Büyüme, Verimlilik, ABD Enflasyonu ve Piyasalar

Ekonomimiz 2017’de %7.4 büyürken, bugün de enflasyon verileri açıklandı.

Aylık bazda TÜFE %0.99 gelirken, yıllık bazda %10.23 olarak gerçekleşti. Bu veriler sonrasında, enflasyonda katılık olduğu belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor. Son birkaç ayda döviz kurlarındaki artışlar, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları üzerinde yukarı yönlü etki yapacaktır. Ayrıca, petrol, elektrik doğal gaz zamları da  enflasyonda katılığın devam etmesine neden olacaktır. Geçen yılın ilk üç ayında aylık bazda enflasyon oranları çok yüksekti ve baz etkisi oluşturuyordu ve bu nedenle yıllık enflasyon verisi geri çekilmeye başlamıştı ama bu baz etkisi ortadan kalkacağı için enflasyonda gelecek aylarda yeniden yukarı yönlü eğilim başlayacaktır.

ABD’de Enflasyon Hızlanacak

Dün ABD endekslerinde teknoloji ağırlıklı hisselerdeki sert düşüşlerle beraber, %2 civarında geri çekilmeler oldu. Bu yüzden bu sabah borsamız bir miktar düşüşle açıldı ama sonrasında toparladı. Åžu an dünkü kapanış seviyesine yakın yerlerde bulunuyor. BIST-100 endeksi 115.500 seviyesini aÅŸağı kırdıktan sonra, bu seviyenin üzerinde tutunmakta zorlanıyor. Genel olarak, küresel borsalarda da zayıf seyirler hakim. Fakat yine de BIST-100 endeksi diÄŸer endekslere göre daha iyi performans gösteriyor. Bu aÅŸamada ÅŸunu fark etmek lazım. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerden, geliÅŸmekte olan ülkelere para akışı 2017 yılı başında baÅŸlamıştı. Fakat ÅŸu an bu akışın durduÄŸunu ve geri çekilmeye baÅŸladığını görüyoruz. Özellikle ABD’de faizlerin artış trendine gireceÄŸi beklentisiyle, para evine dönmeye baÅŸladı. Her ne kadar küresel büyümeye iliÅŸkin olumlu beklentiler olsa da, ticaret savaÅŸları bir nebze olumsuzluk yaratıyor. Ayrıca ABD hisse senetleri zaten çok pahalıydı ve bu cephede bir düzeltme var. Bundan sonraki 3-5 yıllık süreç, bundan önceki 5 yıllık süreçten farklı olacaktır. ABD’deki enflasyon her ne kadar ÅŸu an çok ciddi bir endiÅŸe yaratmıyor olsa da, bizler ABD enflasyonunun ivmesinde hızlanma göreceÄŸiz. FED’in bu yıl 3 ve gelecek yıl 3 adet faiz artışı yapacağı konusunda piyasalar hemfikir görünseler de, enflasyonun artış ivmesinin hızlandığına dair bir veri geldiÄŸinde, piyasaların sert reaksiyonuyla karşılaÅŸabiliriz. ABD’de enflasyonun sürekli düşük ve kararlı bir seyir izlemesini beklemiyorum. Çünkü geçmiÅŸ resesyon dönemleri sonrasında enflasyon davranışlarına baktığımızda, istikrarlı ve yavaÅŸ yavaÅŸ artan bir enflasyon yerine düşük devam ederken birden hızlanmaya baÅŸlayan enflasyon süreçleri görülüyor. ABD’de açıklanan son verilerde iç talebin oldukça güçlü olduÄŸu, kredilerdeki artışların hızlandığı görülüyor. Åžu an henüz ABD’de M2 olarak tanımlanan paranın dolaşım hızı tarihsel düşük seviyelerde bulunuyor fakat 2017’nin son çeyreÄŸinde yukarı dönüş görüyoruz.

Altın Neyi Fiyatlıyor?

Åžu an altın/onz 1300-1350 dolar arasında bulunuyor. ABD’de önümüzdeki dönemde enflasyonun hızlanacağı kesin ama buna karşılık FED’in faiz artışları konusunda, enflasyona ne kadar geriden veya önceden tepki vereceÄŸi önemli olacaktır. EÄŸer altın/onz 1360 doların üzerinde kapanış yaparsa, enflasyon ivmesinin hızlanacağına dair en önemli sinyal olacaktır. Altına yatırım yapanlar ise FED’in enflasyon hızlansa da FED’in tepki vermekte gecikeceÄŸini düşünüyorlar ve bence haklılar. Ne zaman Altın 1360’ı geçerse, hem ABD endeksleri için hem de küresel borsalar için olumlu bir sinyal olmayacaktır. Ben de ABD enlfasyonunun ivmeleneceÄŸini ve FED’in adımlarında gecikeceÄŸini düşünüyorum. Buna ek olarak, dünyadaki büyük borç yükünün (tahvil balonunun) ileride patlama riskinin yüksek olduÄŸunu düşünerek, uzun süredir portföylerde en az %15 civarında altın tutulmasının uygun olacağını düşünüyorum.

Büyüme’nin Anası, Babası

Bir ülkenin ekonomik büyümesi uzun vadede o ülkenin işgücü ve sermaye verimliliğindeki artış kadardır. Yapılan bilimsel çalışmalar bunu çok net ortaya koymaktadır. Hatta Nobel ödülü alan Paul Krugman Asya krizi öncesinde, Asya ülkelerinin çok yüksek büyüme sağladığı dönemlerde (1996) bu büyümenin verimlilik artışından değil borç artışından kaynaklandığını söyleyerek Asya krizini haber vermişti ve daha sonra da geliştirdiği kriz teorileriyle Nobel ödülünü aldı. Sağlıklı büyümenin en önemli üç şartı;

  1. Borçlar büyüme oranından daha hızlı artmamalı
  2. Ekonomi, verimlilik (işgücü ve sermaye verimliliği) artışından çok daha hızlı büyümemeli (Eğer bir ekonomi kısa dönemlerde verimlilik artışının çok üzerinde büyüyorsa, daha sonra çok sert geri çekilmeler yapar. Ekonomi tarihi bunun örnekleriyle doludur.)
  3. SaÄŸlıklı büyüme için ekonomi politika yapıcıları verimliliÄŸe odaklanmalıdır. Ama bu seçenek politik olarak hiç cazip deÄŸildir. Çünkü bu tür politikalar adeta dikildikten 5-10 yıl sonra meyve veren aÄŸaca benzer. Bunun diÄŸer adı da yapısal reformlardır. VerimliliÄŸi uzun vadede artıracak en önemli faktörler eÄŸitim, hukuk, kurumsallaÅŸma gibi kavramlardır. Daron AcemoÄŸlu’nun “Ulusların Düşüşü” baÅŸlıklı kitabı her ekonomi politika yapıcısı tarafından okunmalıdır.

Kısa Vadeli Piyasa Analizleri

Borsa

Borsa 115 bin seviyesinin altında destek arıyor. Daha önce de yazılarımda belirttiÄŸim üzere, aslında borsamız pahalı deÄŸil. Fakat küresel koÅŸullardan etkileniyor ve piyasa faizlerimiz enflasyonla beraber yüksek seviyelerini koruyor. 2 yıllık devlet tahvili faizleri %14’ün üzerinde olup,  enflasyonda artış devam ederse yukarı gitmeye devam edecek. Bu durum hisseler için olumlu deÄŸil. Endeks bazında bir süre daha ciddi bir getiri beklememek lazım. Endeksi etkileyen ana hisseler bankalar olduÄŸu için ve Bankaların karlılık performansı belirleyici olacaktır. Ama hisse bazında, satışları ve kârlılığı yükselen ve yükselme potansiyeli olan hisseler, endeksten pozitif ayrışmaya devam edecektir. Bu yüzden yatırımcılar, daha çok endeks bazında hareket etmek yerine hisse bazında seçici olmalıdırlar.

AÅŸağıdaki grafikte endeksin 60 dk’lık hareketlerini görüyorsunuz. Åžu an 115 bin seviyesi altında destek oluÅŸturmaya çalışıyor.

Endeksin 113 bin seviyesinde önemli bir desteÄŸi var. Bu desteÄŸin önemli olması, “destek kırılmaz” anlamına gelmez. EÄŸer kırılırsa, düşüşün de çok sert olacağı anlaşılır. Ama, 3-4 defa test edilmiÅŸ olduÄŸu için, en azından bu desteÄŸin bu aÅŸamada kırılmasını beklemiyorum. EÄŸer endeks 113.000-113.500 aralığına gelir ve bu seviyelerde birkaç gün kalırsa, destek çok daha güçlenmiÅŸ olacaktır. Asıl tehlikeli olan ÅŸey ise, endeks seviyesi destekten uzak iken, örneÄŸin 114.500 seviyelerinde iken ani bir haber veya geliÅŸmeyle 113 binin altında kapanış yaparsa, önce yukarı yönlü bir tepki yapar ama bu tepki cılız kalır ve 111 bin seviyelerine kadar düşüş görebiliriz. Bu aÅŸamada, endeks için verebileceÄŸimiz en önemli direnç seviyesi de 116 bin civarıdır. Bu hafta içinde bu direncin aşılmasını beklemiyorum. 113.500 ile 116.000 aralığındaki sıkışık bantta dalgalanma olasılığı daha yüksek.

Dolar

Dolar/TL kuru 4.0160 seviyelerini gördükten sonra, çok sert bir düşüş yaptı. Daha önceki yazımda bir konuyu vurgulamıştım ve Merkez Bankası’ndan bir mesaj geldiÄŸinde doların çok sert düşüş yapabileceÄŸini belirtmiÅŸtim. Fakat mesaj açık bir ÅŸekilde gelmedi. Bankalara bazı mesajlar verilmiÅŸ ve ayrıntılarını bilmiyoruz. Bunun sonrasında da dolara sert bir satış geldi. 3.95 desteÄŸi altına gerileyen dolarda yeniden yukarı yönlü bir çaba görüyoruz. Bu aÅŸamada 4.0160 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkıyor. Enflasyonu aÅŸağı çekemediÄŸimiz sürece  dolardaki orta vadeli yukarı yönlü trendi aÅŸağı çevirmek çok zor. Fakat ÅŸu an doların kısa vadede direnç seviyesini geçmesini beklemiyorum. Bir süre 3.95 ile 4.00 arasında dalgalanacaktır. 4 TL seviyesinin üzerinde en az iki gün kapanış yaparsa, bu durumda yeniden stres oluÅŸacaktır. 4 Tl seviyesinin üzerinde yerlilerin bir miktar dolar satışını da gördük. Ama 3.95’in altında yeniden alıma geçtiler. Åžu an yabancıların da bir miktar sessiz kaldığını görüyoruz. Dolarda 3.89-3.92 aralığı en güçlü destek olup bu desteÄŸin en azından 2-3 hafta boyunca aÅŸağı kırılmayacağını düşünüyorum. Gün içi al-sat yapanlar için ise, bu aÅŸamada 3.9950-4.00 TL aralığına doÄŸru bir yükseliÅŸ görebiliriz, fakat 4 TL’nin üzerinde alım yapmak bu aÅŸamada riskli.

Hepinize bol kazançlı bir gün diliyorum. (5-6 Mayıs İstanbul eğitimimiz bu dönemin son eğitimidir. Yaklaşık 19 aydır devam eden deneysel çalışmamız bu eğitimle son bulacaktır. İlgilenenler web sitemizin sağ üst köşesindeki linklerden ayrıntılı bilgi alabilirler.

TEMEL / TEKNİK ANALİZ VE YATIRIMCI PSİKOLOJİSİ VİDEOLU EĞİTİMLERİM

“Büyüme, Verimlilik, ABD Enflasyonu ve Piyasalar” ile ilgili 1 yorum

  1. Sayın hocam yazı ve yorumlarınız biz küçük yatırımcılar için şans olarak görmekteyim .Sizin kadar yatırımcıları bilgilendirmek için zamanını ayıran harcayan birini görmedim desem yeri var (hiçbir ücret almadan ) yüreginize elinize sağlık .Önceleri sitenizde çalışmalarınız ışıgında tavsiyeleriniz olurdu kişiler tercihlerini yaparlardı ard niyetlileri burada kınıyorum kimseye zorla birşey alınmasını istemediğiniz için saygıyla karşılıyorum yeni önerilerinizi sitenizde,kitabınızıda tez vakitde bitirmenizi bekliyorum.saygılar ,sağlıcakla kalın.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir