Hafta başından bu yana küresel borsalarda genel olarak hafif yukarı yönlü bir eÄŸilim vardı. AÅŸağıdaki grafikte hafta başından ÅŸu ana kadar önemli borsaların ve endekslerin getirileri bulunuyor. Önemli olduÄŸunu düşündüğüm noktalar şöyle;Â
Hindistan’da kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında, banknotlarda yapılan deÄŸiÅŸiklik nedeniyle adeta bir nakit krizi baÅŸ gösterdiÄŸi için piyasalar olumsuz etkilendi. Geçen hafta MSCI-GOP endeksi önemli oranda düşmüştü ve BIST-100 endeksi daha iyi bir durumdaydı ama bu hafta başından itibaren genelde negatif ayrışma yaÅŸadık. Temel sebebi de TL’nin dolar karşısında en fazla deÄŸer kaybeden paralardan biri olmasıydı.  ABD endekslerine baktığımızda S&P500 endeksi yükseliÅŸine devam etti. Fakat, ABD’de hem faizler hem de borsa endeksleri attı. Borsa ve faiz genellikle ters yönde hareket ederler. Kısa vadede hem borsa hem de faiz artabilir ama eninde sonunda piyasalar düzeltme yaparlar. Yani hem faiz hem de borsa birlikte artmaya devam edemezler. Genelde doÄŸru söyleyen faizdir ve ABD endekslerinde önce yavaÅŸ, sonra da hızlanan düşüşler olursa ÅŸaşırmamak gerekir.
BIST-100 endeksi bu hafta bir ileri, bir geri hareketler yapıyor. 74.250 desteğinde tutunuyor. Genel olarak son üç günde 74.350 ile 75.400 aralığında hareketler oldu. Aşağıdaki grafik 60 dakikalık hareketleri gösteriyor.
Borsa için fazla yorum yapacak bir ÅŸey yok. Pazartesi günü yaptığım yorum bugün de geçerlidir. Yani borsada random (rassal) hareketlerin devamını bekleyebiliriz. Endeks %0.73 yukarıda bulunuyor. Ä°ÅŸlem hacimleri normal seviyelerde bulunuyor. Avrupa genelinde  eksi yüzde 0.35 ile yüzde 0.20 aralığında hareketler var.  Yani bir yönsüzlük hakim. Endeks için 75.400-75.500 seviyesinde bir direnç var. Aşılırsa 76.000-76.500 aralığına kadar bir hareket söz konusu olabilir. Fakat genel olarak unutulan bir nokta var. FITCH’den ses çıkmadı. FITCH’in yapacağı bir açıklama sert hareketler yaratabileceÄŸi için yatırımcılar bu konuyu da göz önüne alarak hareket etmeliler. Endekste 77 bin seviyesi en az 850 milyon lotla yukarı kırılmadıkça saÄŸlıklı bir yükseliÅŸ trendi bekleyemeyiz. Aralıktaki FED toplantısına kadar saÄŸlıklı bir yükseliÅŸ beklemiyorum. Borsada, kağıt bazında çok seçici olunması gereken bir dönemdeyiz. Özellikle orta vadede 3-6 ay için döviz varlıkları yüksek olan kağıtlarda doÄŸru deÄŸerleme yapılarak pozisyon alınabilir ama, borsaya çok fazla güvenemiyorum. Çünkü dövizdeki sert hareketler harcamaları baskılayacaktır. Ayrıca kredi taleplerinde de azalma olacaktır. Dövizdeki hareketler banka karlılığını olumsuz etkileyebileceÄŸi için, ve bankaların endeks içindeki ağırlığı yüksek olduÄŸu için  BIST-100’ün güçlenmesi zor görünüyor. İç talebin düşme riski olduÄŸu, bütçe açığının arttığı ve iÅŸsizliÄŸin yeniden uzun bir dönem sonrası zirve yaptığı bir ekonomide borsanın zayıf kalması normaldir. Fakat endeksin 77.000 seviyesine kadar yükselmesi her zaman olabilir. Önemli olan güçlü trendlerin oluÅŸup oluÅŸmayacağıdır. Bunun için uygun ÅŸartlarda deÄŸiliz. Bu akÅŸam FED baÅŸkanı Yellen’in kongrede konuÅŸması var. Bu konuÅŸma piyasalarda volatilite yaratabilir.
Herkese bol kazançlı bir gün oması dileÄŸiyle…