Türkiye’nin son çılgın projesi, Avrupa’daki üreticiler arasında sevinçle karşılandı. Bazı firma yetkilileri gözyaşlarına mani olamazken ‘Bu zor günümüzde, borç alıp, aldıkları borçla bizim mallarımızı tüketen Türkler’e minnettarız’ açıklamasını yaptılar.
187 milyar dolara ulaşan perakende pazarında, yarıya yakın bir ağırlık hissettiren alışveriş merkezlerinin önümüzdeki süreçte atağa geçerek, perakende sektörünün 2014 senesinde 250 milyar dolara ulaşmasının zor bir hedef olmadığını belirten Türkiye ise, çılgın projesinde yol haritasını belirledi.
İstanbul Shopping Fest ile elde edilen 8 milyar TL’lik kredi kartlı alışverişin 7,8 milyarını harcayarak ulaşılması güç bir rekora imza atan, bu uğurda Anadolu’dan otobüsler kaldırarak ‘tüket-tüken’ hastalığına kapılan Türk tüketicisine ise müjdeli bir haber verildi.
Bir gayrimenkul şirketi ile Akademetre tarafından yapılan araştırmayla ülkenin AVM haritası ortaya konuldu. Araştırma sonucu ortaya çıkan rapora göre Türkiye’nin hala AVM’lere ihtiyacı olduğu görüldü.
Rapora göre, 2005 yılında AVM sayısı 106 iken, 2010 yılında bu rakam 263’e, 2011 yılında ise 279’a ulaştı. AVM sektörü her yıl ortalama yüzde 20-25 büyüyor. 2013’te ise bu sayının 400’e ulaşması bekleniyor.
Aradaki 121 AVM’yi kapatabilmemiz için çok çalışmamız gerekiyor. Madem ihtiyacımız var, bu konuda yatırımlar hızlandırılmalı. İktidarın da bu konudaki gayretlerinin memnuniyet verici olduğunun altını çizmek gerekir. Şüphesiz bunda akrabalarının içinde ya da bizzat kendisi bu işlerle uğraşanlar olması büyük avantaj. Konuya vakıflar… Elbette bu avantaj kimin için geçerli, o ayrı bir tartışma konusu.
Fakat işte işin müjdesi bu noktada veriliyor. İstanbul Shopping Fest’teki performans o kadar duygu seline dönüşmüş vaziyetteki, sektör de rotasını Anadolu’ya çevirdi. Raporda yatırım yapılması muhtemel, potansiyeli yüksek iller de sıralandı.
Yatırım potansiyeli taşıyan illerin arasında Kilis, Sinop, Kars, Iğdır, Kahramanmaraş ve Afyon gibi iller yer alıyor. Buradaki esnafın ise zorluk çıkarmadan en kısa sürede dükkânlarını kapatarak, gelişen bu Türkiye fotoğrafına katkı yapması şart.
Başbakan Erdoğan bile geleceğin kendilerine ait olmadığını dile getirdi. Her ne kadar halen perakende pazarının yarısına hakimseler de, gelişmelerden kaçılamaz. Hemen iş yerlerini kapatıp, burada AVM yapılanmasına ortam hazırlamalılar. Eğer ekmek teknelerini kapattıkları halde vergi vermeye devam ederlerse, bu yaklaşımları da iktidar tarafından şüphesiz takdirle karşılanacaktır.
Şimdi gözler Anadolu’da… AVM’ler Anadolu’ya akın ediyor. Bence bu çılgın projenin adını da şöyle koyalım: Anadolu’yu Vakumlama Merkezi… Hayırlı, uğurlu olsun. Hayaldi, gerçek oldu.