– wp:paragraph –>
Yaz aylarında istihdam deposu olan turizm sektöründe çalışanlar birçok yasal hakka sahip. İşverenle sezonluk anlaşmalar yapan çalışanlar, tazminat da işsizlik maaşı da alabiliyor.
– /wp:paragraph –>
– wp:paragraph –>
Son birkaç yıldır rekor üstüne rekor kıran turizm sektörü, özellikle gençler için yaz aylarında büyük istihdam fırsatlarları sunuyor. Ancak sektörün çalışma süreleri çoğnlukla yazla sınırlı olduğundan çalışanlar için de sezonluk sözleşme söz konusu oluyor. Sezonluk anlaşmalar yani belirli süreli iş sözleşmeleri çalışan haklarını yok etmiyor. Ancak bazı kötü niyetli kişiler tarafından çalışanlar aleyhine kullanılabiliyor. Oysa turizm sektöründe çalışanlar için hem tazminat, hem izin, hem de işsizlik maaşı gibi haklar geçerli.
– /wp:paragraph –>
– wp:heading {“level”:4} –>
ÖDENEK HAKKI YASADA VAR
– /wp:heading –>
– wp:paragraph –>
Turizm sektöründe ya da diÄŸer mevsimlik iÅŸlerde çalışanlar için iki türlü sözleÅŸme mümkün. SözleÅŸme sadece tek sezonluk yapılıyor ve iÅŸ bitiminde çalışan iÅŸten ayrılıyor. Ancak burada yeni sezonda yeni sözleÅŸme yapılıyorsa devam eden bir durum ortaya çıkabiliyor. Ä°kinci türde ise sözleÅŸmeler askıya alınıyor ve yeni sezonda tekrar baÅŸlatılıyor. Süre bittiÄŸinde eÄŸer sözleÅŸmeniz feshediliyorsa iÅŸsizlik maaşını hak ediyorsunuz. 4.447 Sayılı Yasa’nın 51. maddesinin d bendinde belirli süreli iÅŸ sözleÅŸmesi yapanların da iÅŸsizlik maaşı alacağı açıkça yazıyor. Bu yüzden sözleÅŸme bitiminde mutlaka iÅŸsizlik maaşına baÅŸvurun. Son 120 günde hizmet akdine baÄŸlı çalışmış olmak ve son üç yılda en az 600 gün sigortalı olup iÅŸsizlik priminin de yatırılmış olması ÅŸartı var. SözleÅŸmenin askıya alınması durumunda ise bir bakıma “ücretsiz izin” durumu ortaya çıkıyor. Fesih olmadığı için iÅŸsizlik maaşı hakkı ortadan kayboluyor. Ancak yeni sezonda mutlaka iÅŸe alınmanız gerekiyor. EÄŸer tek sezonluk bir sözleÅŸme yapıldıysa 1 yıl dolmadığı için tazminat hakkı olmuyor. Ancak sözleÅŸmeler yenilenirse yani her yıl yeniden sözleÅŸme yapılıyorsa bu kez toplam çalışmanın bir yılı geçip geçmediÄŸine bakılıyor. 1 yılı geçince tazminat hakkı doÄŸuyor.
– /wp:paragraph –>
– wp:paragraph –>
KAZANDIRACAK HİSSELERİ NASIL SEÇMELİ? ÖĞRENMEK İÇİN HEMEN TIKLA!
– /wp:paragraph –>
– wp:heading {“level”:6} –>
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.
– /wp:heading –>