15:30
Piyasalar ikinci seansta birinci seansa göre daha olumsuz bir seyir izliyor. Bunun temel sebebi de Avrupa’da düşüşlerin yüzde 3.5 seviyelerini de aÅŸması. DAX ÅŸu an yüzde 3.74 aÅŸağıda bulunurken, Dow future’ları da yüzde 1.20 aÅŸağıda bulunuyor. Endeks 54.110 seviyelerini test ettikten sonra ÅŸu an yeniden 54.400 seviyelerine yaklaÅŸmış bulunuyor. Hacim çok düşük seviyelerde seyrediyor.  İMKB100 endeksi cuma gününe göre yüzde 1.88 aÅŸağıda seyrederek, Avrupa’dan poztif ayrışmasını sürdürüyor. Borsamız teknik olarak ve teknik analiz kurallarına göre hala ciddi bir alarm vermiyor. Alış yapmış olanlar satmak istemiyorlar ve dolayısıyla ciddi bir satış baskısı yaÅŸanmıyor Alım yönünde ise, dış piyasalardaki olumsuzluk olası alımları engelleyince piyasa satış ağırlıklı görünüyor. Dış piyasalarda bir olumluya dönüş olursa, güçlü alımlar gelebilir. Çünkü yabancılar yeniden Türkiye’yi önermeye baÅŸladılar. Fakat tekrar vurgulamakta fayda var ki, dış piyasalarda ve özellikle de Avrupa’da satışlar hızlanırsa bize de satış gelir ve destekler kırılır. Ama Zaten Avrupa’da yüzde 4’e yakın bir düşüş olduÄŸu için ekstra sert düşüşler için ekstra sert haberlerin gelmesi gerekir. EÄŸer endekste 53.750-53.850 civarından kapanış olacağı veya bunun altından kapanış olacağı anlaşılırsa stop yapıp nakde geçmek ve alım için beklemek akıllıca olur.
Dolar 1.7655 seviyelerini gördükten sonra, 1.7615 seviyesine kadar geriledi. Dolarda yukarı hareket bandı sınırlı görünüyor.
SaÄŸlıcakla kalınız. Yarın sabah saat 09:10!da Bugün TV’de Paranın rotasını arzu edenler izleyebilirler.
Saat 11:00
Piyasalar malum sebeplerle (Yunanistan, ABD’nin istihdamının yavaÅŸlaması, Avrupa borç krizi, Merkel’in sürekli seçim kaybediyor olması vs) sert düşüşle açıldı. Bugün sabah paranın rotasında programında da belirttiÄŸim önemli noktalar vardı. Haftaya kötü baÅŸladık. Åžu an fiyatların içerisinde Yunanistan’ın iflas riski de bulunuyor.  DAX endeksi yüzde 2.17 aÅŸağıda. Dow future’ları yüzde 0.73 aÅŸağıda. Asya borsaları yüzde 1.5-2 arasında deÄŸer kayıpları yaÅŸadılar. Ä°MKB ise yüzde 1.54 aÅŸağıda bulunuyor. Bugün ABD borsaları tatilde olacak ve ABD’den bir veri yok. Durum karanlık ve olumsuz görünse de, endekslerin teknik görünümleri o kadar da kötü deÄŸil. Borsamız belki gerilemesini sürdürür ve 53.500’lere kadar gerileyebilir ama bunun olması için Avrupa’da bozulmanın devam etmesi gerekiyor.  Fakat ÅŸu an bütün kötü haberler fiyatlara yansımış olduÄŸu için bozulmanın devam etmesi için ekstra kötü haberler gelmesi gerekiyor. Bu kötü geliÅŸmeler neler olabilir?  Borçlu ülkelerin CDS’lerinin ve tahvil faizlerinin yükseliÅŸinin hızlanması olabilir.  Fakat bu aÅŸamadan sonra, genel olarak piyasalarda yatay bir seyri olması olasılığı çok daha yüksek. Yani düşük iÅŸlem hacimli sıkışık ve bıktırıcı bir gün yaÅŸayabiliriz, çünkü açıklanacak çok önemli bir veri yok. Sadece bugün Avrupa birliÄŸi ikinci çeyrek büyüme verisi gelecek ama kötü bir rakam bekleniyor. EÄŸer son geliÅŸmeleri maddeler halinde özetleyecek olursak,
1. Amerikan ekonomisinde belirgin bozulmalar var ve bu bozulma S&P’nin not düşürmesiyle başladı. Şimdi asıl büyük sıkıntı Obama’nın açıklayacağı planın uygulanması aşamasında çıkacak. Çünkü 2012 seçimleri yaklaşırken, Cumhuriyetçilerin ve Demokratların bir anlaşma sağlaması ihtimalini yok denecek kadar az görüyorum. Dolayısıyla Eylül ayının ikinci yarısından itibaren global büyüme beklentileri daha fazla sekteye uğrayabilir. Bunu tersine çevirebilecek en önemli gelişme ise FED’in 20-21 Eylül tarihlerinde yapacağı toplantıda üçüncü ama daha kapsamlı ve harcamaya dönüşebilecek bir parasal genişleme kararı olur. Fakat önemle vurgulayalım ki, eğer bu parasal genişleme ikincisinde olduğu gibi uygulanırsa, ekonomi üzerindeki etkisi geçici olumlu bir psikolojik hareket olarak ortaya çıkar fakat orta vadede hiçbirşey düzelmez. Bu aşamada para politikalarının etkinliğini yitirme sürecinde olduğu unutulmamalıdır.
2. Avrupa’da yunanistan iflas etmiş durumdadır. Yunanistan’a yardımın ikinci dilimi eğer onaylanmayacak olursa ya da bu tür bir beklenti oluşursa borçlu ülkelerin faizlerinde ve CDS’lerinde hızlı artışlar göreceğiz. Özellikle İtalya’nın mali istikrar tedbirlerini yumuşatan kararlar alması da işin tuzu biberi oldu.
3. Avrupa Merkez Bankası’nın 8 Eylül’de yapacağı toplantıdan bir faiz indirimi çıkması, havayı hızla olumluya çevirir ve euro-dolar paritesinin 1.40’ın altına düşmesine sebep olabilir. Fakat faiz indirimi beklenmiyor.
4. Türkiye’de ise enflasyon oranı beklenenden yüksek geldi ama piyasalar çok ciddi bir olumsuz reaksiyon vermedi.
5. Kısa vadede oluÅŸan olumlu havayı bozabilecek çok fazla faktör var ve bu olumsuz süreçten çıkmak için radikal kararların alınması gerekiyor. 9-10 Eylül’de G-7 ülkeleri maliye bakanları toplantısından çıkacak sonuç da önemli olacaktır. Bu haftanın en önemli geliÅŸmeleri 8 Eylül’de Obama’nın planı, ve aynı gün Avr. merkz. Bankası faiz toplantısı olup eÄŸer faiz idnirilecek olursa piyasalarda çok olumlu hava eser.  Ayrıca 20-21 Eylül’de FED’in toplantısını tekrar vurgulayalım.
SONUÇ hava bozuk olsa da, piyasaların kendi iç dinmaikleri o kadar bozulmuÅŸ görünmüyor. Bir süre izlemekte fayda var. Bugün için 55.750’de güçlü direnç var. Kısa vadede 53.750-54.000 seviyelerine kadar geri çekilmeler olabilir. Åžimdilik yükseliÅŸ beklenmemeli. 53.750 aÅŸağı kırılırsa 52.500’e kadar gerileme söz konusu olabilir. Dolar yüksek seviyelerde bulunuyor ve alım için uygun deÄŸil.  Altın ise yükseliÅŸine devam ediyor. Altını olanlar tutmaya devam etsinler. Hızlı gerilemeler Altın için alım fırsatıdır.
Bir sonraki yorum saat 15.30’da.