2017 Haziran Bütçe Rakamları

Maliye Bakanı Ağbal: Haziran ayı bütçe açığının 13,7 milyar lira

Haziran ayı merkezi yönetim bütçe açığının 13,7 milyar lira olarak gerçekleştiğini ifade eden Ağbal, bütçe giderlerinin 57,7 milyar lira, faiz hariç bütçe giderlerinin 56,4 milyar lira, bütçe gelirlerinin 43,9 milyar lira, vergi gelirlerinin ise 36,4 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirtti.

AÄŸbal, ocak-haziran dönemine iliÅŸkin bütçe açığının ise 25,2 milyar lira olduÄŸunu kaydederek, bütçe giderlerinin 324,4 milyar lira, faiz hariç giderlerin 297,4 milyar lira, faiz giderlerinin 27 milyar lira, bütçe gelirlerinin 299,2 milyar lira, vergi gelirlerinin ise 246,1 milyar lira olduÄŸunu anlattı. AÄŸbal, “Bu sonuçlara göre ilk 6 ayda gerçekleÅŸen bütçe açığı, yılın başında hedeflenen bütçe açığının yüzde 53,9u oranındadır. Hedeflenen bütçe açığı 46,9 milyar lira. Ä°lk 6 ayda oluÅŸan bütçe açığı 25,2 milyar liradır.” diye konuÅŸtu.

AÄŸbal, ekonomiyi canlandırmak için alınan tedbirlerin 2017 bütçesine 11,9 milyar liralık maliyeti olduÄŸunu belirterek, “Bu maliyet önümüzdeki yıllarda azalacak. 2018 yılında tedbirlerin kamu maliyesine etkisi 7,4 milyar liraya düşecek.” dedi.

Küresel ekonomi açısından 2016’nın birçok olumsuzluÄŸun bir arada yaÅŸandığı zor bir yıl olduÄŸunu ifade eden AÄŸbal, global ekonominin geçen yıl yüzde 3,1 büyüdüğünü ve bu oranın küresel finansal kriz sonrası dönemdeki en düşük büyüme oranı olduÄŸunu söyledi.

Ağbal, geçen yıl küresel ticarette yavaşlama ortaya çıktığına işaret ederek, küresel ekonomideki zayıf seyirde, başta ABD olmak üzere gelişmiş ekonomilerde büyümenin beklentilerin altında kalmasının etkili olduğunu kaydetti.

Bu yılın ilk yarısında ise küresel ekonomik büyüme ve küresel ticarete iliÅŸkin olumlu bir momentum yakalandığına dikkati çeken AÄŸbal, bu yıl küresel ekonomik büyümenin yüzde 3,5’e ulaÅŸmasının beklendiÄŸini bildirdi.

– Türkiye ekonomisine iliÅŸkin geliÅŸmeler

Türkiye ekonomisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ağbal, son bir yılda ülke ekonomisinin çok önemli sınavlardan geçtiğini dile getirdi.

AÄŸbal, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe giriÅŸimi, terör olayları, Türkiye’nin etrafında devam eden jeopolitik geliÅŸmeler, ABD seçimleri sonrasındaki finansal kırılganlıklar, zayıf dış talep, 16 Nisan’daki referandum süreci gibi geliÅŸmelerin Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını test eden geliÅŸmeler arasında olduÄŸunu anlattı.

Geçen yılın ilk yarısında ülke ekonomisinin geliÅŸmekte olan ekonomilerden pozitif ayrışarak yüzde 4,9 büyüdüğünü hatırlatan AÄŸbal, 15 Temmuz darbe giriÅŸimi ve sonrasındaki terör olayları gibi nedenlerle 2016’nın üçüncü çeyreÄŸinde ekonominin daraldığını söyledi.

Ağbal, hükümet olarak ekonomik göstergelerde ortaya çıkan olumsuz gelişmeler karşısında hızlı ve etkin tedbirler aldıklarına dikkati çekerek, arz ve talepte iyileşme sağlayacak önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini belirtti.

Yapısal reform düzenlemelerine hız kazandırdıklarını ifade eden Ağbal, maliye politikasını devreye sokarak ekonominin arz tarafında güveni artıracak kararları da uygulamaya başladıklarını hatırlattı.

Ağbal, krediye erişimi artırmak amacıyla tüketici kredilerinde taksit ve vadeyi uzattıklarına işaret ederek, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat üzerindeki kamusal maliyetleri aşağı çekmek adına birçok vergide indirim yaptıklarını ve istisnalar getirdiklerini anımsattı.

Özel sektör yatırımlarını canlandırmak için yatırım teÅŸviklerini daha cazip hale getirdiklerinin altını çizen AÄŸbal, eylül ayı sonuna kadar konut satışları ve mobilyada KDV’yi yüzde 18’den 8’e indirdiklerini, beyaz eÅŸyada ÖTV oranını aynı ayın bitimine kadar sıfırladıklarını belirtti.

AÄŸbal, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın himayesindeki istihdam seferberliÄŸinin de karşılık bulduÄŸunu vurguladı.

– “Tedbirlerin kamu maliyesine etkisi azalacak”

Maliye politikası tedbirlerinin kamu maliyesine etkisi hakkında da bilgi veren AÄŸbal, “Tedbirler bütçede geçici de olsa bir miktar yük getirdi. Bu açıdan baktığımızda 2017’de kamu maliyesi alanında tedbirlerin 2017 bütçesine 11,9 milyar lira maliyeti oldu. Bu maliyet önümüzdeki yıllarda azalacak. 2018 yılında aldığımız tedbirlerin kamu maliyesine etkisi 7,4 milyar liraya düşecek.” diye konuÅŸtu. AÄŸbal, anılan maliyetin sonraki dönemde 6,9 milyar liraya doÄŸru azalacağını kaydetti.

Ağbal, kamu maliyesine yüklenen maliyetlerden çok, daha fazla yaşanan ekonomik canlanmayı görmekten son derece memnun olduklarını belirterek, meseleye sadece maliyet odaklı bakılmaması gerektiğine işaret etti.

Özellikle reform niteliÄŸindeki düzenlemeleri 15 Temmuz sonrasında da aksamadan yapmaya devam ettiklerini hatırlatan AÄŸbal, son bir yılda Patent Kanunu, Ar-Ge Kanunu, Teknoloji GeliÅŸtirme Bölgeleri Kanunu ve Serbest Bölgeler Kanunu’nda önemli deÄŸiÅŸiklikler yaptıklarına dikkati çekti.

Ãœretimin katma deÄŸerini artıracak yepyeni bir teÅŸvik sistemini bu dönemde yasalaÅŸtırdıklarını anlatan AÄŸbal, Bireysel Emeklilik Sistemine otomatik katılım, KOBÄ°’ler İçin Taşınır Teminat Kanunu’nu da son bir yıl içinde çıkardıklarını söyledi.

AÄŸbal, “15 Temmuz alçak darbe giriÅŸimi sonrası ekonomine oluÅŸturulan belirsizlik veya olumsuzlukları çok hızlı bir ÅŸekilde, arka arkaya kararlar alarak beklentileri olumlu yönde etkiledik.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

T.C. Maliye Bakanlığı

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir