Bireysel emeklilikte neler deÄŸiÅŸecek?

– wp:paragraph –>

Son bir yıldır Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hemen hemen gündemden hiç düşmüyor. Önce nisan ayında açıklanan Yeni Ekonomi Programında BES’e detaylı yer verildi, şimdi de Meclis’ten geçerek, Resmi Gazetede yayımlanan 11. Kalkınma Planında sistemde yapılacak değişiklikler madde madde sıralandı. Görünen o ki, önümüzdeki dönem BES’te önemli değişiklikler olacak. Bu da bugün için 6.8 milyonu gönüllü sistemde, 5.1 milyonu da çalışanların içinde bulunduğu otomatik BES’te olmak üzere; toplam 12 milyona yakın kişiyi ilgilendiriyor demektir. Peki, neler değişecek?

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:4} –>

SANAYÄ° DESTEKLENECEK

– /wp:heading –>

– wp:paragraph –>

Öncelikle 2017’de baÅŸlayan ve tüm çalışanların BES’e giriÅŸine imkan saÄŸlayan otomatik katılım uygulaması zorunlu hale getirilecek ve kiÅŸilerin kazançlarına göre; az geliri olandan az, çok geliri olandan daha çok maaÅŸlardan kesinti yapılacak. Yeni sisteme iÅŸveren de katılacak ki, bugünkü mevcut uygulamada iÅŸveren katkısı bulunmuyor; sadece çalışanın maaşından kesinti yapılıyor. Bu sistemle birlikte kıdem tazminatı reformu da gerçekleÅŸtirilecek –ki, kıdem tazminatı reformu hem Yeni Ekonomi Programında hem de 11. Kalkınma Planında da yer alıyor- ve iÅŸverenden, çalışandan yapılan kesintiler BES ile entegre edilerek, kıdem tazminatı fonu, ya da bir baÅŸka adıyla emeklilik fonu oluÅŸturulacak. Bu deÄŸiÅŸiklik, 2020 yılında yapılacak. Daha açık bir anlatımla yeni oluÅŸturulacak fon, 2020 yılında hayata geçecek.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

Peki, ne kadarlık bir fondan bahsediliyor? Bu deÄŸiÅŸiklikle birlikte 2020 yılından 2025 yılına kadar emeklilik fonunda biriken tutarın, milli gelirin yüzde 10’unu aÅŸacağı tahmin ediliyor ki, bu da yaklaşık 400 milyar lira anlamına geliyor. Yani, 2025 yılında 400 milyar liralık emeklilik fonumuz olacak. Bugün için 100 milyar lirası gönüllü BES’te, 6.5 milyar lirası da otomatik BES’te olmak üzere emeklilik fonları toplamı 106 milyar liranın üzerinde. Bunun 400 milyar liraya çıkması ile ülke olarak tasarruf oranımız artacak. Ama daha da önemlisi, -11. Kalkınma Planında yer aldı- emeklilik fonlarında oluÅŸan kaynak, sanayinin büyümesi için kullanılacak. Bir anlamda emeklilik fonunda oluÅŸan birikimler ile sanayi kesimi desteklenecek.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

TEMEL ANALİZ İLE NASIL HİSSE SEÇİLİR? UZMANINDAN HEMEN ÖĞRENMEYE BAŞLA!

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:6} –>

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

– /wp:heading –>

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir