Dün borsa 84 bin seviyesinin üzerine çıktı, 84.400 seviyelerini gördü fakat seans sonuna doğru bir ara satış baskısının arttığını gördük.
Dün bir ara Avrupa borsalarına da satış geldi. Dolar diÄŸer paralar karşısında deÄŸer kazanmaya baÅŸladı ve hafif bir panik havası oluÅŸtu. Ardından, kapanışa doÄŸru yeniden alımların geldiÄŸini gördük. Satışları tetikleyen kesin bir  sebep yoktu. Sadece doların küresel olarak hafif yukarı dönmesi ki; IMF’nin küresel büyüme verilerini aÅŸağı çekmesi etkili oldu ve Avrupa’daki banka hisselerine gelen satışlar da borsaların aÅŸağı yönlü hareketinde etkiliydi. Özellikle Ä°talya’da iki bankanın hisselerinde çok sert düşüşler vardı.  Bu sabah ise, AVrupa cephesinde tam tersi bir görünüm var. DAX endeksi %1.97 yukarıda bulunurken ABD endeks future’ları da %.040 yukarıda bulunuyorlar. Borsa 84 bin seviyesinin üzerinde güne baÅŸladı ve ÅŸu an 84.500 üzerinde bulunuyor.
Bu arada dikkat çeken bir unsur ise yabancı takası olarak karşımıza çıkıyor.
Bu grafikte mavi çizgi yabancı takasını gösteriyor. %61.5 seviyesinde dip yaptıktan sonra %64.12’ye kadar çıktı ama ÅŸu endeks 81 bin civarında iken yaptığı zirveyi yeniden geçemedi. Endeks 84 bini aÅŸarken, yabancı takasının %64’ün altında kalmış olması iyi bir sinyal deÄŸil. Genellikle piyasalar ÅŸu an olumlu bir algılama içinde bulunuyor. ÖrneÄŸin yeni MB Bankası BaÅŸkanı olarak atanan  Murat Çetinkaya’nın MB içinden olması piyasalarda olumlu karşılandı.  Trend yukarı yönlü iken bu veya buna benzer haberlerin genelde olumlu algılandığını görüyoruz. Bu da borsanın yukarı gitmek istediÄŸini gösteriyor. Fakat, ÅŸu ana kadar ana motor güç yabancı payının artıyor olmasıydı. Fakat Nisan başından itibaren bir miktar gevÅŸeme var. Piyasa psikolojisi olumlu olup, bu aÅŸamada yeni hedefler ve zirveler de konuÅŸulmaya baÅŸlandı. Bu arada Türkiye’nin son çeyrekte %5.7 büyümesine raÄŸmen, önemli büyük firmalardan iflas erteleme talebi geliyor olması (Real ve BeÄŸendik) düşündürücüdür.  Bu arada dolar yavaÅŸ yavaÅŸ dip formasyonu yapmaya devam ediyor. Önce 2.8050 seviyesine kadar düştü. Sonra 2.87’nin üzerine çıktı. Son 2-3 günde ise yeniden 2.83’ün altına geldikten sonra ÅŸu an 2.85’e yaklaÅŸmış durumda. Åžunu da belirtelim ki; dolardaki hareketler DXY endeksi ile uyumlu bir görünüm sergiliyor.  Yani doların hareketlerine ÅŸu sıralar çok fazla anlam yüklememek lazım.
Borsanın 84 bin üzeirne çıkması aniden ve çok güçlü bir iÅŸlem miktarı ile olmadı. Bilakis dün gelen satışlar sırasında saatlik bazda 137 milyon lot iÅŸlem gerçekleÅŸti. Bu sabah ise ilk bir saatte 150 milyon lot iÅŸlem görüyoruz. Yani 84 bin yukarı geçilirken, herkesin saldırdığı ve hisse almak için sıraya girdiÄŸi bir durum yok. Bu nedenle yükseliÅŸin saÄŸlıklı devam ettiÄŸini söyleyebiliriz. Bugün açılıştaki yukarı hareketin en önemli sebebi Avrupa’nın olumlu açılmasıydı. DAX %2’ye yakın bir artış yaparken BIST-100 endeksi de %1 civarında prim yapmış durumda.
Åžu anki görünümü ÅŸu ÅŸekilde özetlemek gerekir; “AVrupa ve ABD iyiyse biz de olumluyuz ve yukarı gideriz, oralar kötüyse, biz biraz gerileriz ama fazla gerilemeyiz, pozitif ayrışmaya devam ederiz.” Yani piyasanın genel havası olumlu kalmaya devam ediyor. Dün de yazdığım üzere 84 bin üzerinde kapanış, endeksi 86-87 bin seviyelerine kadar taşıyabilecektir. Fakat burada bir noktayı vurgulamak lazım. Avrupa veya ABD’de olacak sert düşüşlere karşı dikkatli de olmak lazım. Dün de belirttiÄŸim üzere faiz indiriminde bankalar yararlanacağı için genelde banka hisseleri olumlu görünümünü koruyor. Yatırımcılar pozisyon açabilirler, fakat 82.500 seviyesinin altında bir kapanış olursa stop yapabilecek ve o zarara katlanabilecek olanlar bunu yapmalı. Çünkü hangi gün nereden bir darbe geleceÄŸini bilmiyoruz. Mayıs ayında Yunanistan’ın çok büyük montanlı borç ödemeleri var. Åžu an bu durum gündemde deÄŸil ama yavaÅŸ yavaÅŸ sorgulanmaya baÅŸlayacaktır. Endeksin bugün 83.750 seviyesini destek yaparak 84.950-85.050 aralığını hedeflemesini bekliyorum. Bugün eÄŸer kapanış 83.750 altında olursa, bu durum iyi bir sinyal olmaz.
Bol kazançlı bir gün olması dileÄŸiyle…