Emeklinin ‘aylık iadesi’ maÄŸduriyeti sona erdi

– wp:paragraph –>

Kendisinden kaynaklanmayan hatalar nedeniyle emekli aylığı kesilenler artık mağdur olmayacak. SGK, bu durumda tüm aylıkları değil, sadece eksik günleri geri isteyebilir. Ardından aylık almaya devam edebilirsiniz.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

1- SORU: 3 yıl önce emekli oldum. 3 yıl aylık aldım, ancak prim günün 45 gün eksik dediler. İsim benzerliğinden dolayı başkasının primleri bana yazılmış. SGK aldığım aylıkları faiziyle geri istedi. Mahkemeye başvursam kazanır mıyım? (Ahmet Kazancı)

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:4} –>

EN YAKIN SGK’YA BAÅžVURUN

– /wp:heading –>

– wp:paragraph –>

CEVAP: Aylık bağlanırken prim günlerinin yanlış hesaplanması, isim benzerliği veya memur hatası gibi sigortalıdan kaynaklanmayan nedenlerle aylığı kesilen ve faiziyle geri istenen kişiler için SGK düzenleme yaptı. Öncelikle eksik 45 gününüzün tamamlanması için borçlanılabilecek süreniz varsa yapılacak, emekli olduktan sonra SGDP’li çalışmışsanız bu primler 45 güne sayılacak, tarımsal faaliyetiniz varsa bu günler 45 güne sayılacak ve eksik gününüz tamamlanacak. Üç yıl boyunca aldığınız aylıklar değil, yalnızca eksik gün sayınız yani 45 günlük aylık faiziyle geri istenecek. 45 günün tamamlanması için de aylığınızdan kesinti yapılacak ve size tekrar aylık bağlatılacak. Bunun için mahkemeye gitmenize gerek yok. Size en yakın sosyal güvenlik merkezine giderek işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:4} –>

Ä°KRAMÄ°YE ALMA HAKKINIZ VAR

– /wp:heading –>

– wp:paragraph –>

2- SORU: 1969-1989 tarihleri arasında Emekli Sandığı’na bağlı eğitim kurumunda çalıştım. İstifa edip 1989’dan itibaren SSK’lı çalıştım. 1 Mayıs 2004’te SSK’dan emekli oldum. Emekli Sandığı’na ait tazminatımı nasıl alabilirim? (Yalçın Öztürk)

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:4} –>

2009’DA DÃœZENLEME YAPILDI

– /wp:heading –>

– wp:paragraph –>

CEVAP: Bir süre memur olarak çalışıp daha sonra SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olan kişiler, memuriyette geçirilen sürelere ilişkin emekli ikramiyesi alabilirler. 2009’da yapılan değişiklikle emekli olurken memur olma şartı kaldırıldı. Ancak bunun için memuriyetten ayrılma nedenlerinin, 1475 sayılı kanunda işçilerin kıdem tazminatı alabilmesine imkan tanıyan nedenler olması gerektiği düzenlendi. Sizin durumunuzda da istifa gerekçeniz emekli ikramiyesi alıp alamayacağını belirler. Kanundaki nedenlerden biriyle istifa ettiyseniz memur olarak geçirdiğiniz 19 yılı aşkın süreye ilişkin ikramiye alabilirsiniz.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

TEMEL ANALİZ İLE NASIL HİSSE SEÇİLİR? UZMANINDAN HEMEN ÖĞRENMEYE BAŞLA!

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:6} –>

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

– /wp:heading –>

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir