“Türkiye Gelecek Vadeden Ãœlke”

BaÅŸlıkta yer verdiÄŸim deÄŸerlendirme 57. Hükümetimizin Ekonomiden sorumlu bakanı Kemal DerviÅŸ’in dünkü demeci içersinde yer alıyordu. DerviÅŸ, ayrıca Türkiye’nin dinamizminin devam ettiÄŸini geçen on yıl gibi önümüzdeki on yılda da önemli mesafe kat edeceÄŸine inancını dile getiriyor. Dün gerçekleÅŸen Türev piyasaları konferansındaki konuÅŸmacılar da DerviÅŸ’in deÄŸerlendirmeleri paralelinde Türkiye ile ilgili olumlu deÄŸerlendirmelerini dile gietiriyorlar.

Dünyada çeÅŸitli ülkelerde olumsuzluklar yaÅŸanır, batma tehlikelerinden söz edilirken, Türkiye ile ilgili yerli ve yabancı uzmanlar olumlu görüşler ortaya koyuyorlar. Dün de 57. Hükümet döneminin ekonomiden sorumlu bakanı Kemal DerviÅŸ yaptığı açıklamada, Türkiye’nin dinamizminin devam ettiÄŸini, son on yılda kat ettiÄŸi mesafeden fazlasını, önümüzdeki on yılda kat edeceÄŸine inandığını belirterek “Türkiye gelecek vaat ediyor” vurgulamasını yaptı.

Dün yapılan “Türkiye’de türev araçlar konferansı “na katılan yerli ve yabancı uzmanlar da DerviÅŸ’in görüşlerine paralel görüşler ortaya koyarak, “Türk ekonomisinin istikrar içinde büyüdüğünü” ve “ABD ve AB piyasalarının Türk piyasasından ders alması” gerektiÄŸini dile getirmekten çekinmediler.

SPK BaÅŸkanı Akgiray, “Ekonomimiz istikrar içinde büyüyor. SaÄŸlam bir finans sistemimiz var. Muhtemel krizlere en hazırlıklı piyasayız” dedikten sonra, piyasamızın benzerlerine göre küçük olduÄŸunu belirtip büyümesi gerektiÄŸinin altını çiziyor. Kısa sürede finans piyasasında yeni araçların devreye gireceÄŸini, türev piyasalarının da hedging ve risk transferi açısından faydalı olduÄŸunu, piyasaların daha iyi fiyat keÅŸfetmesinde önemli etkileri olabileceÄŸini öne sürüyor.

Toplantıya katılan yabancılardan Peter Borish, Türkiye’nin etkileyiciliÄŸinde ekonomik piyasa ile birlikte türev piyasanın geliÅŸmiÅŸ olmasının da rol oynadığını belirterek, “ABD ve AB Türk piyasalarından ders almalı” diyerek iddialı bir yorum yapıyor. Toplantıya katılan diÄŸer iki yabancı uzman da Türkiye’yi “Hayret bir büyüme gösteriyor’, “Türkiye büyümesiyle Avrasya’nın yükselen kaplanı olarak gücünü ispatlıyor ” gibi nitelemelerde bulunuyorlar. Türev piyasaların geliÅŸmesini, bireysel yatırımcı sayısının artması önerisinde bulunuyorlar.

Türev piyasalarının olumsuzluklarla haber olduÄŸunu belirten uzmanlar, aslında türev piyasalarının “Riskten koruyan piyasalar” olduÄŸunu, “Bunun saÄŸlanması halinde bu piyasalar sayesinde istihdamın artacağını” öne sürüyorlar.

Türev piyasaların çok iyi izlenmesi gereken piyasalar olduğunu, sadece hisse senedi piyasalarıyla karşılaştırılmaması gerektiğini belirterek, onunla sınırlı olmadığını, emtia, bono ve tahvili de içeren çok geniş alanı kapsadığını söylüyorlar.

VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, VOB’un yıllık iÅŸlem hacminin 430 milyar liralık büyüklüğe ulaÅŸtığını, önümüzdeki dönemde burnu 2-3 katına çıkabileceÄŸine inandıklarını, bu konuda çalışmalar yaptıklarını belirtiyor. Önümüzdeki dönemde bunu gerçekleÅŸtireceklerine inançlarını ortaya koyuyor.

Türev piyasalarının gelişmesinin bizim piyasalarımızın büyümesi ve derinleşmesi açısından büyük önem taşıdığı biliniyor. Ama geçmiş dönemlerde bu piyasalarda bazı olumsuzluklar yaşandığı da unutulmamalıdır.  Uzak doğuda henüz 30 yaşına ulaşmamış bir görevli türev piyasalarda yaptığı işlemlerle milyar dolarlık zararla yol açmıştı. O nedenle bu piyasalar geliştirilirken, mutlaka sağlam denetim sistemlerine dayalı olarak işlemlerin kontrol içersinde yapılması gerekliliği unutulmamalıdır.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir