Yatırımcı Kulüpleri

Gedik Yatırım Türk Sermaye Piyasası’ndaki 20. yılında SPK, İMKB, TSPAKB’nin destekleri ile ülkemiz için yeni bir yatırımcı modeli olarak, ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın uygulama örnekleri bulunanYatırım Kulüpleri olgusunu ülkemizde de gündeme getirmek üzere bir konferans düzenledi.   Ben de bu k0nferansa katıldım. Türkiye’de henüz var olmayan yatırımcı kulüpleri için eğer yasal alt yapı da hazırlanırsa, yatırıcmılar açısından inanılmaz derfece önemli adımlar atılmış olacaktır. Bu konuda aşağıdaki basın açıklamasını okuyabilirsiniz.

Yaşar ERDİNÇ

 

Yatırımcı Seferberliği kapsamında küçük yatırımcının eğitimli ve bilinçli olarak sermaye piyasasına girişini hızlandıracak olan ‘Yatırım Kulüpleri’ konusu, 18 Ekim 2011 tarihinde İMKB’de gerçekleşen “Türkiye’de Yeni bir Yatırımcı Modeli; Yatırım Kulüpleri”  konferansı ile mercek altına alındı. 

Gedik Yatırım’ın girişimi ve düzenleyici kurumlarımızın katkıları ile gerçekleşen konferansta, bu olgunun ülkemize nasıl taşınabileceği, uygulamanın  ne zaman ve nasıl başlayabileceği, yatırımcıların bu olgudan nasıl fayda sağlayabilecekleri düzenleyici kurum yetkilileri, sektör kurumlarının yöneticileri, akademisyenler, ekonomi, finans ve borsa editörleri, köşe yazarlarının katılımları ile tartışıldı. Konferansta, İMKB Başkanı Sn. Hüseyin ERKAN, SPK Başkan Yardımcısı ve MKK Yönetim Kurulu Başkanı Sn. İbrahim PEKER, TSPAKB Genel Sekreteri Sn. İlkay ARIKAN, Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Erhan TOPAÇ’ın konuşmalarının yanı sıra,  Amerika’dan Yatırım Kulüpleri Birliği (NAIC’s BetterInvesting) CEO’su Kamie Zaracki ve İngiltere’den, Digital Look Country Manager Chris Evans’ın sunumları ile yurtdışından deneyimlere de değinildi.

Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Erhan TOPAÇ konu ile ilgili olarak; “Yatırım Kulüplerini,  ülkemizdeki Yatırımcı Seferberliği kapsamında küçük yatırımcının eğitimli ve bilinçli olarak sermaye piyasasına girişini hızlandıracak, Türk Sermaye Piyasasının gelişimi için çok önemli bir olgu olarak değerlendiriyoruz. Ülkemizde toplam yerli yatırımcı sayısı 1.084.000 ve bu yatırımcıların sadece %42’sinin portföyü 1.000 TL. üzerinde. Türkiye’de sadece 47 kişiden biri borsalara  yatırım yaparken, ABD de her 2 kişiden biri, Almanya’da her 7 kişiden biri, Çin’de ise her 11 kişiden biri borsalara yatırım yapıyor. Ülkemizde yatırım vadesi çok kısa, yatırımcı sayısı ve yatırım bilinci ise maalesef yavaş gelişiyor. Düzenleyici kurumların önderliğinde başlatılan Yatırımcı Seferberliğini bu noktada çok önemsiyor ve Gedik Yatırım olarak en üst düzeyde katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu konferansı gerçekleştirmekteki amacımız, ülkemizde yatırım bilinci ve yatırımcı sayısının artması açısından çok önemli olduğuna inandığımız Yatırım Kulübü olgusunu ülkemize nasıl taşıyabileceğimize, Türk yatırımcısının bundan nasıl fayda sağlayabileceğine dikkat çekmek. Amerika ve Avrupa’da örneklerini gördüğümüz Yatırım Kulüplerini küçük yatırımcılar bir araya gelerek oluşturuyor. Amaç, düzenli şekilde yatırım yaparak hem yatırımı öğrenmek hem de kar etmek. Kar amacı gütmeyen bir birlik desteği ile yatırım kulüpleri kuruluyor ve aracı  kurumlar kanalı ile işlemlerini yapıyorlar. Bu birliklerin üyeleri, yatırım kulüpleri ve bireysel yatırımcılardan oluşuyor. Birliklerin ana amacı, kişileri eğitmek olarak belirlenmiş. Yatırım kulüplerinin yatırım yaklaşımı; uzun dönemli al ve tut. Yatırım Kulübü olgusunun, ülkemizde küçük yatırımcıyı sermaye piyasalarına girmek için teşvik edeceğine, eğitim ve bilgiye ulaşımı kolaylaştıracağına, böylece ülkemizde uzun vadeli yatırım bilinci oluşturacağına inanıyoruz. Tüm bu yönleri ile Yatırım Kulüplerinin, Türk Sermaye Piyasası’nın gelişimi için uzun dönemde çok önemli bir altyapı oluşturacağını düşünüyoruz. Konuya gösterdikleri ilgi ve katkıları için SPK, İMKB, TSPAKB, yatırımcı dernekleri, siz değerli basın mensupları ve tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz. Yasal altyapısı, çalışma sistemi, vergisel boyutu, muhasebe kuralları, eğitim süreçleri ve dokümanları gibi hazırlıkları bir an önce tamamlayabilirsek, Türk Sermaye Piyasasının gelişimi için çok önemli olduğuna inandığımız Yatırım Kulübü olgusunu ülkemizde de kısa sürede hayata geçirebiliriz” dedi.

“Yatırımcı Kulüpleri” ile ilgili 5 yorum

  1. Hocam s.a.

    Biz 40 arkadas (aramizda avukat, savci, is adami, memur vs.) 2 sene kadar once bir yatirim klubu kurduk. Hukukcu arkadaslar bir sozlesme hazirladilar ve bu cercevede aylik belli aidatlar ile yatirim yapmaktayiz. Yatirimlarimizi borsa ve ticaret ile cesitlendirmeye calisiyoruz. Bu konularda tavsiyeleriniz, onerebileceginiz okunabilecek veya izlenebilecek metinler ve videolar varsa cok faydali olur. Ayrica yatirim klubu adi altinda birseyler yapmak isteyen arkadaslara da yardimci olmaya calisiriz. Bu isin turkiyede gelismesini biz GENYAK olarak cok arzu ediyoruz.

    Iyi calismalar selamlar

    1. Bence güzel bir iş yapmışsınız… Sizleri tebrik ediyorum. Bir toplantı yaptığınızda beni de haberdar ederseniz, ve zamanım da uygun olursa gelip bilgimi sizlere aktarabilirim. Bu konuda dünyada yapılanları herhalde biliyorsunuzdur. İşin püf noktası aylık küçük paraları her ay seçilen bir hisse veya hisselere yatırmktır. Ama benim korkum bu işin maniplatif hareketler yapan gruplara dönüşmesidir. Fakat bu konuda SPK çok hassas. Bu yüzden iyi niyetli ve gerçek yatırım kulübü olmak isteyenlere de bence olumlu yaklaşacaktır.

      1. Hocam biz de aynen dediginiz gibi aylik belli bir miktar karsiliginda arkadaslarla uyelik yaparak anlastik. Her sene ufak bir artirim yapiyoruz uyelik aidatlarina. Aramizda yonetim kurulu olusturduk ve bu yonetim kurulundaki arkadaslar tum isleri takip ediyorlar. Zaten baskan olan arkadas sizin devamli ogrencilerinizden. Tum egitim derslerinizi almis ve webinarlarinizi takip ediyor. Manipulatif olmayan firmalardan gercek bir ortakmis gibi hisse alimi yapiyoruz. KONYA KARTN BIMAS BIZIM gibi firmalarin kagitlarini elimizde tutuyoruz. Ayrica butcemizin bir kismini da profesyonel haycancilik icin arastirmada kullandik ve bu ise de bir giris yaptik. Insallah iyi yerlere gelir diye umit ediyoruz. Ben de baskanimiz sayesinde sizin isminizi ogrendim ve egitim videolarinizi izleyerek birseyler ogrenmeye calisiyorum. Amerikada ve Avrupada ufak aidat diye baslayarak cok sayida anonim sirketi kuruldugunu biliyorum ve bizde bunun icin calisiyoruz insallah.

        Iyi calismalar hocam

    1. [email protected]

      Tam olarak ne istediginizi yazarsaniz elimden geldigimce yardimci olmaya calisacagim. Baskanimiz olan arkadasa da iletip size yardimci olmaya calisacagiz.

      Iyi calismalar

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir