Euro Bölgesi kurtarma fonu Avrupa Finansal Ä°stikrar Fonu (EFSF) BaÅŸkanı Klaus Regling, Çin’in EFSF’ye yatırım yapması için çabalıyor.
Çin ziyaretini sürdüren Regling, EFSF’nin, özel amaçlı yatırım aracına (SPIV) yatırım yapabileceÄŸini ve kayıpların ilk yüzde 20’sini üzerine alabileceÄŸini söyledi. Pekin’de yaptığı toplantılarla ilgili bilgi vermekten kaçınan Regling, 440 milyar euroluk EFSF’nin büyüklüğünün nasıl artırılacağına iliÅŸkin teklifi Kasım ayına kadar sunmayı beklediÄŸini belirtti.
Tsinghua Ãœniversitesinde öğrencilere konuÅŸan Regling, ”EFSF’nin, alt düzey kredi derecesine sahip kredi dilimini alacağını, bunun anlamının birÅŸeyler yanlış giderse, ilk kaybı EFSF’nin üstleneceÄŸini, bu oranın yüzde 20 seviyesinde olacağını” söyledi.
EFSF’nin, Pekin yönetiminin istemesi halinde yuan cinsinden tahvil ihraç edebileceÄŸini, ancak ÅŸimdi bunu yapmanın zor olacağını belirten Regling, ”Åžimdiye kadar avro cinsinden tahviller ihraç ettik, ancak verimli olursa istediÄŸimiz herhangi bir para birimin kullanma yetkimiz var. Bu Çinli yetkililerin onay verip vermeyeceÄŸine baÄŸlı. Sanırım çok zor, ancak yıllar geçtikçe olabileceÄŸini düşünebilirim” diye konuÅŸtu.
Avrupalı liderler, EFSF’nin, birincil piyasada Euro Bölgesi tahvillerini satın alacaklara garanti vererek ya da Çin ve Brezilya’nın da arasında bulunduÄŸu bazı ülkelerden fon saÄŸlamak için oluÅŸturulacak ”özel amaçlı yatırım aracı” (SPIV) yoluyla büyütülebileceÄŸini düşünüyorlar.
Regling, rezerv para olarak dolara alternatif ve güvenilir bir avronun Çin’in çıkarlarına olduÄŸunu belirterek, ”Dünyada birçok büyük ekonomi euroyu, uluslararası para sisteminin parçası olarak görmek istiyor. Bu bizim programımızı desteklemek için iyi bir neden” dedi.
Çin Maliye Bakanı Yardımcısı Zhu Guangyao, Pekin yönetiminin, bir sonraki adıma karar vermeden önce EFSF için yeni yatırım seçenekleri konusunda ayrıntıları beklediğini söylemişti.
Çin, 3,2 trilyon dolarlık döviz rezervlerinin 800 milyar dolarlık kısmını avro cinsi varlıklarda tutuyor.
BloombergHT