Kardemirli haddeciler derneÄŸi tam sayfa olarak verdikleri ilanda SPK, CumhurbaÅŸkanlık Denetleme Kurulu ve Rekabet Kurulu’nu adil olmayan satış ve teslimat uygulamasına son vermek için göreve davet ediyor. 1995 yılında 1 liraya özelleÅŸtirilen Kardemir bugün Ä°SO 500’de 42. Sıraya yükselmiÅŸ durumda. Önemli yatırımlarına yenilerini ekleyerek üretimini 1.6 milyon tondan 3 milyon tona çıkarma kararında. Bu nedenle tarafların aralarındaki sorunu diyalog içersinde çözmesi ve kuruma zarar vermemeleri önem taşıyor.
Kardemir 1937 yılında temeli atılan ilk entegre demir çelik tesisimizdir. 1990’larda yaÅŸadığı sorunlar sonunda kapatılma aÅŸamasına geldiÄŸinde CHP-DYP koalisyonu döneminde BaÅŸbakan Çiller tarafından 1 lira fiyatla özelleÅŸtirilerek, 1995 yılında hisseleri çalışanlar, emekliler, Karabük halkı, esnafı ve sanayicilerine devredildi. 1997 yılında hisseleri borsaya açıldı. Hisseleri ellerinde bulunduranlardan önemli bir bölümü önemli bir gelir elde edecekleri düşüncesiyle hisselerini devrettiler. Bazı demir çelikçiler ise bu devredilen hisseleri satın aldılar.
2000’li yıllar sonrasında yatırım yapılmasına gerek duyulunca, firmanın yatırım için gerekli imkanı olmadığı için SPK’nın istemiyle hisseleri elinde bulunduranlardan bu hisselerin bankalara teminat karşılığı verilerek yatırıma giriÅŸildi. SPK ile yapılan anlaÅŸmada o dönemde hisselerini teminat olarak veren hissedarların üretimin yüzde 40’ı öncelikli almaları yolunda bir karar alındı. Kardemir üretimini çeÅŸitlendirdi. 2007 yılında da ray üretimini baÅŸlattı. Bu geliÅŸmeler sonunda Kardemir Ä°SO 500 içersinde yer alan önemli bir firma olmayı baÅŸardı, 2010 yılında 42. Sırada yer aldı.
Özelleştirme döneminde 500 bin ton civarında olan üretim kapasitesi de aynı dönemde 1 milyon600 bin tonlara yükseldi. Genel müdür Fadıl Demirel, yeni yatırımlarla kapasitelerini 3 milyon tona çıkarma karında olduğunu belirtiyor.
Hisse rehini ile üretimin yüzde 40’ını öncelikle alma hakkı elde edilme kararından sonra demir-çelik piyasasındaki hareketlere, fiyat iniÅŸ çıkışlarına göre, bu konu sürekli olarak tartışmalara ve dedikodulara neden oldu. Bir dönem bu hakkın kullandırılmasından vazgeçildi. Sonra, yine baÅŸlatıldı.
Geçen yıl bu hakkın haksız üç ailenin haksız kazanç elde etmesine ve rekabet bozucu avantaj elde saÄŸlamalarına yol açıldığı iddiasıyla Rekabet Kurulu’na ÅŸikayette bulunuldu. Rekabet Kurulu bu ÅŸikayeti 27 Ocak 2011’de karara baÄŸlayarak rekabeti bozucu bir durum olmadığını belirten bir kararla ÅŸikayetle ilgili bir yaptırıma gitmedi.
Dönem içersinde bölgedeki bir baÅŸka geliÅŸme 44 haddehanenin 22’sinin kapanması, 11’inin üretimini sürdürürken 11’inin düşük kapasiteli çalışması da söz konusu olmuÅŸtu.
Dün Hürriyet gazetesinde bu durumdan ÅŸikayet eden Karabük Özel Sektör Haddeciler DerneÄŸi tarafından verilmiÅŸ tam sayfa bir ilan yer aldı. Ä°landa Kardemir’de adil olmayan satış ve teslimat uygulamaları olduÄŸu öne sürülerek, CumhurbaÅŸkanlığı Denetleme Kurulu, SPK ve Rekabet Kurulu’nu göreve davet ediliyordu.
Haddecilerin bu iddiasının yanında öncelikli alım hakkı olan 3 firmanın kısa süreli açılıp kapanan satışlarla “Haksız kazanç” elde ettikleri de Karabük’te dedikodu olarak gündemde tutuluyor. Kardemir yönetimi ise, iddiaların yersiz olduÄŸunu ihalelerde yüzde 60’lık bölüme her isteyenin fiyat verebileceÄŸini, haksız rekabetin söz konusu olmadığını, Rekabet Kurulu kararında bunun açıkla yer aldığını belirterek, hem iddialar konusunda yargı yoluna gideceklerini, hem de verecekleri ilanla kamu oyunu bilgilendireceklerini açıkladılar.
Karabük TSO ise bu konunun taraflar arasında diyalogla çözülebileceğini onun için tarafları bir masa etra0fında diyaloga davet edeceklerini söylüyor.
Ä°ÅŸte 1995’te 1 liraya özelleÅŸtirilen Kardemir’in demir çelik sektörüne paralel geliÅŸerek Ä°SO 500’de 42. sıraya yükseldiÄŸi dönemde ÅŸikayetlere ve ilanlara neden olan olayıyla ilgili geliÅŸmeler bunlar. Sanırım Kardemir’de tartışmalar taraflar arasında önümüzdeki dönemde de sürecek.