HEM FIRTINA ,HEM LÄ°MAN – II

  1944 yılında Bretton Woods anlaşması ile altın standartına geçildiği dönem ,fiyatı 27 dolara sabitlenen altının ons fiyatı ,1971‘de ABD’nin bu anlaşmayı tek taraflı bozma kararı ile 40 dolara çıkmıştı. 1980 ‘e kadar ons fiyatı  her yıl ortalama %10 artmış ve 100 dolara ulaşmıştı.1980 sonrası petrol krizi sebebiyle fiyatı 850 dolara tırmanan , yatışan kriz sonrası fiyatı sürekli düşerek 230 doları gören sarı madeni, 850 ons/dolar seviyelerinden alan yatırımcılar ,ellerindeki altını dolar bazında aynı fiyattan satabilmek için 27 yıl beklemek zorunda kalmışlardı.

Ekonomik durum gittikçe kötüleşiyor

ABD;Geçen haftaya damgasını vuran önemli geliÅŸme ,BaÅŸkan Obama’nın uzun süreden beri beklenen konuÅŸmasının satışbaÅŸları oldu.  Kasım 2012‘de yapılacak seçimler öncesi ,ABD ekonomisini düştüğü darboÄŸazdan kurtararak hem muhalefete karşı averaj kazanmak, hemde 2. kez baÅŸkanlık koltuÄŸuna oturmak isteyen Obama’dan gelen iÅŸsizliÄŸi düşürmek ,yeni istihdam olanakları saÄŸlamak ve büyümeyi artırmak için  447  milyar dolarlık bir planı Kongre’ye sundu. ‘’Derhal hayata geçirin” çaÄŸrısı yapan Obama, bu plan ile ekonomisi durma noktasına gelen ABD ‘nin tekrar büyümede sıçrama yaÅŸayanacağını iddia etti. Plan, temelde altyapı yatırımlarının arttılması için yerel makamlara 35 milyar dolar aktarılmasını , küçük iÅŸletmeler ve çalışanlara vergi indirimini buna baÄŸlı iÅŸsizlik kaydı yaptıran bir Amerika’lıyı iÅŸen alan ÅŸirkete vergi indirimi içerirken,muhalefetteki Cumhuriyetçiler tarafından sürekli eleÅŸtirilen ve reddedilen zengin Amerikalıların daha fazla vergi alınması gibi radikal kararlar içeriyor. Obama’nın açıkladığı plan beklentileri karşılamamış olacak ki piyasa halen diken üstünde duruyor. Piyasaların gözü bu geliÅŸmelerden sonra FED’in 20-21 Eylül’de yapacağı toplantıya kilitlendi.

AB;Avrupa Merkez Bankası BaÅŸkanı Jean-Claude Trichet’in Euro bölge ekonomisinde ‘aÅŸağı yönlü risklerin’ arttığını belirten açıklaması ile PIIGS ülkelerinde ülkelerinde süregelen borç sorununun devam ediyor haberleri piyasalarca Avrupa borç krizinin derinleÅŸmekte olduÄŸu yönünde endiÅŸeler giderilememiÅŸken, Yunanistan’ın iflas riski bir kez daha fiyatlanmaya baÅŸlandı. Bu arada Avrupa Merkez Bankası, Yönetim Kurulu Ãœyesi Jürgen Stark’ın kiÅŸisel nedenlerle görevinden ayrılacağını açıklaması da borsalara satış getirken tüm bu geliÅŸmeler CDS’lerin fiyatlarınında yeni zirveler yazdırmasına neden oluyor. Yunanistan’a ait 5 yıllık CDS’ler  3100 baz puanla rekor kırdı. Euro/Dolar paritesi 1.3650 ile 7 ayın en düşük seviyesinde. Avrupa’da ekonomik temelli sorun kendi sorunlarına çözüm üretemiyor oluÅŸu ile kendi siyasi karar mekanizmasının olmayışından ibaret.

Kısaca ortada bir gerçek var;Hem ABD’de ,hemde Avrupa ekonomilerinde canlanma durdu ve yerini yavaşlamaya ve durgunluğa bıraktı. Piyasalar tüm senaryolara karşı pozisyon alıyor. Sadece   resesyon ihtimalinin gündeme gelmesinden korkuluyor. Küresel krizde ikinci dip veya yeni bir kriz beklentisi de güçlendi. Resesyon aslında ülke ekonomilerinin tek korkulu yıkıcı rüyası ,onun dışında her koşulun panzehiri orta ve uzun vadede bulunabilir.

Altın bu gelişmelerin neresinde?

Tarih sadece tekerrürden ibaret ise yani 1980‘yılındaki petrol krizi ile başlayan süreç ile altın fiyatlarının o yıllarda yaptığı 8 katlık yükseliş ve ABD Çalışma Bakanlığı enflasyon hesaplamaları dikkate alındığında, yapılan analize göre altın fiyatının 2100-2200 dolar seviyesiyelerine çıkması beklenebilir.

Tabi altın fiyatlarının geleceÄŸi ile ilgili tahmin yürütürken sadece enflasyon oranları ile orantı kurmak mantıklı deÄŸil. 80‘li yıllarda yatırım enstrümantali sayısı ile ÅŸimdiki ortamda var olan yatırım enstrümantalleri sayısı kıyas bile edilemeyecek kadar farklı olduÄŸu için yatırım talebi bir noktada durabilir. Altın fiyatları tarihinde ilk kez platin fiyatını geçti.Birkaç yıl öncesi platin altın fiyatının 2 katı iÅŸlem görüyordu.  Merkez Bankaları taleplerinin durması ,AB ailesinin sevilmeyen çocuklarından krizdeki Portekiz’in rezervlerinin %80‘inin altından oluÅŸuyor oluÅŸu,bu pozisyonların kar ile kapanışı altın fiyat artışını  frenleyecek bir süreci doÄŸurur.

ABD açıklarını altın satarak kapatır mı?

 Dünya Altın Konseyi (GFMS, World Gold Council) verilerine göre Dünya Merkez bankalarında 33000 ton altın var. En fazla altın rezervi bulunduran ülke, yine 11000 ton ile ABD. (IMF: 3000 ton +ABD;8000 ton).Dünya rezervinin neredeyse üçte birini dolaylı olarak elinde tutan ABD ‘nin yüksek emtia fiyatları bir bakıma işine geliyor ama reel ekonomiden çıkan para da moralini bozmuyor değil. Bakalım ABD’nin meşhur ‘’Plunge Protectıon Team’‘i bu kez altın için sahneye çıkacak ve yatırımları borsaya çekmeyi başaracakmı.

 Türkiye’de Altın’a yatırımın geçmişi

 Türkiye altın yatırım talebi bakımından  2011 ikinci çeyreğinde, küresel pazarda en çok büyüme oranı kaydeden ülkelerden biri oldu. Dünya Altın Konseyi verilerine göre Türkiye  13.6 ton’luk talep ile,geçen yılın aynı dönemine göre % 144  artış kaydetti. 2010 ikinci çeyreği ile karşılaştırıldığında altın talebinini rekor fiyatlara rağmen güçlü olduğu söylenilebilir. Birde fiziki talebe son yıllarda bankaların kağıt üzerinde altın hesapları açarak satış yaptıkları bu pozisyonlarında bahsi geçen rakamlarda var olmadığı gerçeğinide katarsak Türk halkının krizlerde değişmez yatırım aracının altın olduğu gerçeği ile karşılaşırız. Dünya Altın Konseyi raporunda Türk halkı için,altının geleneksel en popüler yatırım aracı olduğunu belirterek’’Yatırımcılar, yüksek altın fiyatları alışkın, aynı zamanda altını sermayeyi koruma niteliği oluşunun yatırımcıları altına yöneltiğini’’ belirtmişler. Meskük ve Ziynet altın dediğimiz altınları basan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre de rekor altın fiyatları ,talebi önemli ölçüde azaltmamış.

ÖMER DEMİR

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir