Piyasaları Etkileyen Son Gelişmeler ve Piyasanın Reaksiyonları

Geçen hafta yazmış olduÄŸum yazıdaki ( Küresel Görünüm, Dow Teorisi, Borsalar ve Kaotik Süreçler  ) görüşlerimi deÄŸiÅŸtiren bir ÅŸey olmadığı için çok kısaca son geliÅŸmelere deÄŸineceÄŸim.  BildiÄŸiniz üzere o yazıdan bu yana Moody’s notumuzu düşürdü ve piyasalar üzerindeki en azından ilk aÅŸamadaki etkisi çok sınırlı kaldı.

Moodys’in verdiÄŸi kararlar genellikle siyasi etkiler içeriyor. Haklı oldukları taraflar da var, diÄŸer ülkelerin durumlarını ve notlarını  Türkiye ile karşılaÅŸtırdığımızda haksız oldukları taraflar da var. Fakat, hatırlarsanız sayın CumhurbaÅŸkanımız ABD’de Obama ile görüştüğü gün notumuzu artırmışlardı. Bu durum Moodys’in hanesine ciddi bir soru iÅŸareti koymama neden olmuÅŸtu. O sıralar notumuzu yükseldiÄŸi için bundan hiç rahatsız olmamıştık ama, piyasaları yıllardır izleyen biri olarak o gün bugündür, Moodys’in kararlarının siyasi olduÄŸunu düşünürüm. Åžu an ABD ile aramız düzelse ve iÅŸbirliÄŸi içinde olsak  notumuzu hemen artırabilirler. Ä°ÅŸte bu sebeple Moodys’in verdiÄŸi notu piyasa gibi ben de ciddiye almadım. Evet biz ciddiye almasak da, karar sonrasında ve özellikle de son 2-3 gündeki piyasa hareketlerine baktığımda yabancıların gizli bir kaçış planı içerisinde oldukları da ortada. Bu konuya aÅŸağıda deÄŸineceÄŸim.

Dün  cari açık verilerimiz açıklandı. Ä°hracatımız artarken, ihracat yapmak için ithalatımızı da artırmak zorunda olduÄŸumuz bir kez daha belirgin bir ÅŸekilde kendini gösterdi ve tahminen cari açığın GSYH’ya oranı %5.5 seviyesini geçmiÅŸ bulunuyor.  Özel sektörün yüklü bir dış borcu olması nedeniyle, küresel olarak faizlerin artmaya baÅŸladığı ÅŸu günlerde, dolardaki son hareket ciddiye alınmalıdır.

Cuma günü ABD endekslerinin yükselişle kapatması sonrasında, dün borsa yükselerek açıldı ve dolar yukarı giderken bile çok fazla gevşemedi. Ama 2 yıllık tahvil faizlerimizde ciddi bir yukarı hareket oldu. Bu tahvilin faizi son 3-4 günde 13.15 seviyelerinden 13.75 seviyelerine yükseldi. Yani tahvilde satış vardı. 10 yıllıklarda da 12.10 seviyelerinden 12.75 seviyesine yükseliş oldu. yani tahvilde satış vardı. Borsa her ne kadar tutunmuş olsa da, yer yer satışlar geldi, fakat açıldığı seviyenin altına gerilemedi. Bu sırada Dolar endeksi (DXY) dün aşağı yönlü hareket içindeyken Dolar/TL kuru artmaya devam ediyor ve gelişmekte olan ülkeler içinde en fazla değer kaybeden para birimlerinden biri konumuna geliyordu. Bugün 3.85 seviyesinin üzerinde hareket ediyor.  Yani ortam hoş değil.

BildiÄŸiniz üzere, 21 Mart’ta FED toplantısı olacak ama bir farkla. Bu sefer FED baÅŸkanı Yellen deÄŸil, Powell olacak. Powell’ın temsilciler meclisinde yaptığı konuÅŸmayı baz aldığımda bu toplantıdan sonra yapılacak olan açıklama metninde öncekine göre önemli kelime deÄŸiÅŸiklikleri olabilir. Åžu an piyasalar Mart ayındaki bir faiz artırımını satın aldı ve çok büyük bir olasılıkla FED politika faizini  25 baz puan artıracaktır ama yapılacak olan açıklamanın kelimeleri çok önemli olacaktır. Powell’in konuÅŸmasını izleyen biri güvercin bir açıklama beklememeli ve piyasaların bunu satın alıp almadığından emin deÄŸilim. Zaten yabancıların son 2-3 aydır hissede ve tahvilde satış yapıp dolara geçtiÄŸini görüyoruz (hissede satış baskısını aÅŸağıdaki grafikte yabancı takas oranı gösteriyor). Son birkaç gündür, tahvil ve borsada satış baskısının arttığını söylemek mümkün.

Sonuç olarak, önceki yazımda da vurguladığım ana tema, sadece bizde değil, küresel olarak borsalarda trend değişimi sinyalleri var. Trend değişimi bir günde olmaz. Tepe seviyelerde çeşitli formasyonlar (Elmas, çift tepe, omuz-baş-omuz vs..) oluşur ve bunun için de zamana ihtiyaç vardır ve ben de bu tür bir süreçte olduğumuzu düşünenlerdenim. Yanılabilir miyim? Daha önceki yanılgılarımın istatistiğine baktığımda yanılma payım %25-30 civarındadır ve bu yüksek bir olasılıktır. Eğer, önümüzdeki bir iki ayda borsalar daha önceki zirvelerini geçerse o durumda yeni gelişen şartlara göre yeni değerlendirme yapmam gerekecek. Piyasalar değişkendir ve hava açar kapanır, yağmur fırtına olur, güneş açar. Bu yüzden bir tane veri ile dahi bizim görüşlerimiz 180 derece değişebilir. Örneğin, FED toplantısından güvercin mesajlar beklemiyorum ama eğer belirgin bir şekilde güvercin mesajlar gelirse, borsalarda yeni yükseliş hamleleri görürüz. Fakat az önce de söylediğim üzere, bunun olasılığının %25-30 olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden beni veya bir başkasını okuduğunuzda maalesef içinizden geçeni söylemişsek, beyinler %100 olacak şeklinde değerlendirme yapıyor ve bu sizin elinizde değil. Ama burada yazdıklarım, birine ters geliyorsa, o kişi de %25-20 olasılığı yüzde 90 olarak algılıyor.

Dolar/TL kurunun teknik analizini yapalım. Grafik aşağıdadır.

Dolar/TL grafiÄŸinde görüldüğü üzere 3.85 seviyesinde bir direnç vardı. Bu direnç bugün yukarı doÄŸru zorlama yapıyor. 3.72-3.85 arasındaki kanalın boyu 13 kuruÅŸ olup, eÄŸer dolar/TL kuru iki gün byunca 3.86 züerinde tutunursa, Fibonacci’nin %61.8 çizgisine kadar 3.89 ilk yükseliÅŸ denemesini yapacaktır. Åžu an %50 çizgisi üzerinde bulunuyor. Daha önceki yazılarımda da doların aÅŸağı hareket olasılığının zayıf olduÄŸunu, yerlilerin döviz mevduatlarını artırdığını, yabancıların dolar satışı nedeniyle doların baskılandığını belirtiyordum. Ama ÅŸu an yabancılardan da dolar alışı olması doların yukarı yönlü hareketini güçlendirdi. Bu aÅŸamada önümüzdeki bir iki haftalık süre içinde dolar/TL için 3.81’nin altına gerilemesi olasılığı zayıf görünüyor. Ama 3.82-3.83 aralığına gerileyerek güç toplamayı deneyebilir.

Sonuç olarak, önümüzdeki 1-2 ay için genel olarak sadece bir tane varlığa odaklanmamak gerekir. Yani paranızın tümünü dolara, veya borsaya ya da altına yatırmak risklidir. Senaryonuza ne kadar güvenirseniz güvenin önümüzdeki 1-2 ay için paranızı sadece 1 varlığa yatırmayınız. Mutlaka sepet yapınız. Borsanın düşeceğine inansanız da, borsaya ters hareket edecek kağıtlar her zaman vardır. Geçmişi incelediğimizde borsa 3-4 yıl hiç bir şey kazandırmazken, borsayı üçe dörde katlayan hisseler olur. Bu hisselerin en önemli özelliği de, karlılıklarını hızlı artıran, verimli yatırımlar yapan şirketlerdir. Hepinize bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum.

NOTLAR: Bu akÅŸam 21:00’de youtube’da eÄŸitici bir yayın yapacağım. Daha önce bölünmeleri anlatmıştım.  Bu akÅŸam ise, sizlerden bana daha önce gelmiÅŸ olan ve geneli ilgilendiren soruları cevaplayacağım. Hisse sorularına cevap vermeyeceÄŸim, fakat gerektiÄŸinde bir hisse üzerinde konuyu iyi anlatmak için, örnek inceleme yapacağım. Sorularınız varsa (hisse olmamak ÅŸartıyla) bu yazının altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz.  Ä°zmir eÄŸitimimiz 24-25 Mart tarihlerinde olacak. Buradan ayrıntıları görebilirsiniz.  

“Piyasaları Etkileyen Son GeliÅŸmeler ve Piyasanın Reaksiyonları” ile ilgili 34 yorum

  1. Hocam borsada olan bir şirket açıkladığı kar ı ne yapmak zorundadır bu soruya cevap alamadım şimdiye kadar

  2. Hocam öncelikle sizden kendi adıma çok şey öğrendim kitabınızı okuyup egitimlerinizi takip etmeye çalışıyorum benim sorum öz karlılık bulunurken net kar o donemin sonunda ki iş sermayeyemi bolunmeli yoksa bir önceki dönemin iş sermayesine mi

  3. Finans piyasaları ile ilgili yorumlarınız teşekkür ediyorum

    Bu akşamki youtube yayınızda cevaplandırmanız için sorum olacak

    Kredi kuruluşlarının notumuzu indirdiği dönemlerde bist100 (eski İMKB) hisse senetleri yükselişe geçiyor. Bu durum uzun vadeli düşünenler için hisse senedi alımı uygun mu?

  4. Hocam malum yıllardır süre gelen bono kriz beklentisi var o piyasa cidden akıl dışı fiyatlamalar yaşanırken belli başlı ekonomilerin ise borç yükü kabul edilemez seviyede olmakla birlikte beklenen kriz gelmiyor. Bu krizin gecikmesi krizin boyutunun daha da büyümesine sebep olabilir mi?

    Bir de bu krizi 2013 yılından beri bekleyen benim gibiler için bir kaç öneri bekliyorum. Piyasan uzaklaşarak krizi uzunca bekledikten sonra tüm yükselişleri kaçırdım. Şuan piyasa girerken bekle bekle son sahibi ol, konuma düşmekte istemiyorum. Hisse senedi ve Altın dışında yatırım yapmıyorum. Bizlere ne önerirsiniz?

  5. Hocam merhabalar, değerli katkılarınız için çok teşekkür ederim. Eğitime başlamadan evvel çok hızlı bir şekilde genel anlamıyla sık karşılaşılan grafik formasyonlar(üçgen, kama, Elmas, çift tepe, omuz-baş-omuz vs.) ile ilgili kısa bir eğitim yapma şansınız olursa çok mutlu olurum. Şimdiden emek ve destekleriniz için çok teşekkür ederim.

    Saygılarımla.

  6. Merhaba Hocam,
    Bu akÅŸamki yayın için bir sorum var. Yatırım yapan ve geleceÄŸe dönük beklentisi olan ÅŸirketi deÄŸerlendirirken nelere dikkat etmek gerekiyor? Yatırım sürecinde ÅŸirketin açıkladığı bilançoda hasılat düşük kalırsa bunu nasıl okumak gerekir? ÖrneÄŸin parsan’ın çok fazla borcu var. Tüm hasılatı kar olarak yazsa ve satışı da yıldan yıla artsa bile borcunu kapanması yıllar alacak. Ya da kront, satışlarını artıramadı ve karlılığını düşürdü. Bu tür durumları nasıl deÄŸerlendirmek gerekir?
    Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim.

  7. Hocam tekrar uyarı ve öngörüleriniz için teşekkürler birde sizden portföy adına bilgilendrme rica ediyorum örneğin ben 7 adet hissede aylık alım yapyrum hisse sayısı kaç olmalı tekmi daha mantıklı az veya çok olmasnn artı ve eksileri cevabnz için şimdiden teşekkür ederim

  8. Hocam merhaba,
    Benim sorum yatırım yapan (aksa, parsan, soda gibi) şirketlerin bilançolarını nasıl değerlendirilmesi gerektiği. Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

  9. Değerli Hocam Her zaman olduğu gıbı bizleri aydınlatma bılgılendırme konusunda yardımcı olmusdur.Güzel Hocam bırde çok Karlı hısselerı yazsanız ne ıyı olur.Sevgı ve Saygılarımla

  10. YAŞAR HOCAM GYO SEKTÖRÜNDE HİSSELER ELLERİNDE BULUNAN GAYRİMENKULLERİNİ YENİDEN DEĞERLEMEYA TABİ TUTARAK ÇOK YÜKSEK KARLAR AÇIKLAYABİLMEKTEDİR.GYO SEKTÖRÜNDE HİSSELERİ DEĞERLENDİRİRKEN AÇIKLADIĞI KARDAN BAŞKA HANGİ KRİTERLERE BAKMALIYIZ.ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.KONYA DAN SELAMLAR

  11. hocam merhaba sizin tüm yazınız okuyorum. ve şuanda kendi çapımda portfoy oluşturdum hisseden çıktım ve dolar endeksli fon ve altın fonu aldım bellı bır kısmınıda sanal paraya yatırdım. yanlız sanal paradaki paramdan şuphe edıyorum. sanal para için gelecek yıllarda ne düşünüyorsunuz. .. çelik sektpöründe vergi gelirken bizim demir çelik işi yapan kagıtlarımızda nıoye yükseliş oluoyr.

  12. Sayin Hocam,
    X EURO´luk bir yatirim yaparak yillik en az 12% getiriyi yuzde 70 olasilikla nasil sagliyabiliriz?
    Olaniklimi?
    Yoksa cok özel bir sorumu sordum?
    Bu durumda yanitlamayin.

  13. Hocam merhaba
    Bazı hisseler çok güzel kar açıklamasına rağmen düşüyor
    Fakat aynı durum başka bir hissede yükselişe sebep olabiliyor bu durum benim kafamı karıştırıyor
    Acaba piyasa bu duruma farklı bir açıdan mı bakıyor bu konuda beni aydınlatır mısınız
    Şimdiden teşekkürler

  14. Yasar hocam, fed faiz arttirim surecinde ve abd enflasyonu yukselme egilimindeyken, dolar endeksi neden arttmiyor, euro/dolar neden artiyor, abd de resesyon beklentilerinin gerekcesi nedir, dunyada tahvil krizi beklentiniz var mi? varsa ne zaman? bu olasiliga karsi nasil bir pozisyon almaliyiz? tesekkurler

  15. Sayin hocam verdiginiz bilgiler icin tesekkur ediyorum.
    Size kisaca sorup ogrenmek istedigim nokto ÅŸu; her ay maasimdan belli bir miktar ayirarak kotu gunler icin bir kenarda tutmak istiyorum. Ancak benim icin onemli olan bu meblanin zamanla deger kaybetmesini istemiyorum. Hangi secenekleri kullanabilirim. Ev arsa doviz hisse fon altin veya farkli birkalem. Sizin fikrinizi almak istedim. Tesekkur ederim.

  16. Hocam merhaba,
    Aracı kurumlar hakkında soru sormak istiyorum, benim bir tane yatırım hesabım var devlet bankası aracılığıyla işlem yapıyordum. Şu an borsaya 1-1,5 yıldır yatırım yapmıyorum. Tasarruflarim artmaya başladığında ve borsa uygun fiyatlara geldiğinde tekrar yatırım yapmayı düşünüyorum. Merak ettiğim bu özel aracı kurumlara nasıl güvenebiliriz, Forex gibi şirketler kapatıp gitti, bizimde borsa yatirim hesabımız olduğu sikrekt böyle yaparsa ne olur? İkincisi piyasadaki herhangi bir ciddi olumsuzluk sonucunda aracı kurum havlu atarsa ne olur? Aracı kurum seçerken nelere dikkat etmeliyiz hocam . Saygılarımla hocam iyi çalışmalar.

  17. Hocam merhaba,
    Bazı hisseler Yüzde olarak yüksek oranda temettü dağıtacağını ve ne zaman gerçekleşeceğini bildirdiler.Temettü için hisse alınır mı?Alınırsa izlenecek yol nedir.Temettü yüzdesinde bir sınır var mı?
    Teşekkür ederim.
    Sağlığınıza duacıyız.

  18. Hocam selamlar, aracı kurumlar hakkında bilgi verir misiniz. Aracı kurum nasıl seçilir, nelere dikkat etmeliyiz. Aracı kurumlarla çalışmanın avantajları nelerdir?

  19. hocam parayı koruma adına fonlar hakkında bilgi istıyoruz tşk.ler özel sektör borç.araç.ları ve o ayarda hangi fonları kullanabiliriz. tşk

  20. Hocam GYO sirketleri borsanin yukselislerine hicbir tepki vermedi hatta bircok sirket cok karli olmasina ragmen yaprak kipirdamiyor. Yorumlayabilir misiniz? EKGYO, ISGYO, YGGYO, PAGYO hepsi cok karli ama primsiz hisseler. Ozellikle PAGYO uzerinden degerlendirebilir misiniz?

  21. Merhaba hocam,

    İlk çeyrekte karlar düşük olduğu için Piyasa değerini hangi F/K ile tahmin edeceğiz?

    Teşekkürler

  22. Hocam yazinizda belirttiğiniz gibi borsaya ters hareket edecek kâğıtları nasıl bulacağız? Bu hisselerden karlılıklarını hızlı artıran, verimli yatırımlar yapan şirketlerin ölçüsü ne olacak? Hangi kıstaslara göre değerlendirme yapacağız?

  23. Yasar Bey iyi AkÅŸamlar

    İki sorum olacak, bir hisseden net para çıkışı olurken hisse nasıl yükselebilir, sat sinyali olarak değerlendirilebilir mi ?

    İkincisi bir hisseye devre kesici uygulandığında hisse için verdiğimiz alış satış emirleri nasıl işlenir ?

    Teşekkürler.

  24. Hocam, ROE hesaplamasinda bazen net kar/ortalama ozsermaye aliniyor bazen de net kar/ozkaynaklar aliniyor. Bu iki hesaplama arasindaki fark nedir acaba?

    Tesekkur ederim.

  25. Hocam, ROE hesaplamasinda bazen net kar/ortalama ozsermaye aliniyor bazen de net kar/ozkaynaklar aliniyor. Bu iki hesaplama arasindaki fark nedir acaba?

    Tesekkur ederim.

  26. hocam arçelik için ne düşünüyorsunuz kısa vadede? regresyon kanalının dibinde şuan

  27. Hocam merhaba,

    ROE hesabında bazen net kar/ortalama özsermaye bazen de net kar/özkaynak şeklinde hesap yapılıyor.
    Neye göre bu hesap değişiklik gösteriyor, biz hangi hesaplama yöntemini daha çok kullanmalıyız?
    Fatwebde de dupont analizi ve piyasa çarpanları altındaki ROE hesaplamalarında da sanırım bu tip bir farklılıkvar.

    Şimdiden teşekkür ederim.

  28. iyi akÅŸamlar hocam,
    Öncelikle piyasaya bu noktada girmek mantıklı mı ? Biraz fazla yükselen piyasa görüyorum bunun geri çekilmeleri olabilir gibi geliyor bana. Ve Parsan’daki artışlar ne kadar saÄŸlıklı?

  29. Hocam merhaba,

    ROE hesabında bazen net kar/ortalama özsermaye bazen de net kar/özkaynak şeklinde hesap yapılıyor.
    Neye göre bu hesap değişiklik gösteriyor, biz hangi hesaplama yöntemini daha çok kullanmalıyız?
    Fastwebde de dupont analizi ve piyasa çarpanları altındaki ROE hesaplamalarında da sanırım bu tip bir farklılıkvar.

    Şimdiden teşekkür ederim.

  30. Merhaba hocam
    3 tane fon aldım
    – deÄŸiÅŸken fon risk2
    – deÄŸiÅŸken fon risk 4
    – teknoloji ağırlıklı hisse fon risk6
    Yaşım 35, ihtiyacım olmayan bir para… Sizce oranları nasıl olmalı..?
    TeÅŸekkürler….

  31. hocam ben Yasir, trendi bulmak için lineer regresyon kanalı kullanmak ne kadar sağlıklı olur?

  32. YaÅŸar Erdinç ‘e birçok sorular sorulmuÅŸ. Hoca bu soruları kesin bilse parayı koyacak yer bulamaz. Siz genel bilgi sahibi olun bu yeter. Yıllarını bu iÅŸlere vermiÅŸ kiÅŸilerin yanında bu iÅŸlerle hiç bilgisi dahi olmayan tasarflarını öyle bir yerde deÄŸerlendirir ki yıllık % 30 oranında kar temin eder. Yatırım fonlarını biraz inceleyin içlerinde bu oranları veren fonları göreceksiniz. Bu fonlardan alan bu vatandaÅŸların belki de bir çoÄŸu yatırım fonu nedir onu bile bilmez. Åžanslıdır. Tesadüf bu fonu seçmiÅŸtir.Sonunda karını görünce o da ÅŸaşırır. 37 yıl bu iÅŸlerle ilgilenen biri olarak ancak bunu söyleyebilirim. Kazanan ÅŸanlıdır kazanmayan ÅŸansız. Bunun bir bilgiyle ilgisi yoktur. Kumar olarak da tanımlanabilir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir