Dün haftaya tahminlerimizin doÄŸrulusunda yoÄŸun satışlarla baÅŸlayıp günün ikinci yarısındada devam eden satışlarla günü tamamladık. Dün gece ise ABD endeksleri federal bütçe açığının 1.2 trilyon dolar azaltmak için yaptığı görüşmelerde anlaÅŸmaya varamaması sert satışları getirdi. Bir ara %3’lere varan satışların ardından yine de ABD’nin kredi notunun ÅŸimdilik analistler tarafından güvende izlenimi taşıması piyasanın son saat alımlarınla toparlanmasına sebeb oldu. EURUSD paritesi dün belirttiÄŸimiz önemli 1.3420 teknik seviyesinin aÅŸağı kırmaması ve 1.35 üzerine doÄŸru toparlaması piyasa endekslerine bir miktar alım getireceÄŸini dile getirmiÅŸtik. Bu tepkiyi bu sabah itibariyle gören IMKB’ye yansılamaları ise ilk seansta 53,400’lerin test edilmesi oldu. Hafta başında sert satış yiyen IMKB’de 52.500 ilk desteÄŸini test eden piyasada haftanın geri kalan sürecinde yukarı yönlü tepki hareketi yaÅŸanabilir fakat ben bunun arzulanan ÅŸekilde kuvvetli olacağını düşünmemekteyim. 54bin ve 54700 seviyeleri önemli direnç teÅŸkil ederken bu seviyeler yeni satış dalgalarının baÅŸlayacağı yerler olabilir.USD TRY tarafında ise  bugün bir miktar TL lehine toparlanma MB’nın repo ihalesinin açılmaması üzerine gerçekleÅŸti. Dün 140 milyon dolarlık döviz satış ihalesine raÄŸmen kurdaki TL alehinde baskı devam ederken bugün repo ihalesinin açılmaması silahı daha etkili bir silah olarak kullanmakta. Bugün itibari ile  TL’de  5. günlük HO günün desteÄŸi (1.8330)olurken dışarıda paritenin etkisi yine büyük ölçüde TL’deki hareketlerin öncüsü olmaya devam edecektir.
Bugün için özetle beklentiler IMKB ve VOB tarafında kısıtlı tepki alımlarının devam edeceÄŸi, TL tarafında ise  1.8330 desteÄŸini aÅŸağı kırmayan ve bir miktar toparlayan TL’nin günün diÄŸer yarısındada yatay bir seyirle devam etmesi yönünde olacak.
Altın iÅŸlemleri yapan yatırımcılar için daha önceki analizlerimde bir çok sefer paylaÅŸtağım noktayı yeniden dile getirmek isterimki teknik anlamda 1800-1850 bant aralığında kalıcı günlük ve haftalık kapanış görmediÄŸimiz müddetce altında 2000 ons dolar fiyat seviyelerini beklemek ÅŸu aÅŸamada yanlış olur. Dolayısıyla Altınla ilgi gelen bir çok emailde ileriki dönemde 2500 olacak ifadelerine karşın evet belki olacak ama öncelikli olarak yeniden bazı teknik seviyelerin aşılmadan bu seviyeleri konuÅŸmak çok manasız olacağı düşüncesindeyim. Altında hatırlanacağı üzere 1900’lü seviyeler üzerinde ikili tepe formasyonu ile ilk sert kırılma 1500 dolar 200 günlük HO seviylerine kadar  gerçekleÅŸmiÅŸ sonrasındaki tepkide dalgasında  ise 1800 dirençlerinde takılıp kalmıştı. Åžu an itibariyle cari fiyat seviyesi 5,22,ve 100 günlük HO seviyelerinin altından iÅŸlem görmekte. dolayısıyla bu durum altında fiyatları yukarı yön için kuvvetsiz bir duruma getirmiÅŸ durumda. Dünkü altındaki sert gerileme 5 günlüğün 22 günlük HO’yı aÅŸağı geçmesiyle yeniden SAT sinyali vermesine sebeb oldu. Düşüşler 1610 (200G HO) seviylerine kadar kayabilir. Long pozisyon taşıyanların özellikle yüksek kaldıraçlı sistemde dikkatli olmasını önermekteyim.
Burak GerçekÂ
[email protected]
http://www.bilgeyatirimci.com/author/burak-gercek/
 http://www.twitlonger.com/show/eajob8