Seans İçinden – 8 Eylül 2011

16:55

Piyasa 56 bin seviyesini geçti ve beklediğimiz şekilde bir trend çiziyor. Trichet faizleri değiştirmedi ve bir sürü gereksiz açıklama yaptı. Bu arada ABD’de işsizlik başvuruları 2 bin kişi arttı. Söyleyecek çok fazla bir şey yok. Hisselerde pozisyonlar korunmalı. 60 dakikalık grafiklerde son 60 dakikada işlem miktarı 100 milyon lota geldi ve sağlıklı bir görünüm arz ediyor. Ama henüz tepeye yaklaştık demek için erken. YEni alım düşünenler saat 12:30’da verdiği tabloyu inceleyebilirler.  Türkiye’nin notunun artacağına ilişkin duyumlar geliyor. Bu da bizim piyasaların yeniden dış piyasalarla ayrışmasını sağlıyor. Bu konuda HT ekonomiden Sefer Yüksel’in haberi şöyle;

S&P yetkililerinin Türkiye ofisi için yer bakmaya gelmelerinin “S&P Türkiye ofisini açıyor, kredi notunu artıracak” şeklinde yorumlandığı ve bunun da İstanbul Borsası’nda alımları etkilediği belirtiliyor.

Dünya borsalarında geçen haftadan bu yana yaşanan ağır kayıplara rağmen, bayram tatili sonrası gösterdiği performans ile pozitif ayrışan İstanbul Borsası’ndaki yükselişin ardında, 4 büyük yatırım bankasının “Türk hisse senedi alın” önerisinin yanı sıra not artışı dedikodusunun da olduğu öğrenildi!

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Standart & Poor’s (S&P) yetkililerinin Türkiye’ye ofis açmak için gelmeleri ve ofis için yer bakmaları, piyasalarda “S&P Türkiye ofisini açıyor, kredi notunu artıracak” şeklinde yorumlandı. Haftanın ilk iki işlemgününde borsa kulislerinde iyice pişen bu dedikodunun borsada alımları da etkilediği belirtiliyor.

RAPORLAR DESTEKLEDİ

Öte yandan geçen hafta cuma gününden bu yana dünyanın önde gelen 4 yatırım bankasının bir biri ardına Türkiye hisse senedi piyasalarına yönelik yazdıkları olumlu raporu da piyasalarda dolaşan “not artırımı geliyor” dedikodusunu desteklediği belirtiliyor. Dünya borsalarının yangın yerine döndüğü bir ortamda önce Citibank, ardından da Deutschebank, Morgan Stanley ve Unicredit’in “Türk hisse senedi alın”

raporlarının yazılmasının ardından Türkiye’ye yönelik yeni ve olumlu bir gelişme beklentisini zirveye çıkardığı ifade ediliyor.

Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin notunun artırılmasına kesin gözüyle bakan analistler, ekonomik olarak not artırımı için gereken koşulların oluştuğunu ancak, İsrail ve Suriye ile tırmanan siyasi gerilimden dolayı not artışının biraz daha gecikebileceğini

belirtiyor.

EUROMONEY ‘NOT ARTMALI’ DİYOR

Piyasalarda not artışı dedikodusu yaşanırken, ekonomi ve finans dergisi Euromoney’nin 250’den fazla ekonomistin katıldığı anketine göre Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyede kredi notuna sahip olması gerekiyor. Ankete göre, Türkiye

en güvenilir yatırım yapılabilir ülkeler arasında 100 üzerinden 59.56 puanla 186 ülke arasında 50’nci sırada bulunuyor.

Sefer Yüksel / HT Ekonomi

Bugünlük bu kadar, tekrar görüşmek üzere sağlıcakla  kalınız…

 

 

12:30

Endeks ilk seansı 55.750 seviyesinin üzerinde kapatmak üzere bulunuyor. Bugünkü artış yüzde 1.04 oranında bulunuyor. Şu ana kadar dış piyasalarda genel havanın olumlu olduğunu görüyoruz. Endeks bugün için 55.400 seviyesini destek yaparak 55.850’de oluşan kısa vadeli direncini yukarı kırmayı deneyecektir. Dünkü yorumlarımda endeksin boşluk doldurmak üzere aşağı yöndeki hareketinin sağlıklı ve olumlu olduğunu vurgulamıştım. Şu anki harekete baktığımızda dünkü hareketin sonrasında beklediğim bir gelişme olduğu için, şu an endeksi olumlu görüyorum. Bu sabah yayında da belirfttiğim üzere, orta vadeli resim hiç iyi değil. Bu yüzden, teknik analiz kriterlerine göre, endeks özellikle 57 bin ile 58 bin aralığına geldiğinde biraz nakde geçmek uygun olarak görünüyor. Yalnız hemen şunu da vurgulayayım ki; o seviyelere ulaşması durumunda genel hava çok olumlu olacaktır. Bu tür olumlu havada  işlem miktarını izleyeceğiz. Genel bir rakam vermek gerekirse 1 günde 800 milyon lotun üzerinde bir işlem  miktarı ya da 60 dakikalık süre içinde 150-170 milyon lot işlem miktarı, yükselişin sonuna doğru yaklaşıldığının ilk sinyalleri olacaktır.  Özellikle bu tür bir ortamda, küçük yatırımcılar piyasaya girmeye ve yükselen kağıtların ardından koşup kısa vadede yüksek kar sağlamaya çalışırlar. Aslında bir süreliğine de bu tür yukarı hareket devam eder ama geri dönüş başladığında düzeltme zannedilir. Sonra da kağıtlar satılamaz  ve bekletilir. Bir yatırımcının elindeki kağıdı satmasını istemiyorsanız aldığı fiyatın bir kademe bile altına gelse o yatırımcı artık satamaz. Çok kısa süre içindeki ani fiyat hareketleri genellikle kararsız dönemlerin başlamasını getirir. Dolayısıyla bu tür bir duruma maruz kalmamak için önceden plan yapıp, alacağınız ve satacağınız seviyelere karar vermeli, belirli bir karı yakalayınca satmalısınız. Borsada 400’e yakın kağıt var. Siz sattığınızda karı cebinize koyduğunuzda, hep sattığınız kağıdın arkasından bakarsınız ama o sırada yeni bir yükselişe hazırlanmakta olan bir sürü kağıt vardır. Akıllı yatırımcı hedeflediği karı cebine koyduktan sonra sattığı kağıdın arkasından bakmadan, çeşitli analiz yöntemlerini kullanarak (teknik ve temel) yükselme potansiyeli olan kağıtları bulan yatırımcıdır. Elbette ki size yükselme potansiyeli var gibi görünen kağıt düşüşe de geçebilir ama akıllı yatırımcı her aldığında yüzde yüz kar edemeyeceğini bildiği için, daha önceki, işlemden elde ettiği karı kediye yüklememek için, yeni alacağı kağıdın yükseliş potansiyelini ne kadar garanti görse de, stop-lossunu belirleyen yatırımcıdır.

Aşağıdajki tabloda Bollinger bandı en çok sıkışan kağıtlardan en çok genişleyenlere doğru sıralanmış bir tablo veriyorum. yalnız burada bütün hisseler içerildiği için, FON hisselerinde zaten bollinger hep sıkışık gider. Buna dikkat etmek gerekir. Bu tablodaki son kolonda iki tane bollinger bandı arasındaki yüzde fark veriliyor. Örneğin üst bant ve alta bant arasındaki genişlik AKBYO için yüzde 4.72 olmuş.  Tablo aşağıya doğru gittikçe bant genişliyor. Tablonun en alt sırasındaki kağıtlar ise aşırı volatilite yaşan ve çok sert çıkışlar veya düşüşler yapan kağıtlardır. Buna dikkat ediniz. Bunlar kısa vadede çok kazandırabilir de  kaybettirebilir de. Eğer bollinger’i çok sıkışmış bir kağıtta pozisyon almak isterseniz, mutlaka stop-loss koymalısınız. Çünkü Bollinger’i sıkışmış olan kağıt demek, her an aşağı ya da yukarı yönlü sert hareket yapabilecek kağıt demektir (Bırada FBISTF ve ISIGTF gibi fon paylarını kastetmiyorum). HEdef satış fiyatını belirlemek için ise, ilgili hissenin grafiğini açınız. Ardından bollinger bandını çizdiriniz ve son 10-15 gün içerisinde gördüğü en yüksek y fiyata yakın bir fiyatı satış hedefiniz olarak belirleyiniz.

Eğer matriks kullananlar varsa EXPLORER’ı kullanarak aşağıdaki formülle Bollinger’i sıkışanları buldurabilirler. Burada C kolonunda sıkışma verilmektedir.  Bir sonraki yorumumu saat 16.45’de okuyabilirsiniz. (NOT: aşağıdaki tabloda verilen kağıtlardan mali yapısı çok kötü olan kağıtlara dikkat etmeli, ve bu tür kağıtlardan ve özellikle özsermayesi negatif olan kağıtlardan uzak durmalısınız).

COLA :C
COLB :mov(c,21,s)
COLC :mov(c,21,s)-BBandBot(C,21,s,2))/BBandBot(C,21,s,2)*100
+
Abs((mov(c,21,s)-BBandtop(C,21,s,2))/BBandtop(C,21,s,2)*100)

 

11:30

Piyasalar genel olarak olumlu açıldı. Bugün Obama’nın istihdam planı ve Avr. merkz. Bank. faiz kararı önemli olacaktır. Piyasalar genel olarak olumlu. Ayrıntılı yorumumu saat 12:30’da geçeceğim. Şu an için endeksin 55 bin üzerinde ve 55.550 civarında hareket ediyor olması olumlu.