Bu haftaya başlarken piyasaların yönünü, daha çok ABD’de yeni FED başkanı seçimi süreci belirliyor ve şu an piyasalardaki bahar havasının en önemli sebebi, FED Başkanlığına Jerome Powell’ın getirileceğine dair haberler ve aynı zamanda ABD’de vergi reformunun hayata geçirilebileceğine dair beklentilerdir. Bu gelişmeler ABD faizlerini aşağı çekti. Beyaz Saray’dan adı belli olmayan ve Trump’a yakın olan bir kişi, Başkan Donald Trump’ın Fed başkanlığı için seçimini Perşembe günü açıklamasının beklendiğini söyledi. Şu an, Trump’a yakın kaynaklar Başkan Trump’ın yeni Fed Başkanı olarak Jerome Powell’ı seçmesinin büyük ihtimal olduğunu ifade etti.
Powell güvercin olarak tanımlanan bir FED üyesi olduğu için, şu an sadece bizim piyasalarda değil, aynı zamanda diğer gelişmekte olan ülke piyasalarında da olumlu hava var. Son bir iki haftada artış trendine girerek 3.85’e yaklaşan Dolar/TL kuru bu haberlerin etkisiyle 3.7750 civarlarına kadar gerilerken, borsada bu sabah sert bir yukarı yönlü açılış vardı. Borsadaki yükselişin temel sebebi, Powell konusu olsa da, bilanço dönemi olması ve geçen yıla göre bilançoların iyi gelmesi nedeniyle hava olumlu. Hatırlarsanız, önceki yazılarımda da geçen yılki hain Fetö’cü darbe girişimi sonrasında ekonomideki hızlı daralma nedeniyle baz etkisi oluşmuştu. Yani geçen yılın Eylül ayı bilançoları ciddi olumsuz etkilendiği için bu yıl doğal olarak çok daha iyi bilançolar geliyor.
Sonuç olarak piyasalardaki olumlu hava, hem dolar hem de borsa üzerinde bir süre daha sürebilir. Bu hafta Perşembe günü FED başkanı açıklandıktan sonra, en azından bir belirsizlik daha sona ermiş olacaktır. Faakt şu an en azından küresel piyasalarda Powell faktörünün fiyatlandığını görüyoruz. Tabi ki daha sonraki aşamada ABD’de vergi reformu konusu gündemde olacaktır. Fakat bu noktada, orta vade açısından şunu da hatırlatmakta fayda var. Trump’ın medya yöneticisi teslim oldu. Bu sürecin sonu Trump’a dokunacak gibi görünüyor. İleride azledilmesi vs dahi gündeme gelebilir. ABD endekslerinin de tarihi en yüksek seviyelerde olduğu ve hem CAPE rasyosuna hem de diğer piyasa çarpanlarına göre oldukça pahalı olduğu için, yatırımcılar ABD borsalarını yakından takip etmelidirler. ABD endekslerindeki olumlu hava bir gün terse döndüğünde ki, bunun ne zaman olacağını kestirmek çok zordur. Basit bir olay bile bunu tetikleyebilir. Bu yüzden küresel gelişmeler izlenmelidir.
