Borsa, Dolar ve Faiz Dinamikleri

Piyasalarda dolar, faiz ve borsa üçgeninde son iki haftada ortaya çıkan geliÅŸmelere baktığımızda  tam anlamıyla kaotik bir ortam var. Yani piyasalar “coherent” (düzenli) olarak tanımlanan hareket rayından çıktı ve ÅŸu an bu üç parametre arasında uyumsuzluklar oluÅŸtu. Bu tür durumlar zaman zaman oluÅŸabilir… Borsa yukarı gitmek istiyor. çünkü;

  1. Åžu sıralar küresel piyasalarda, geliÅŸmekte olan piyasalara (GOP) karşı önemli bir ilgi var. Küresel sermaye, GOP’larda yükseliÅŸin henüz yeni baÅŸladığını belirtiyor. Son raporlarda bunu görüyoruz. Çünkü, genel olarak GOP’larda hem düşük enflasyon hem de  hızlı büyüme beklentisi var. Zaten çok iyi gelen Eylül bilançoları ile birlikte, bizim borsamız da bu kervana katılmak istiyor.
  2. ABD’de faiz artışlarının devamı konusunda Powell’ın FED baÅŸkanlığına atanacak olması nedeniyle, genelde olumlu hava oluÅŸtu.
  3. ABD’deki vergi reformu çalışmaları ağır aksak gitse de, piyasalar bu beklentiyi de olumlu olarak deÄŸerlendirmeye devam ediyor.

Evet… genel olarak yukarıdaki saydığım sebeplerden dolayı borsa yukarı gitmek istiyor ama bir de borsayı aÅŸağı çekmek isteyen riskler var.

  1. Sayın BaÅŸbakanımız ÅŸu an ABD’de olup, görüşmeler yapıyor. Özellikle Zarrab’ın itirafçı olduÄŸu yolundaki spekülasyonlar geçen hafta borsada sert aÅŸağı hareketler yaratırken, ABD ile vize konusunda sınırlı bir geliÅŸme saÄŸlanması borsayı tekrar 114 bin seviyesinin üzerine taşımıştı. Fakat Zarrab davasının görüleceÄŸi 27 Kasım tarihi yaklaşırken, borsa bu konuda adeta ikilemde kalmış durumda.
  2. Hem doların hem de faizin  birlikte yükselmeye başlaması belirsizlik yaratıyor. Aslında sorunun kaynağı enflasyondur. Şu an artık Türk Tahvilleri konusunda yabancılar çekinceli davranıyorlar ve onlar sattıkça tahvil faizleri yukarı giderken, büyük olasılıkla dövize geçiyorlar.

Bu faktörlerden olumlu etki yapanlarla olumsuz etki yapanların gücüne göre borsada hareketler görüyoruz.

BORSA

Endeks 110.500 direncini iÅŸlem miktarı rekoru kırarak  aÅŸtıktan sonra, 111 bin ile 115 bin arasında çok yüksek boyutta dalgalanmalar oldu ve iÅŸlem miktarı her gün bazında 1 milyar lotun üzerinde olup, 1.5 milyar lota yaklaÅŸtı. Tepe seviyelerde çok yüksek iÅŸlem miktarı ile oluÅŸan bu dalgalanmalar aslında iyi bir sinyal deÄŸil. Normalde, 110.500 aşıldıktan sonra, geri çekilmeler veya düşüşler olduÄŸunda iÅŸlem miktarının da belirgin biçimde düşmesini beklerdim, fakat düşüşlerde de yüksek hacimler gördük. Dolayısıyla bu durum, teknik analiz kuralları açısından endeksin 110.500 seviyesi üzerindeki hareketlerinin bir boÄŸa tuzağı olması olasılığını güçlendiriyor. EÄŸer bu bir boÄŸa tuzağı ise, bir hafta içinde endeksin yeniden 110.500 seviyesinin altında kapanış yapması gerekiyor. Gelecek hafta cuma gününe kadar olan sürede 110.500 altında bir kapanış olması durumunda endeksin yeniden yükselen bir trende girme olasılığı zayıflayacaktır. Tersine, 115 bin üzerinde kapanış olması durumunda endeks 117-120 bin aralığına kadar yükseliÅŸ yapar. Bu tür bir durum oluÅŸabilir, çünkü Bankaların Aralık ayı bilançoları da çok çok iyi gelecektir. Ama 2018’de bilançolarda belirgin bozulmalar göreceÄŸiz.

Daha önce yazdığım borsaya iliÅŸkin yazımda belirttiÄŸim üzere 110.500 altında kapanış stop yapmayı gerektirir. Hele ki, eÄŸer endeks 113 bin gibi bir seviyedeyken, yani 110.500 seviyesine uzak bir seviyedeyken, aynı gün 110.500 altında kapanış olursa, yatırımcı satamaz. Çünkü çok kısa süre içinde çok sert düşüş olmuÅŸtur. Piyasalardaki izafiyet teorime göre, bu tür durumlarda birçok yatırımcı “uzun vadeli yatırımcı olur”. Bu yüzden, hangi piyasa olursa olsun, hangi piyasa pozisyon alıyorsanız alınız, bu pozisyonu alırken STOPUNUZU BELÄ°RLEYÄ°NÄ°Z…  Aksi halde Nobel ödüllü Daniel Kahneman’ın PROSPECT TEORÄ°SÄ°’ni haklı çıkarırsınız. Bunu haklı çıkarmak demek, bu piyasalarda kaybetmeyi öğrenmek demektir.

Şu an endeksin hangi yöne devam edebileceği hakkında kesin bir bir fikrim yok. Teknik analiz kuralları da bu aşamada net bir sinyal vermiyor. İzleyip göreceğiz.

DOLAR

Dolar/TL kuru yeniden 3.90 seviyelerine dayandı. Ä°lk direnç 3.9150 civarında bulunuyor. Burayı geçmesi durumunda hedefi daha önceki zirve olan 3.96 seviyesi olacaktır. AÅŸağı yönde bir hareketin baÅŸlaması için 3.78 seviyesinin altında kapanış gerekiyor. Yukarıda yazıya baÅŸlarken bahsettiÄŸim riskler nedeniyle doların stresi yüksek. Piyasadaki tahvil faizlerinin de son 6-7 yılın rekor seviyelerini geçmiÅŸ olması ekonomide tansiyonun oldukça yüksek olduÄŸunu gösteriyor. TKE göstergesi de dolara olan talebin güçlü seyrini koruduÄŸunun sinyalini veriyor. Dolar ödemeleriniz varsa VIOP’da hedge edebilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınızı aracı kurumlardaki müşteri temsilcilerinizden öğrenebilirsiniz.

ALTIN

Altın onz fiyatı 1350 doları gördükten sonra düşüşe geçti ve ikili bir dip yaptı. Bu aÅŸamadan sonra altında yükseliÅŸ baÅŸlayabilir. Özellikle de ABD’den enflasyon verileri geldikçe 1300 dolara doÄŸru hareket görebiliriz. Bu aÅŸamada 1275 dolar seviyesi stop olmak üzere, 1300 dolara kadar olacak bir yükseliÅŸ için long pozisyon düşünülebilir. Hedef satış fiyatı da kısa vadede 1296 dolar olabilir. Ama orta ve uzun vade için portföylerin %15’i altında deÄŸerlendirilebilir. AÅŸağıdaki grafik Gram Altın fiyatlarını gösteriyor.

Gram altın 155 TL seviyesini aÅŸtı. Bu durum Dolar/TL’nin artmasından kaynaklandı. Yatırımcılar bence pozisyonlarını korumalılar. Üç ay içinde 165 seviyeleri görülebilir. Bu aÅŸaamda 155 TL seviyesi önemli destek olup, bu seviyelere gerileme olduÄŸunda orta ve uzun vadeli pozisyon açılabilir.

Paranız saÄŸlığınızı bozmasın. Herkese bol kazançlı günler diliyorum…

“Borsa, Dolar ve Faiz Dinamikleri” ile ilgili 6 yorum

  1. Borsa.bundan sonra.bence hisse bazın da temeli yüksek hisselerolacak.gıda.cimonto.sanayi.sektorleri.benim yatırım yapacağım hisselerin. Bacası olacak bacası tütecek .bacasız nasil ev olmaz ise.hissede öyledir.uyduruk.alinin.velin.tabicaizse .hisseleri beni bağlamaz.

  2. Borsa.endesk.110.000.asagikirilmadikca .yon yukariolcak .110.000.kirilirsa.100.000.stoplas.zarkes.uzun vadede.alinacakhisseler.gıda.cimonto.sanayi.sektorleri.benim yatırım yapacağım hisselerin. Bacası olacak bacası tütecek .bacasız nasil ev olmaz ise.hissede öyledir.uyduruk.alinin.velin.tabicaizse .hisseleri beni bağlamaz.

  3. “……teknik analiz kuralları açısından endeksin 110.500 seviyesi üzerindeki hareketlerinin bir boÄŸa tuzağı olması olasılığını güçlendiriyor. EÄŸer bu bir boÄŸa tuzağı ise, bir hafta içinde endeksin yeniden 110.500 seviyesinin altında kapanış yapması gerekiyor. Gelecek hafta cuma gününe kadar olan sürede 110.500 altında bir kapanış olması durumunda endeksin yeniden yükselen bir trende girme olasılığı zayıflayacaktır.”……

    Hocam yukarıdaki ifadede boğa tuzağımı olacak yoksa ayı tuzağımı. İfade sanki tezat içeriyor gibi.

    selam ve hürmetlerimle

    1. “BoÄŸaz Tuzağı”: bir direnç yukarı kırılır ve fiyatların yukarı devam edeceÄŸi düşünülürken, tekrar aÅŸağı döner ve kırmış olduÄŸu direncin altında kapatır. BoÄŸa piyasası baÅŸlıyor derken, bir bakarsınız ayı piyasaı baÅŸlar ve boÄŸa tuzağına yakalanmış olursunuz.

  4. Ayı tuzağı oljştuğu anlaşılıyor. Ayrıcs bir ay önceki sert düşüşte iki tane boşluk oluştuğu görülüyor. Tüm bunlar olumsuz gözüküyor.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir