL 2.4916’da ve Sepet Kur ise 2.1819’da.
ASYA’DA SATIŞ DEVAM EDİYOR
S&P tarafından not düşürülme tehdidine maruz kalan Japonya’da dün % 1.8 gerileyen Nikkei 225 Endeksi bugün değişim göstermiyor ancak Japon Yeni, güçlenen Dolar ve uyarının etkisiyle 77.43’te. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi Dolar’a karşı % 0.32 düşüşte. Çin’de ICBC Bank’ın zirvesinden yapılan tahminlere göre yüksek enflasyon devam ettiği sürece para politikası da sıkılaştırıcı olacak. Avrupa’daki çözümsüzlük ve banka hisselerindeki satış Şanghay Bileşik Endeksi’ni % 0.54 aşağı çekiyor. Bölgenin genelini kapsayan MSCI Asya Endeksi % 1 aşağıda, Avrupa’nın göstergesi niteliğindeki Eurostoxx 600 Endeksi ise dün % 0.15 gerilemişti. EPFR tarafından açıklanan sermaye hareketlerine göre 23 Kasım ile biten haftada Gelişen Ülke hisse senetlerinden 2.7 milyar Dolar çıkış yaşandı. Burada en önde yer alan Güney Kore’de hisse senetleri % 1.08 düşüşteler. EPFR’ye göre aynı dilimde bono piyasasından 205 milyon Dolar’lık çıkış yaşandı.
İÇERİDE PANİK SATIŞLARI YAŞANIYOR
Dış piyasalardaki olumsuz haber akışı içeride de hissediliyor. OVP’ye gelecek olası bir revizyon, faizdeki çift haneli seyrin sürmesi ve döviz piyasasındaki yüksek seviyeler içeriden gelen tepkilerin sınırlı ve cılız kalmasına sebep oluyor. ABD’nin de tatil olduğu bir gün dahil olmak üzere 3 gündür döviz satış ihalesi açmayan Merkez Bankası repo ihalelerinde kısıntıya giderken faizdeki taşıma maliyetini yükseltiyor ve gösterge tahvil günü % 10.7’den tamamladı. İMKB 100 ise özellikle kapanışa doğru gelen satışlarla 50 bin desteğinin altına kaydı. Banka ve Sanayi Endeksi % 2’ye yakın gerilerken telekom hisselerine gelen satış endeksi yaklaşık 403 puan aşağı çekti. Türk Telekom % 8.6 gerilerken, Turkcell % 8.3 düştü. Panik satışlarının ne ölçüde geri çevrilebileceği kapanışı belirlemede önemli rol oynayacak. Bugün veri akışı sakinken İtalya’da yapılacak olan 6 aylık ve 8 milyar Dolar’lık bono ihalesi izlenecek.
EMTİADA AŞAĞI YÖNLÜ SEYİR
24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi % 1.53 geriledi. ABD tipi ham petrol Dolar’daki değer kazançlarına ve risk iştahına bağlı olarak gerilerken sabah saatlerinde % 0.22 primli ve varil başına 96.38’den işlem görüyor. Brent petrol 107.52 Dolar’dan işlem görüyor. Değerli metallerde satışlar yaşanırken gümüş % 1 aşağıda ve 31.5 Dolar’da. Altın da gelen satışlara dayanamıyor ve Asya seansında geriliyor. % 0.48 düşen metalin ons başına fiyatı 1.685 Dolar. Tarım emtiası gerilerken metallerde satış yaşanıyor. Bakır % 0.58 geriliyor.