Atilla Yeşilada’nın bugünkü yazısı
Hafta sonunda Putin dördüncü kez nerdeyse %75 oyla Rusya Başkanı seçilirken, Çin Başkanı Xi Jinping de kendini ömür boyu lider kılacak yasal değişiklikleri Ulusal Kongre’ye onaylattı. Aklınızdan geçenleri duyar gibiyim, “eğer demokrasi Trump’ın Amerika’sı gibi olacaksa, bana daha fazla otoriter rejim ver” diyorsunuz, Haklısınız da, hür ve adil seçimler en dirayetli adayların seçilmesiyle sonuçlanır diye bir kural yok, sadece bir kez daha seçilmemesini sağlar.
Rusya, Brezilya, Venezuela, Türkiye, Güney Afrika Cumhuriyeti hangi objektif kriteri kullansanız kötü yönetilen ülkeler. Çin’de ekonomik başarı hikayesi çoktan bitti, artık piyasalara damardan kredi zerkederek ayakta tutuluyor. Bunca kötü hükümetin çok uzun yıllar başta kalmasının en önemli nedenlerinden biri de piyasaların umursamazlığı. Piyasalar öngörülebilir geleceği fiyatlara yansıtır, ama bir görevleri daha vardır: İyi ve kötü ülke risklerini ayırarak kötü yöneticileri disipline etmek. İllevelakin, Fed ABD’yi Büyük Finansal Kriz’den kurtarmak için QE’yi başlatıp para yöneticilerini “ahlaki rizikoya” bağımlı kıldığından bu yana, piyasa ikinci görevini yerine getirmiyor.
Artık yatırım kararları tek bir parametreye indirgendi. Faiz yüksek mi, ya da şirket kar eder mi? Temel analiz dediğimiz politik ortamdan ekonominin olası dengesizliklerine kadar geniş bir değişken listesini inceledikten sonra para yatırmak tarih oldu.