Abdurrahman Yıldırım – Faiz düşüşü ne kadar sürer?

Dış ticaretten sorumlu Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, faizlerin radikal bir biçimde düşürülmesini istedi, yurtiçi piyasalarda döviz kurunda yurtdışı hareketin de etkisiyle bir dalgalanma oldu. Ekonomi Bakanlığı koltuğunda oturan herkes şimdiye kadar hep faizin düşüşünü istedi. Bu sefer istek haklı ama dozu konusunda soru işaretleri olabilir.

– İçinde bulunduÄŸumuz süreçte faizde bir indirim fırsatının yakalandığı gerçek. Zaten Merkez Bankası da faizleri düşürüyor. Kredi faizlerine baz teÅŸkil eden faiz koridorunun üst bandını mart ayı toplantısında 13 aylık aradan sonra çeyrek puanlık indirdi. Küresel sermaye akımlarının devam etmesi halinde indirime devam edeceÄŸinin de iÅŸaretini verdi.

– Åžimdiye kadarki gerçekleÅŸmeler de sermaye hareketlerinin pozitif biçimde devam ettiÄŸini gösteriyor. EÄŸer 20 Nisan’a kadar ciddi bir bozulma meydana gelmezse muhtemelen faizlerde indirime devam edilecek.

– Ä°ndirimin boyutu da iyimser koÅŸullarda yarım puan, daha az iyimser koÅŸullarda çeyrek puan olmaya aday.

– Yurtiçi geliÅŸmeler de faiz indirimini destekler nitelikte. En büyük etken enflasyon. Mart ayında yıllık enflasyon yüzde 7.5’in altına indi. Nisan ayında ise muhtemelen yüzde 6 bandında bir gerçekleÅŸme olacak. Faiz düşüşünü daha destekleyici bir geliÅŸme gündeme gelecek.

– Hem faiz koridorunun üst bandı, ki aynı zamanda bankalararası faizi belirliyor, hem de Merkez Bankası’nın bankaları fonladığı ağırlıklı ortalama gecelik faiz, enflasyon oranına göre yüksek kaldı. Mesela fonlama faizi ÅŸubat ortasında yüzde 9.06 düzeyindeydi. Mart sonunda yüzde 8.86’ya düşürüldü. 6 Nisan itibarıyla da 8.72 olarak belirlendi. Fonlama faizinin inmesinin pozitif etkisini diÄŸer faiz oranları üzerinde göreceÄŸiz.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Habertürk Gazetesi)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir