OSB Yöneticileri Kurallı Yeni Model İstiyor

Ä°lki 50 yıl önce ağırlıklı olarak tarım alanına kurulan uzun süre yasası ve denetime tabi kuralı bulunmayan OSB’lerin bugün ülkemizde sayıları 240’a yükselmiÅŸ durumda. Ä°ki OSB dernek baÅŸkanı ve dört önemli OSB yöneticisi kanunlarının bütünüyle yenileÅŸerek kurallı ve denetimli, keyfilikten uzak  yeni bir modelin hayata geçmesini istiyorlar.

Ä°ki OSB Dernek baÅŸkanı ile önde gelen 4 kentin OSB yöneticileri arkadaşımız Canan Sakarya’ya sorunlarını dile getirerek daha kurallı bir model için OSB Kanununun bütünüyle deÄŸiÅŸtirilmesini ve bugün olduÄŸu gibi yönetmelik ve tebliÄŸlerin kanuna aykırı olarak sorun yaratmamasını istiyorlar. OSB Kooperatif ve Küçük Sanayi Sitesi yöneticilerinin üst kuruluÅŸlarda görev almaları yasağına son verilmesini ve Maliye Bürokrasinin OSB’lerin 4562 sayılı yasaya göre kurulup vergilendirildiklerini bilerek, her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulduklarını bilerek hareket etmeleri gerektiÄŸini hatalı uygulamalara son verilmesi gerektiÄŸini söylüyorlar. Bu alanda hatanın ortadan kalması için 1 numaralı Kurumlar vergisi tebliÄŸinin 4. Maddesinin OSB’lerle ilgili bendinin yürürlükten kaldırılmasını öneriyorlar.

Sakarya’nın haberinde OSB yöneticilerinin baÅŸtan sona deÄŸiÅŸen yeni yasa talepleriyle ilgili görüşleri yer alırken, 264 OSB’nin yarısının boÅŸ olduÄŸu ve son dönemde 43 OSB’de 208 parselin tahsisine son veriliÅŸini olumlu bulurlarken, bunların ne kadarının yeniden tahsis edildiÄŸi bilgisinin açıklanmasının önemli olduÄŸunu belirtiyorlar.

Ä°lki 50 yıl önce kurulan OSB’lerin iÅŸleyiÅŸinde sorunlar olduÄŸu konusunda bizde zaman zaman deÄŸerlendirmelerde bulunup öneriler ortaya koyduk. Bunlardan bir bölümünü burada tekrarlamak isterim:

-OSB’lerin alan seçimlerinde hatalar yapılmıştır. Bunun devam etmemesi için yeni OSB kararları verilirken kentlerin tarım-sanayi ve konut alanları planlamasının mutlaka yapılmış olması gerekir.

-OSB’lerin kentle iliÅŸkisi dikkate alınmalı tarım alanlarının iÅŸgali önlenmeli, OSB’ler kentin saÄŸlıklı geliÅŸimini engelleyici olmamalıdır.

-OSB ve Küçük Sanayi Sitesi kuruluşları kentte birbirinden girdi alacak şekilde, sinerji yaratabilir bir modelle kurulmalıdır.

-OSB’lerin demiryolu, karayolu, liman ve havayolu baÄŸlantıları gözetilerek lojistik avantajları gündemde olmalıdır.

-OSB içi sektörel yerleşimler sinerji yaratacak şekilde planlanmalıdır.

-OSB’lerde arsa tahsisi, arsa rant gelirini dışarıda tutan üretime dayalı mülkiyeti esas alan ÅŸekilde düzenlenmelidir.

-Siyasilerin OSB’leri kentlerine yatırımcı çekme aracı olarak görüp, verimsiz bölgelerde OSB kurulması isteklerine katlanılmamalıdır.

-OSB’lerde üretim yapanlar avantajlı kılınarak, yol kenarlarında tarım alanlarında sanayi kuruluÅŸunun önü alınmalıdır.

-OSB’lerdeki üretimin uluslar arası piyasalarda rekabette avantaj saÄŸlaması yönünde desteÄŸe sahip olmasının önü açılmalıdır.

NOT: “Hayvancılıkta çözüm ithalat mı?” yazım üzerine sektör temsilcileri arayıp bilgi verip deÄŸerlendirmeler yaptılar. Sürekli ithalat konusunda kaygılarını dile getirdiler. Söylenenlerden iki kısa görüşü aktarmak istiyorum. Ä°lki “Ben artık ‘kesilmiÅŸ et’ ve ‘kasaplık hayvan’ ithalatından kurtulamayacağımıza ÅŸartlanmış bir kırmızı et üreticisiyim. Memleket üretimine destek verilmese de bu iki kalem ürünün ithalatı vergilendirilsin. Ä°thal ürün çok daha ucuz. Çok yazık, çok!” Ä°kincisi,  “Hayvancılıkta son yılda her ÅŸeyin fiyatı en az yüzde 50 arttı. Destek yok. Saman geçen yıl 100 liraydı. Åžimdi 200 lira. Besicilik kesimine fren yaptım. BulabildiÄŸimce hayvan alıp entegre tesisimde et ürünleri hazırlayıp Irak’a ihracata hız verdim.”

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir