Geçen haftayı 3.0701 seviyesinden kapatan dolar bu haftaya düşüşle başladı ve şu an 3.05 seviyelerinden işlem görüyor. Bu hafta sonu yazdığım eğitici bültende ayrıntılı bir şekilde derecelendirme kuruluşlarının durumlarını bu konuya ilişkin görüşlerimi verdim. Aşağıda doların 5 dakikalık grafiği verilmektedir…
Dolar/TL kuru şu an 3.0510 civarında bulunuyor ve ilk desteği 3.04 seviyesinde olup, aşağı kırılması durumunda 3.01 seviyelerine kadar gerileyebilir. Direnç bölgesi ise 3.0960 civarında bulunuyor. Fakat bugün için 3.0750 çok olumsuz bir haber gelmedikçe yukarı geçilmez. aşağıda bu haftaki eğitici bültende verdiğim dolar analizi bulunuyor.
Yukarıdaki grafik Dolar/TL kurunun günlük hareketlerini gösteriyor. Dolar geçen haftayı 3.0701 seviyesinden kapattı. Hain darbe girişimi sonrasında www.bilgeyatirimci.com sitesinde değerlendirmeler yaptım. Özellikle de dolara alımı konusunda panik yapılmamasını önerdim. İlk yazdığım yorumda 2.88-2.94 aralığına kadar gevşeyebileceğini duyurdum. Piyasalar pazartesi günü açıldığında ise dolar 2.9326 seviyelerine kadar geriledi. Eğer o yorumlarımı okumuşsanız, kısa vadede 2.95 seviyesini destek yaparak yeni yükselişler deneyeceğini ama 3.01 seviyesini geçmesini beklemediğimi vurgulamıştım. Derecelendirme kuruluşlarının not düşürme riskini biliyordum ama bu kadar erken ve acele bir değerlendirme beklemiyordum. S&P’nin notumuzu düşürmesi sonrasında yazdığım yorumda 2.9940 seviyesini kritik nokta olarak verdim ve bu seviyeyi stop olarak belirleyerek, kırılması durumunda yeniden 3.06-3.07 seviyelerinin görülebileceğini belirttim. 3.07’nin aşılması durumunda ise 3.10-3.122’nin hedef olacağını ama yatırımcıların dolar almaması gerektiğini, çünkü Merkez Bankası’nın her an müdahalede bulunarak, ani sert düşüşlere yol açabileceğini belirttim. Bütün amacım şu an Türkiye üzerinde oynanabilecek ekonomi-finans oyunlarına karşı insanlarımızı da uyarmaktı.
Www.bilgeyatirimci.com sitesinde son günlerde yazdığım yazılardaki grafiklere bakınız. 28 Şubat 1997 postmodern darbe ve 28 Nisan 2007 e-muhtıra olaylarından sonra neler olmuş bakınız.
Bu hafta hem FED toplantısı, hem de Moodys’in not düşürebileceği beklentileri nedeniyle hızlı bir gerileme beklemesem de, 3.00-3.0960 aralığında dalgalanmasını bekleyebiliriz. Şu an inanın doların %100 yukarı gideceğini bilsem bile sizlere dolar alarak ABD’ye faizsiz kredi açmayın, ekmeklerine yağ sürmeyin diyeceğim. “Peki daha önce portföyünüzün %40’ını dolarda tutabilirsiniz diyordunuz ne oldu?” şeklinde sorabilirsiniz. Normal zamanlar vardır, olağanüstü zamanlar vardır. Normal zamanlarda, futbol oynamanızda bir sakınca yoktur. Ama kalp damarlarınızda sorun olmuş ve spazm geçirmişseniz, çok tehlikelidir. Şu an inanın durum farklı. Büyük oyunlar oynanıyor ve ekonomi alanında bu devam edebilir. İlk sinyaller derecelendirme kuruluşlarından geldi. İnsanlarımızın dikkatli olmasında fayda var. İleride dolar borcu ödemeniz varsa bunu VIOP gibi araçlarla TL kullanarak hedge edebilirsiniz.
Küresel para yöneticileri leş kargaları gibidir. Bir yerde fırsat ve getiri gördükleri an oraya üşüşürler ve her halükarda kârlı çıkmaya çalışırlar. Para Harekatı kitabımda ayrıntılı anlattığım üzere, Hong Kong Para Otoritesi Başkanı’nın bu leş kargalarına karşı yaptığı savaşı bizim Merkez Bankamız da yapabilmelidir. Ya da Malezya’da Mahattir Muhammed’İn aldığı önlemleri alabilmelidir.
Dolayısıyla şu anki şartlar altında dolara yüklenmek ülkenin ekonomik sağlığı açısından iyi değildir. Eğer Merkez Bankamız bu hafta da hiç müdahale yapmadan atlatabilirse hepimiz doların nasıl düşüşe geçtiğini göreceğiz. Bu haftaya başlarken, DXY’deki yükseliş, ABD’de ekonomik verilerin olumlu geliyor olması, 2. Çeyrek büyüme verilerinin açıklanacak olması ve de daha önemlisi, Moodys not indiriminin kullanılacak olması nedeniyle dolar 3.05 TL üzerinde kalmak isteyecek ve 3.00’tl’nin altına pek gelmek istemeyecektir. İnşallah yanılırım ve doların 3 TL’nin altına dert düştüğünü görürüz. Ama illaki dolarda al-sat yapıp para kazanmak isteyen varsa, 3.02-3.02’te alıp, 3.05-3.06 aralığında satabilirler.
Halkımız bu hafta da geçen haftaki gibi dolar satışına devam ederse, bakarsınız sert düşüşler bile görebiliriz. Eğer FED’den Eylül’de bir faiz artırımı sinyali gelmezse, bu haftadan sonraki hafta doların hızlı gerilediği bir dönem olabilir. Biraz sabır…