DOLAR
Dolar/TL grafiğinin günlük hareketleri yukarıdaki grafikte görülüyor. Bugün Deutsche Bank’ın TL’ye ilişkin bir raporu yayınlandı. www.paraanaliz.com sitesinin haberine göre haber şöyle;
Deutsche Bank Stratejisti Gautam Kalani, kullandıkları değerleme modellerine göre Türk Lirası’nın ucuz olduğunu ve son dönemde yaşanan değer kaybının tersine dönmesi için alan gördüğünü belirtti. Kalani 30 Ekim tarihli raporunda, dolar/TL 3 aylık opsiyonlarında, aynı miktardaki alım ve satım opsiyon stratejisine dayanan “Risk Reversal” pozisyonu alınmasını tavsiye etti. Kalani “Özellikle 3 aylık dolar/TL 3,70 satım opsiyonunu, 3 aylık dolar/TL 4,20 alım opsiyonu ile finanse ederek almayı tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Bu haber sonrası dolarda saba bir miktar gerileme vardı. Dolar şu an 3.7812 seviyesinde bulunuyor. Teknik olarak, doların grafiğinde Fiboancci’nin %38.2 çizgisinde destek oluştuğunu görüyoruz. Bu aşamada doların 3.7680 seviyesinde %38.2 desteği var. Bu destek üzerinde ve 3.8050 aralığında bir süre hareket edebilir. Ama bu durum uzun süre devam etmeyecektir. %38.2 çizgisinin aşağı kırılması durumunda yani 3.7650 veya altında günlük kapanış olması durumunda 3.70-3.73 aralığına gerileme söz konusu olabilir. Tersine eğer yeniden 3.8050 seviyesinin üzerine çıkarsa daha önceki direnç olan 3.84-3.85 aralığına kadar bir yükseliş görürüz. Bu aşamada, kırılma ne taraf olursa o yönde hareket etmek daha anlamlı olabilir. Geçen cumaya kadar hem gösterge tahvil, hem de 10 yıllık tahvil faizleri rekor kırmıştı. Ama yukarıda bahsettiğim haberler ve bahar havası nedeniyle yeniden geri çekilme var. Fakat, faizlerin tarihi rekor seviyelerine doğru yol alıyor olması orta vadeli görünüm açısından olumlu değil.
BORSA
Bu sabahki olumlu beklentiler ve haberler nedeniyle endeks yükselişle açıldı Bugün 109.443 seviyesini gördü. Bildiğiniz üzere Endeks en son 28 Ağustos’ta 110.500 seviyelerini görmüş ve daha sonra düşüşe geçmişti. ABD ile vize krizi sırasında 100 binin altındaki seviyeler görüldü ve şu an tekrar 110 bine doğru hareket var. Fakat bu yukarı yönlü hareket sırasındaki günlük işlem miktarlarına baktığımızda genel olarak 1 milyar lotun altında işlem görüyoruz. Normalde endeksin bir zirve yapıp düşüş yaptıktan sonra, yeniden yukarı yönlü harekete başlaması durumunda işlem miktarı rekorlar kırmayabilir fakat, 110.500 seviyesinin yukarı geçilmesi için ciddi işlem gerekiyor. Bu aşamada endeksi yukarı götüren şey ABD’den gelen haberler ve kısmen bilanço etkileri olduğu için, 110.500’ün yukarı kırılması bu olumlu havanın küresel bazda da devam etmesine bağlıdır.
Teknik olarak TKE göstergesi de günlük grafiklerde kendi aşağı yönlü trendini tekrar yukarı kırdığı için kısa vadede olumlu hava devam edecektir. Ama orta vade açısından bakıldığında, ben hala ana yükseliş trendinin sona erdiğini ve bu trend sona erdikten sonra yatay dalgalanma bandına girdiğini düşünüyorum. Daha önce yaptığım bir youtube yayınında bu tür bir dalgalanmanın nasıl olabileceğini endeks grafiği üzerinde çizerek göstermiştim. Şu anda da farklı bir şey olmuyor. Ana trendin yeniden yükselişe döndüğünü söyleyebilmek için endeksin en az 1.4 milyar lot ile 110.500’ün üzerinde kapatması ve en az 2 gün bu seviyenin üzerinde kalması gerekir. Ayrıca endeksin bu tür bir hareketinin altındaki Fundamental (temel) sebep de önemli olacaktır. Bu tür bir durumda yeniden değerlendirme yaparak endeksi için yeni hedefler belirlememiz gerekecektir. Fakat bu aşamada, yapılabilecek en iyi tahmin endeksin 107.500 ile 110.250 aralığındaki hareketini devam ettirmesidir. Fakat kağıt bazında bilanço etkileriyle önemli gelişmeler olacaktır.
Herkese bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum.