Piyasaların Son Dinamikleri, Gelişmeler, Borsa ve Dolar

Dün yeni bir haftaya baÅŸlayan borsada satış baskısı varken, dolar/TL kuru 2 defa 3.30 seviyelerini test etti. Amerika’da uzun vadeli faizlerde artış trendi devam ederken, Trump’ın ABD BaÅŸkanı seçilmesi sonrasında piyasalarda yeni parametrelerde dengelenme çabası görüyoruz. 

Küresel piyasaların Özeti 

  • Dün ABD borsasının Dow Jones endeksi günü %0.12 yükseliÅŸle tamamlarken, S&P500 endeksi neredeyse açıldığı yerden kapandı ve %0.01 artış yaptı.
  • Amerika’da 10 yıllık devlet tahvili faizleri 2.30 seviyesini gördü ve ÅŸu an 2.20 seviyelerinde bulunuyor.
  • Dolar endeksi (DXY) dün 100.20 seviyelerini gördü ve bu sabah 99.91 seviyesinde bulunuyor.
  • Asya cephesinde hafif aÅŸağı eÄŸimli bir görüntü var. Çin borsası %0.22, Nikkei %0.3 aÅŸağıda bulunurken, Hong Kong borsası %0.27 artıda bulunuyor.
  • Avrupa’da henüz iÅŸlemler baÅŸlamadı ama DAX future’ları düne göre %0.03 yukarıda bulunuyor.
  • BIST-100 endeksi güne yükseliÅŸle baÅŸladı ve 75 bin civarında iÅŸlemler oluyor. Dün 74.200 civarında bulunan destek test edildi ve endeks bu destek üzerinde kalmayı baÅŸardı. Bu sabah dolar/TL kurunun 3.2950 seviyelerinden 3.2720 civarına gerilemiÅŸ olması borsanın yukarı yönlü açılmasını saÄŸladı.
  • GOP döviz piyasalarında ise DXY’nin hafif gerilemesi sonrası bir miktar dengelenme çabası var.
  • Trump sonrasında MSCI GOP (GeliÅŸmekte olan piyasalar) endeksi %7 civarında düşüş yapmış bulunuyor. ABD’de tahvillere satış gelmesi, aynı ÅŸekilde geliÅŸmekte olan ülke kağıtlarına da satış baskısının gelmesine neden oldu.
  • Türkiye’nin 5 yıllık CDS’lerinin spreadi (Aynı vadeli ABD tahvili ile arasındaki fark) 300 baz puan seviyesine yükseldi. Bu durum bir bakıma geliÅŸmekte olan ülke tahvillerinde satış baskısı olduÄŸunun bir göstergesidir.

cds-15-kasim-2016

Kaynak: www.bloomberght.com 

BORSA

Aşağıda BIST-100 endeksinin 1 dakikalık hareketlerini görüyoruz. Bu sabah yaklaşık 250 puanlık boşluk bırakarak yükselen endeks şu an 75 bin seviyesinin üzerine çıkmış durumda. Yatay olarak dün bir kanal oluşmuştu. 74.250 ile 74.850 aralığındaki 600 puanlık bantta dalgalanma olmuştu. Bugün en azından bu bandın üst seviyesi yukarı kırıldı. Endeks bugün en azından 74.750 seviyesini seans içi destek yapamaya çalışacaktır.
bist-15-kasim-2016-a

Aşağıdaki grafik, BIST-100 endeksinin günlük hareketlerini gösteriyor. MSCI GOP endekslerinde sert düşüşlere rağmen, BIST-100 endeksinin en azından 74.200-80.000 aralığındaki kanalda hareket ediyor olması, bu şartlarda  olumlu olarak algılanabilir. FAkat TKE göstergesinin bir an önce 0 ile 20 aralığından kurtularak 30 seviyesinin üzerine çıkması lazım. Şu an en azından kısa vadeli olumlu bir aykırılık oluşmuş durumda.

bist-15-kasim-2016-gunluk

TKE göstergesindeki aykırılık endeksin en azından ilk direnci olan 76.500 seviyesine kadar bir yükseliÅŸi beraberinde getirebilir. Fakat bir noktayı önemle vurgulamak istiyorum. Endeksin 74 binelere doÄŸru gerilemesi sırasında herkes destek seviyesi aÅŸağı kırılabilir korkusunu yaÅŸar. Fakat endeks yükselmeye baÅŸladığında bu korku azalır. Tehlikeli olan ÅŸey ise, endeks destekten uzaklaÅŸtıktan sonra ani satış dalgasıyla desteÄŸin aÅŸağı kırılmasıdır. Yatırımcıların bu tür bir geliÅŸmeye karşı dikkatli olmaları gerekir. Yani kısa vadeli yukarı hareket amacıyla alım yapıldığında, özellikle endekse yakın hareket eden kağıtlarda stop seviyesi belirlemek çok önemlidir. Bugün endeksin 74.750 üzerinde tutunarak 74.750 ile 75.500 aralığında dalgalanma yapmasını bekliyorum. Fakat biraz daha orta vadeli bakıldığında ise, saÄŸlıklı bir yükseliÅŸ için 75.500 seviyesinin günlük en az 800-850 milyon lotla yukarı geçilmesi gerekir. Åžimdilik döviz piyasalarındaki sakinleÅŸme olumlu etki yapsa da, DXY endeksinin yeniden 100’ün üzerine çıkması durumunda hava bozabilir.

PerÅŸembe günü FED BaÅŸkanı Yellen kongrede sunum yapacak. Burada söyleyecekleri çok çok önemli olacaktır. Yellen’Ä°n güvercin bir tutum ve söylem içinde olması, tüm borsalarda coÅŸku yaratabilir. Fakat Yellen’Ä°n bu aÅŸamada çok da güvercin olacağını zannetmiyorum. Sadece piyasaları rahatsız edecek keskin söylemlerden uzak durabilir ama Aralık ayında faiz artışına iliÅŸkin sinyal gelirse, DXY endeksinin daha sert artışlar yaptığını görebiliriz. Tüm bu ÅŸartlar altında borsada genelde bant içi dalgalanma hareketi göreceÄŸimizi düşünüyorum.

Orta vadeli baktığımızda ise iç (referandum ve seçim riski ve Suriye ve Irak operasyonları) ve dış riskler  (Ä°talya’da referandum, Trump’ın uygulayacağı politikalar ve özellikle de korumacılık konusunda ortaya çıkan belirsizlik) nedeniyle borsada saÄŸlıklı bir yükseliÅŸ trendine geçmek zor. Endeksin orta vadeli en güçlü direnci 80 bin civarındadır.

DOLAR

 Aşağıda  doların 60 dakikalık grafiği görülüyor. Bu grafikte 3.30 ile 3.2750 aralığında kısa vadeli bir bant oluşmuştu. Şu an dolar 3.2750 seviyesini aşağı geçmiş durumda.  Bunun temel nedeni de DXY endeksindeki gerilemedir.

dolar-15-kasim-2016

Dolar büyük olasılıkla bir süre daha 3.20 üzerinde kalmaya devam edecektir. Fakat, dün 3.30’a yaklaÅŸması olumlu deÄŸildi. Yellen’in konuÅŸmaları dolarda çok yüksek volatilite yaratabilir. Bu ÅŸartlar altında doların yükselen trend içinde olduÄŸunu söyleyebiliriz. fakat çok kısa vadede 3.23-3.25 aralığına kadar gerileyebilir. Bugün için 3.25 seviyesinde günlük desteÄŸi bulunuyor. TKE göstergesi sıfır çizgisinin altına geldiÄŸi için en azından ÅŸimdilik talep baskısı bir miktar zayıflamış durumda. Faka burada grafiÄŸi olmasa da, günlük grafiklerde TKE göstergesi hala 80 seviyelerinde bulunduÄŸu için, bu aÅŸamada, doların bugün için en fazla 3.25’e kadar gerileyebileceÄŸini, bu tür bir gerileme durumunda dolara yeniden talep oluÅŸabileceÄŸini göz önünde bulundurmak gerekiyor.hemen 3.25’e bir gerileme beklememek lazım. Çünkü 3.2750 seviyesinde bulunan destek civarında bir süre daha oyalanacaktır. Öğleye kadar olan süre içinde 3.2680 ile 3.2770 aralığında dalgalanma beklenebilir. Döviz pozisyonları olanlar tutmaya devam edebilirler. Çünkü bu aÅŸamada gerilemeler genel olarak cılız kalıyor ve yükseliÅŸler sert olabiliyor.

Orta ve uzun vadeli baktığımızda ise yukarıda saydığım riskler var. Trump nedeniyle geliÅŸmekte olan ülkelerde (Özellikle Meksika, Brezilya’da) ciddi stres olduÄŸunu görüyoruz. Genel olarak tahvil piyasalarında faizler yükseliÅŸe geçmiÅŸ durumda. ABD faizleri yükselirken, daha önce basılmış olan dolarlar evine dönmeye baÅŸladı. Tüm bu görünüm altında dolarda çok net ve belirgin düşüşler bekleyemeyiz. DOlar için en  güçlü destek 3.1750’de bulunuyor. Åžimdilik en azından Aralık ayındaki FED toplantısına kadar bu seviyenin aÅŸağı kırılmasını beklemiyorum.

Herkese bol kazançlı bir gün olmasını dilerim…

“Piyasaların Son Dinamikleri, GeliÅŸmeler, Borsa ve Dolar” ile ilgili 1 yorum

  1. Hocam,hükümetin dolara müdahale etmeyeceÄŸiz demesi yanlış deÄŸilmi.Siz bütün parametreleri bir bilim insanı yaklaşımıyla tarafsız bir ÅŸekilde anlatıyorsunuz.Karar vermek kiÅŸilere kalıyor.Mantıklı açıklamalar yaklaşımlar beklerken en üst seviyede,dolara müdahale etmeyeceÄŸiz gibi tuhaf bir laf.O zaman biz ÅŸimdi hemen dolar alalım.Nasıl olsa devlet aÅŸağı baskı kurmayacak……..Yani bu durumda nasıl karar alınırki…..

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir