Dolar, Borsa ve Altın’da Gün İçi Yorum

Haftaya coÅŸkulu baÅŸlayan piyasalar bu coÅŸkuyu hafta ortasına kadar devam ettirdi. Borsa 79 bne yaklaşırken, daha önceki yorumumda belirttiÄŸim üzere, dolar/TL 2.95’e doÄŸru geriledi.

Bu arada Altın ile ilgili sorular da geldiği için bu kısa analizimde Altına da değineceğim.

DOLAR/TL

DOLAR-10 agustos 2016

Bu grafikte görüldüğü üzere, dolar/TL 2.98’in altına sarktıktan sonra 2.95’e kadar sert geriledi. Bunda dış dünyadaki geliÅŸmelerin ve Türkiye’deki uzlaÅŸma resminin çok etkili olduÄŸunu düşünüyorum. Åžu an için 2.95 seviyesinde bir destek var. Daha önceki yorumda 2.98 aÅŸağı geçilirse short pozisyon açılıp 2.95 civarında kâr realisyonu yapılabileceÄŸini belirtmiÅŸtim. Bunu yapanlar varsa, bu aÅŸamada yeni bir alım ya da satım düşünmemeliler. Dolar endeksi de (DXY) geri çekilme modunda olduÄŸu için 2.95’e kadar düştük ama, bir süre 2.94-2.96 aralığında kalabiliriz. Daha önce dolar/TL 2.87 ile 2.95 aralığında bir kanal oluÅŸturmuÅŸtu ve darbe giriÅŸimi ile bu kanal yukarı kırılmıştı. Åžu an bu kanalın direnç seviyesi desteÄŸe dönüşerek doların bir süre 2.95 civarında kalmasını saÄŸlayabilir. Kısa vadeli destek 2.9415 civarında görünüyor. Bu seviyeye gerilerse, buradan yukarı yönlü, güçlü olmayan bir tepki yapabilir. 2.94’ün altında günlük kapanış olması durumunda yeniden 2.88-2.95 bandında hareket beklenebilir. Grafikte TKE göstergesi “0”ın altına geriledi. Yani talep zayıf. Bu durum doların biraz daha aÅŸağı gidebileceÄŸini gösteriyor. Yukarı tepkilerde tKE göstergesi 45 seviyesinin üzerine çıkmadığı sürece, yeni bir yukarı trend baÅŸlamaz. (EÄŸitici not: Yarın akÅŸam 11 aÄŸustos perÅŸembe saat 21:00’de Youtube’dan yapacağım eÄŸitici yayında TKE göstergesinin ne olduÄŸunu ve nasıl kullanıldığını anlatacağım.)

BORSA

Borsa 7 bine yaklaştı. Dikkat çeken noktaları şu şekilde vurgulayabiliriz.

  1. Dün 60 dk’lık grafiklerde 150 milyon lotun üzerinde hacim oldu. Bu durum yukarı yönlü hareketin güçlü olduÄŸunu gösterdi.
  2. Dün günlük bazda iÅŸlem miktarı 1 milyar lotun üzerine çıktı (1 milyar 16 milyon  lot). EÄŸer bu iÅŸlem miktarı endeks 75 bin civarındayken veya 75 binin altında olmuÅŸ olsaydı, güçlü bir yukarı trendin devamı edeceÄŸinin güçlü sinyali olacaktı. Fakat bu hacim, 78.800 seviyelerinin görüldüğü sırada oldu. Yani 70.650’den baÅŸlayan yükseliÅŸin %10 üzerinde gerçekleÅŸti. Genellikle hacimli artışlar iyidir. Fakat zirvelere yaklaşırken bu ÅŸekilde yüksek hacimler görülüyorsa, genellikle yükseliÅŸ bir süre daha devam eder. Hemen dönüş baÅŸlamaz ama bu tür zamanlardan sonra, iyi haber gelmesine raÄŸmen, endeksin yukarı gitmemesi veya iyi habere raÄŸmen düşüş yapması dönüşe yakın olduÄŸumuza dair ilk iÅŸaret olacaktır.
  3. Borsanın dünkü yükselişindeki en büyük etken şüphesiz Rusya ile olan ilişkiler vardı. İlişkilerdeki olumluya gidiş çok etkili oldu. Bu durum ulaşım sektörünü (özellikle havayolu şirketlerini) olumlu etkilerken, Rusya ile ilişkisi yüksek şirketlerin hisseleri de önemli primler yaptı.
  4. Endeks bugün genelde yatay bir seyir izliyor çünkü yurt dışı piyasalarda da hafif aşağı eğimli bir hareket gözlemliyoruz.
  5. Dün ABD endeksleri çok cüzzi primlerle günü kapadılar. Her zaman ABD endekslerine dikkat çekiyorum. Orayı yakından izlemekte fayda var.
  6. Eylül ayında FED’in faiz artırmasını beklemiyorum fakat açıklamanın tonunu ÅŸahinleÅŸtireceÄŸini düşünüyorum. Seçim’den Trump çıkarsa Aralıkta da faiz artışı olmaz. Ama Clinton çıkarsa Aralık ayında faiz artışına kesin gözüyle bakıyorum.
  7. Bilançolar açıklanmaya devam ediyor. BAÄŸfaÅŸ konusunda çok soru geldi. Bu haftaki eÄŸitici bültende ayrıntılı analizini ve EYlül ayına iliÅŸkin tahminlerimi vereceÄŸim. BAÄŸfaÅŸ’ın ihracatının %92 düştüğüne dair yorumlar var. Åžirketten bu konuda bilgi aldım. Çok yardımcı oldular. Ä°hraç kayıtlı satışlar yurt için satışlar içinde gösterildiÄŸi için ortaya çıkan bir durum. Geçen yılki ihracat 81 bin ton olurken bu yılki ihracat 78 bin tonun üzerinde olmuÅŸ durumda. Görünen o ki tarımla uÄŸraÅŸanlar alımlarının büyük kısmını ilk çeyrekte yapmışlar. Bu yüzden ilk çeyrekte satışlarda adeta patlama vardı. Nitralı gübrelerin satışına getirilen yasak ve alımların ilk çeyreÄŸe yoÄŸunlaÅŸması ikinci çeyrek verilerini zayıflatmış görünüyor. fakat ana senaryomuzu deÄŸiÅŸtirecek bir yapısal deÄŸiÅŸimden bahsedemeyiz.
  8. Endeksin bugün 78 bin ile 79 bin aralığında kalmasını bekliyorum saat 16:00’dan sonra ABD endekslerinde artış olursa 79 bini yukarı kırmaya yönelik bir hareket olabilir. Tersine ABD endeksleri düşüşlerle baÅŸlarsa, 78 bine doÄŸru gerileme görürüz ama her iki durumda da bu hareketlere çok fazla anlam yüklememk gerekir. Åžu an borsa “yukarı gitme niyetim var” modunda bulunuyor.
  9. 72 binin altında alım önerdiğimde alanlar varsa bundan sonraki yükselişlerde bir miktar kâr realize edilebilir. Endeksin en güçlü direnci 80 bin civarında bulunuyor. Buranın tekrar yukarı kırılması için daha güçlü hacimlere ihtiyaç var.

ALTIN

Altın 1.300-1.370 dolar arasında hareketlerine devam ediyor. Altında orta vadeli yükseliÅŸ trendinin devamını bekliyorum. Altının tekrar yukarı dönmesi, FED’den Eylül ayında bir faiz artırımı beklenmediÄŸini gösteriyor. Birkaç gün içinde yeniden 1.370 dolar seviyesini test edebilir. EÄŸer buradaki güçlü direncini aÅŸarsa hedefi 1410-1420 dolar aralığı olacaktır. Altını olanlar orta vadeli beklemede kalabilirler. Gram altında ise 132 Tl seviyeleri görülmüştü. 115 Tl civarında daha önceki yorumlarımda orta vadeli alım önermiÅŸtim. Bu yıl sonuna kadar altın 145 Tl seviyelerini görebilir. 120-125 TL aralığına gerilerse alım düşünülebilir.

Herkese bol kazançlı günler… Paranız saÄŸlığınızı bozmasın…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir