Bunun adı: “Güven Bunalımı”
Gün içi kısa yorumlarım için Twitter Adresim: @uzeyir_dogan
AB’de Yunanistan için kritik hafta:
Avrupa’nın Yunanistan konusundaki gevşek tutumu, finansal piyasaların tüm katılımcılarının dayanma gücünü bitirmek üzere. Piyasaların liderlere verdiği net mesaj acil adım atılmazsa Lehman krizindekine benzer belki de daha büyük bir güven bunalımının çok uzakta olmadığı yönünde. Bu hafta liderlerin piyasaların bu mesajına verecekleri cevap çok önemli. Yunanistan konusunda net bir karar alınamazsa Yunanistan ile başlayan sürecin Portekiz, İspanya, İzlanda, İrlanda ve en önemlisi İtalya’ya bulaşması olasılığı hiç de düşük olmayacaktır. Bu nedenle Avrupa, artık bir an önce kangren olanı kesmek ya da elindeki tüm imkanları kullanarak vücudun bütünlüğünü ne pahasına olursa olsun koruma konusunda tüm imkanları kullanacağı yönünde net bir mesaj vermek zorunda. Aksi takdirde şuana kadar olduğu gibi günü kurtarmaya yönelik adımlar atılacak olursa borsalarda olacak yükselişler satıp çıkmak için fırsattan öteye gitmeyecektir. Piyasalardaki hareketlere baktığımızda ise piyasaların artık beklemeye tahammüllerinin kalmadığını görüyoruz. Bu nedenle bu hafta içinde AB tarafından bu sorunu çözmeye yönelik atılabilecek adımları göreceğimizi tahmin ediyoruz. Açıklanacak kararların ise sorunu kökten çözebilecek adımlar olmasa dahi kısa vadede piyasalarda pozitif bir hava oluşması muhtemel. Bu nedenle bu hafta borsalar tarafında kısa vadeli bir dip denemesinin ardından güçlü alımlar gelebilir. Hafta içinde bizler de bu konuda gelebilecek kararları ve piyasalar üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkilerini günlük bültenlerimizde ya da durumun aciliyetine göre ara bültenlerle değerlendirmeye çalışacağız. (Haftalık bültenlerimizin yanında günlük bültenlerimizi de mail olarak almak istiyorsanız [email protected] adresine talebinizi iletebilirsiniz).
ABD Avrupa’nın hatasına düşmemeli:
ABD tarafında ise bütçe tasarrufu ve Obama’nın ekonomiye destek paketi yeniden tartışma konusu olmaya başladı. Her iki planın da senatodan geçememesi risklerin yeniden artmasına neden olacaktır. Bugüne kadar AB kaynaklı yaşanan “Güven Bunalımı”nın ABD’nin ekonomik politikalarına da sıçraması telafisi mümkün olmayan hasarlar meydana getirebilir ki, bu durum resesyon beklentileriyle birleşince borsalarda ikinci dip senaryolarının da gerçekleşme olasılığı artar.
İMKB için daha pozitifiz:
AB ve ABD tarafında karamsar bir tablo çizmemizin nedeni yatırımcıların olası en kötü senaryoya dahi hazırlıklı olmaları içindir. Fakat bizim ana senaryomuz, temkinli durmak ve yeri gelince stop loss yapmaktan çekinmemek kaydıyla önümüzdeki dönem için borsalarda yeni bir yukarı yönlü hareketin olabileceği yönünde. Bu nedenle de yatırımcıların kaldırabilecekleri riskler oranında hisse senedi alımında mahsur görmüyoruz. İMKB’de ise geçtiğimiz hafta S&P’nin yerel para birimi cinsinden yaptığı not artırımı ve ardından küresel piyasalarda başlayan sert satışların etkisiyle çok sert hareketler yaşandı. S&P’nin kararını pozitif bulmakla birlikte yeterli bulmadığımızı ve borsalardaki hareketlere temkinli yaklaşmak gerektiğini günlük yorumlarımızda dile getirmiştik. Fakat önümüzdeki günlerde yurtdışı piyasalardaki stresin azalması durumunda İMKB’nin yabancı para cinsinden not artırımı beklentisiyle yeniden diğer piyasalara göre pozitif ayrışma yaşanabilir. Bu nedenle İMKB için beklentimiz yurtdışı piyasalara göre daha pozitif. Bir ayrışma yaşanması yönünde.
Bu hafta açıklanacak verilerden ön plana çıkanlar:
26 Eylül 2011 Pazartesi:
• 14:30 – Türkiye – TUIK Eylül Ayı Kapasite Kullanım Oranı
• 17:00 – ABD Ağustos Ayı Yeni Konut Satışları
27 Eylül 2011 Salı:
• 11:30 – İspanya Bono İhracı Gerçekleştirecek
• 12:00 – İtalya Bono İhracı Gerçekleştirecek
• 14:00 – TCMB Para Politikası Kurulu Toplantı Tutanakları Yayınlayacak
• 16:00 – ABD Temmuz Ayı S&P Case Schiller Konut Fiyat Endeksi
• 17:00 – ABD Eylül Ayı Tüketici Güven Endeksi
• 17:00 – ABD Eylül Ayı Richmond FED İmalat Endeksi
28 Eylül 2011 Çarşamba:
• 12:00 – İtalya Tahvil Bono İhracı Gerçekleştirecek
• 14:00 – Finlandiya Parlamentosu “Avrupa Finansal İstikrar Fonu”nda Yapılacak Değişiklikleri Oylayacak
• 15:30 – ABD Ağustos Ayı Dayanıklı Mal Siparişleri
• 23:50 – ABD – FED Başkanı Bernanke Konuşma Yapacak
29 Eylül 2011 Perşembe:
• Alman Parlamentosu “Avrupa Finansal İstikrar Fonu”nda yapılacak değişiklikleri oylayacak
• 10:55 – Almanya Eylül Ayı İşsizlik Oranı
• 12:00 – İtalya tahvil ihracı gerçekleştirecek
• 15:30 – ABD 2. Çeyrek Nihai GSYH
• 15:30 – ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları
• 17:00 – ABD Ağustos Ayı Bekleyen Konut Satışları
30 Eylül 2011 Cuma:
• 10:00 – TCMB Ağustos Ayı Dış Ticaret Dengesi
• 15:30 – ABD Ağustos Ayı Kişisel Gelirler ve Harcamalar
• 16:55 – ABD Eylül Ayı Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi
İMKB 30 TEKNİK ANALİZİ :
İMKB’de geçtiğimiz hafta yaşanan sert hareketler bu haftaya da taşınmış durumda. S&P kararı sonrası 76,000 civarını test eden İMKB 30’da haftanın kapanışı 68,582’de gerçekleşti. Bu hafta endekste ilk önemli destek noktamız 67,000. Bu seviyenin altında kapanış ihtimali doğması durumunda satışların ilk olarak 65,000’e kadar devam etmesi beklenebilir. 65,000 bu hafta İMKB 30’da takip edeceğimiz en önemli destek. Olası bir satış baskısında bu destek de kırılacak olursa satışların çok daha sertleşmesi ve panik havasıyla yeni diplerin oluşması beklenebilir. Bu nedenle bu seviye altında gün içi çok kısa vadeli tepkiler için dahi olsa yukarı yönlü pozisyon alınmasını doğru bulmuyoruz. Yukarı yönlü hareketlerde ise 70,000 ilk önemli direncimiz. Bu seviyenin aşılması ve kapanışlar gelmesi durumunda yukarı yönlü hareket güçlenebilir. Geçtiğimiz hafta günlük teknik analiz raporlarımızda da dile getirdiğimiz gibi beklentimiz endeksin not artırımı sonrası gördüğü seviyeleri yeniden test etmesi yönünde. Bu nedenle bu hafa için desteklerden ya da dirençlerin geçilmesiyle alım yapılması ve yukarı yönlü hareket potansiyelinin değerlendirilmesi yönünde. Fakat bültenin baş kısımlarında da değindiğimiz gibi zemin hala çok kaygan. Bu nedenle özellikle VOB’de endeks kontratlarında yapılacak işlemlerde mutlaka stop loss bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz.
USD/TL TEKNİK ANALİZİ :
Dolar/TL kurunda 1,80’nin de geçilmesi ve bu seviye üzerinde yapılan kapanışlar 1,87 hareketini başlattı. Şuana kadar görünen o ki TCMB’nin kur konusunda elinde yeterli enstrüman olmasına rağmen piyasa oyuncusu gibi talebe göre döviz satım ihaleleriyle kur üzerinde bir etki yaratması mümkün değil. Kur konusunda önceki haftalarda TCMB tarafından yapılan ideal seviyeler 1,65 civarı gibi açıklamalara ve döviz satım ihalelerine karşın kur 1,85’i test etti. Bu durumun devam etmesi TCMB’nin daha sonra uygulayama koyabileceği adımlarının da etkisiz kalmasına neden olabilir. Uzun vadede en kötü senaryo ise bizce doların ateşinin TCMB tarafından söndürülememesi durumunda hükümetin sözlü müdaneleriyle kurun aşağıya çekilmesi. Bu durum TCMB’ye olan güvenin son bulmasına neden olabilir. Teknik olarak kurda aşırı alım seviyelerinde olduğumuz aşikâr. 1,85/1,87 aralığı güçlü direnç, bu seviyenin geçilmesi 2,00 TL seviyelerini bile gündeme getirebilir. Fakat biz bu olasılığa şuan için düşük ihtimal veriyoruz. Bu hafta TCMB’nin kurun yükselişinden en kadar rahatsız olduğunu da göreceğimizi düşünüyoruz. TCMB günlük ihale yoluyla döviz satışları dışında elindeki diğer enstrümanları kullanmayacak olursa 2,00 TL hedefi ilerleyen günler için hayal olmaktan çıkar. Bu nedenle bu hafta TCMB’den daha güçlü adımlar beklemekle birlikte, beklentimizin boşa çıması durumunda kurda 2 ile başlayan rakamlara hoş geldin diyebiliriz. Bu nedenle bu haftanın kurda TCMB haftası olacağını düşünüyoruz.
Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.
Türev Araçlar Birimi / Uzman
Tel: 0212 330 04 70
Fax: 0212 330 0 369
www.kapitalmenkul.com.tr
[email protected]
UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlıgı kapsamında degildir. Yatırım danısmanlıgı hizmeti; Aracı kurumlar, portföy yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri arasında imzalanacak yatırım danısmanlıgı sözlesmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kisisel görüslerine dayanmaktadır. Bu görüsler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar dogurmayabilir.