Geçen haftadan bu yana piyasada genel olarak bir sıkıntı mevcuttu. En önemli sebeplerinden biri de Kuzey Irak’ta yapılan referandum sonrası belirsizlikti. Birçok ülke referandum yapmaması için Barzani’yi uyarmış olsa da ÅŸu an referandum devam ediyor.
Aslında ABD, Ä°ngiltere ve diÄŸer Avrupa ülkeleri her ne kadar “referanduma karşı” tavır almış gözüküyor olsalar da, hiç de öyle olduÄŸunu düşünmüyorum. ABD Barzani’ye referandum yapma diyecek ama Barzani yapacak! bu bana imkansız geliyor. Dolayısıyla bir oldu bitti iÅŸinin içindeyiz. MGK’dan çıkan kararlar ortada ve Bu sabah BaÅŸbakanımız Sayın Binali Yıldırım,  ben bu yazıyı yazarken dört kanalda birden yayınlanan haber programında soruları cevaplıyor. Burada konuÅŸulanlardan anladığım kadarıyla, bu aÅŸamada Kerkük veya Musul’a girme gibi bir niyetimiz yok. Åžu an izlemede kalacağız. Görünen o ki bir miktar ekonomik yaptırım uygulayacağız, siyasi olarak bu referandumu yok sayacağız ve artık Barzani muhatabımız deÄŸil.  Askeri giriÅŸim konusunda ise, kendi güvenliÄŸimize karşı tehdit görürsek müdahale hakkımızı saklı tutuyoruz. Dolayısıyla hemen bir askeri müdahale beklenmemeli ÅŸeklinde algılıyorum.
DiÄŸer taraftan Almanya’daki seçim sonuçları da borsayı ve doları olumsuz etkilemiÅŸ olabilir ama bu etkinin çok güçlü olmadığını düşünüyorum. Genelde seçim sonrası iliÅŸkilerde iyileÅŸme beklentisi var. Bu konuda Binali Yıldırım da benzer ÅŸeyler söyledi.
Piyasalar  aslında son bir haftadır bence biraz daha karamsar bir beklenti içinde hemen askeri bir müdahale başlaması riskini fiyatlıyor görünüyordu. Bu beklenti nedeniyle bu sabah açılıştan itibaren borsada yine sert bir geri çekilme gördük ve endeks bir ara 101.750 seviyesine kadar geriledi ve şu an 102.558 seviyesinde bulunuyor. Dolar ise geçen haftayı 3.4950 civarında kapatmıştı ve bu sabah 3.53 seviyelerini gördü. Öğle saatleri itibariyle 3.52 civarında bulunuyor.
Borsa ve doların teknik dinamiklerine baktığımızda ise borsada satış baskısı, dolarda da alım yönünde hareket var. Sizlerden sorular geliyor ve borsada yabancıların ne zaman alışa geçebileceÄŸi soruluyor. Bu konuda bir tahminde bulunmak zor. Fakat Endeks 75 bin seviyelerinden baÅŸlatarak 110.500 seviyesine kadar yapmış olduÄŸu yükseliÅŸ sonrasında, Fibonacci’nin ilk destek seviyesi olan 102 bin civarına kadar gerilemiÅŸ bulunuyor. Teknik göstergeler tepkinin hemen çabucak gelmeyeceÄŸini ve endeksin belirli bir dip seviyeyi oluÅŸturduktan sonra, konsolide olacağını sinyal veriyor. Åžu an talep göstergeleri aşırı satış bölgesinde bulunuyor. Bu tür durumlarda tepkiler olur ama bunlar çok güçlü ve yeni bir ana yükseliÅŸ trendini baÅŸlatacak tepkiler olmaz. Ä°lk aÅŸamada 105 bin seviyelerinde bir direnç oluÅŸtuÄŸunu belirtelim. Bir tepki yükseliÅŸi gelse dahi ilk aÅŸamada 105 binin üzerinde bir kapanış olması zor görünüyor. Endeks 105 binin üzerine doÄŸru bir hareket yaparsa, bu seviyede yeniden satış baskısıyla karşılaÅŸabilir. Aslında henüz 102 bin civarının dip olup olmadığını bilmiyoruz. Bu yüzden, özellikle kısa vadeli al-sat yapanlar bir süre daha sabretmeliler. En iyi alım sinyali, 104-105 aralığı görülüp daha sonra yeniden geri çekilme olduÄŸunda, ama  102.500’ün altına gevÅŸeme olmaması ve endeksin o seviyelerden  yukarı dönmesi durumunda ortaya çıkar.
Şu an aslında endeksin sert düşüşle açılması ve hisselerin uzun zamandır geriliyor olması, yatırımcıyı korkutmuş durumda ve bu tür bir ortamda yatırımcı genellikle zaten alım yapmak istemez. Ama endeks 104-105 bine doğru gidince, beyin son trende ikna olduğunda alım yapar ama o seviyeler aslında yeniden geri çekilmenin başlayacağı seviyelere yakın seviyeler olur. Bu yüzden piyasaya karşıt strateji izleyenler bu tür durumları kullanır ve düşüşler sırasında da alırlar ve ilk tepkide de satarlar. Dolayısıyla 102 bin civarından pozisyon alma durumunda tek yapılacak şey ne kadar zarara katlanabileceğini belirleyerek, yani stop belirleyerek alım yapıp, 2-3 bin puanlık yükselişte de satmaktır.
Endeksin bu aÅŸamadan itibaren bir dip çalışması yapmasını ve iÅŸlem miktarının belirgin biçimde düşmesini bekliyorum. Konsolidasyon bittikten sonra yeniden iÅŸlem miktarına odaklanmak gerekecektir. Ä°lk seansta 60 dakikalık grafiklerde 300 milyon lotun üzerinde iÅŸlem olurken, endeks 101.750’yi gördü ve 102.500’e kadar yükseldi. En azından bu hareket  ilk olumlu tepki olarak alınabilir. Ama unutulmamalı ki; 101.700’ün altında saatlik bir kapanış, endeksin 99-100 bin aralığına kadar gerilemesini de beraberinde getirir.
DOLAR
Dolar/TL son 15 gündür genel olarak yukarı yönlü bir trend içinde bulunuyor. 3.4750 civarında bir direnç vardı ve bu direnç yukarı kırıldığında 3-4 kuruÅŸluk bir hareket beklediÄŸimi belirtmiÅŸtim. Bu hareket oluÅŸtu ve endeks 3.50 civarını yeniden destek yapmaya baÅŸladı. Aslında güçlü destek 3.4750 civarında bulunuyor. Dolar 3.4750 üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü hareketin devam ettiÄŸini söyleyebileceÄŸiz. BildiÄŸiniz üzere son 3-4 aydır bankalardaki döviz mevduatı artıyor ve Türk halkı dolar alıyor. FED’in son kararı ve BaÅŸkan Yellen’in açıklamasından sonra, geliÅŸmekte olan ülkelere karşı en azından soru iÅŸaretleri oluÅŸtu.  Aralık ayında bir faiz artırımı beklenmeye baÅŸlandı. Bu aÅŸamada her ne kadar, bir dolar kıtlığı olmasa da, 2018 yılı içinde ABD’de faiz artırımlarının devam edeceÄŸine dair beklentiler dolardaki yükseliÅŸi  hızlandırabilir. Bu yüzden orta vadeli düşünenler portföylerinin bir kısmını dövizde veya dövize endeksli fonlarda deÄŸerlendirebilirler. Bu arada her zaman belirttiÄŸim üzere portföylerde uzun vadeli olarak %15 civarında altın bulundurmak da faydalı olabilir.
Sonuç olarak Borsada bir dip oluÅŸu süreci beklerken, dolarda da 3.4750’nin destek olmasını ve bu desteÄŸin üzerine 3.4750 ile 3.58 arasında hareket etmesini bekliyorum. Herkese bol kazançlı bir gün olmasını dilerim.
 İŞ İLANI
hocam dolar 4,15 Euro; 4,475 TL bist ise 71,250 endekste beklemekteyim.hemde 10 gün içinde.