Kaynayan Kazan, FED, TCMB ve Piyasalar

Üç önemli faktör önümüzde duruyor. Hepsi de olumsuz bir görünüm sergiliyor. Piyasalarda kaotik bir durum söz konusu. Piyasaların habere bağlılığı çok daha artmış durumda ve piyasalar istim üstünde. Bu faktörlere tek tek göz atalım.

  1. Suriye konusunda neler oluyor bilmiyoruz. Musul’a niçin girdik bilmiyorum. Rusya uçağının düşürülmesi öyle basit bir konu deÄŸil. Almanya’dan tutun da en ilgisiz NATO ülkelerinin savaÅŸ gemileri Akdeniz’de. Rusya Suriye’ye S-400 füzelerini yerleÅŸtirdi. Rus savaÅŸ gemileri Ä°stanbul BoÄŸazından geçiyor ve geçerken de ciddi tehdit savuruyor. Bugün Abdülkadir Selvi’nin yazdığı ÅŸeyleri uzun süredir düşünüyordum (http://www.yenisafak.com/yazarlar/abdulkadirselvi/rus-ucagi-tuzak-miydi-2023471 ). Rusya uçağının düşürülmesi sadece Rusya’nın iÅŸine yarıyor. Böylece Suriye’ye rahatlıkla yerleÅŸmeye baÅŸladı. Rusların ideali olan “sıcak denizlere inme” olayı yavaÅŸ yavaÅŸ gerçek oluyor. Åžu an Türkiye sınırları kaynayan kazan durumunda. Ä°ngiliz ve Alman savaÅŸ uçakları da ABD’den sonra Ä°ncirlik’te. Biz Musul’a girdik. Irak’la  da ipler kopuyor.  Tüm bu resim nasıl sonuçlanacak? Kimsenin fikri yok. Ä°ÅŸler tatlıya baÄŸlanıp da herkes evine geri mi dönecek. Bana çok düşük bir olasılık olarak geliyor. Gerçekten de küresel krizden çıkmak, OrtadoÄŸu’da yeninden haritaların çizilmesi için bir savaÅŸ planı yapılıyor da Rusya ile Türkiye karşı karşıya mı getiriliyor? Malesef bu soruları sadece soruyoruz ama az önce söylediÄŸim gibi cevabı yok. Piyasalar için “cevabı olmayan sorularla karşı karşıya kalmak” en kötü durumdur. Rusya uçağının düştüğü haberi sonrasında, bu olayın bir süre sonra unutulacağını düşünmüştüm ama iÅŸin içine NATO ülkelerinin savaÅŸ güçleri de girmeye baÅŸlayınca iÅŸin rengi deÄŸiÅŸti. Åžu ana kadar olan geliÅŸmeler fiyatların içinde büyük oranda var ama bundan sonra olabilecek geliÅŸmeler yok ve bundan sonra olacak geliÅŸmeleri bilmiyorsanız piyasa olarak tedirgin olursunuz. Nitekim piyasalarda bu tedirginlik devam ediyor. Yine de dolar/TL kuru ve faizler ÅŸu an için oldukça makul seviyelerdeler. En azından bu durum bir süre daha “bekle gör” mesajı veriyor.
  2. FED’in 16 Aralık tarihinde faizleri artıracağı artık neredeyse kesin gibi. Bu beklenti fiyatların içinde çok yüksek bir oranda fiyatlanmış olsa da, 16 Aralık tarihi yaklaÅŸtıkça stresin arttığına ÅŸahit olabiliriz. Piyasalardaki tedirginliÄŸin bir sebebi de budur. Fakat daha önemli bir baÅŸka faktör var.
  3. FED toplantısından sonra 25 Aralık’ta TCMB’nin PPK toplantısında ne yapacağı da önemlidir. FED faiz artırmasına raÄŸmen biz faizleri sabit tutar mıyız? Yoksa düşürmeye mi kalkarız? Ä°ÅŸte piyasanın diÄŸer bir tedirginliÄŸi de bu noktadan kaynaklanıyor.

Bu faktörleri sıraladıktan sonra gelelim borsaya. Bu sabah borsa önce hafif bir düşüşle açıldıktan sonra 73.800 seviyelerini gördü ve 74.200’e kadar yükseldikten sonra az önce tekrar gerileme yaparak 73.850 seviyelerine geldi ve ÅŸu an 74 bin civarında bulunuyor. AÅŸağıdaki grafik 1 dakikalık bazda olup, dikey çizginin olduÄŸu yer, bugünkü iÅŸlemlerin baÅŸladığı yerdir.

BIST-100-08-12-2015-C

Ä°ÅŸlem miktarı genelde düşük gidiyor. Yukarıda anlattığım ÅŸartların tümünü bir sepete koyduÄŸumuzda, borsa üzerindeki etkisinin negatif olması gerekiyor ve son zamanlarda borsa bu ÅŸartları fiyatlıyor. Fakat şöyle bir gerçek daha var; Borsada iÅŸlemler çok zayıfladı ve bu seviyelerden satış yapmak isteyen sayısı az. Herkes bekleme modunda bulunuyor. Stresli bir bekleyiÅŸin FED’den kaynaklandığını biliyoruz ve az önce belirttiÄŸim üzere, FED toplantısı öncesinde stres artabilir. Ama bu seviyelerden satmak isteyen az. Yani iÅŸin arz tarafında güçlü bir satış baskısı yok. Dolayısıyla bu hafta sonuna kadar olan süre içinde endeks yukarı seviyeleri zorlayabilir ve fiyatlar arttığında yeniden satış baskısının arttığını görebiliriz. ÖrneÄŸin perÅŸembe akÅŸamına kadar endeks 75.000-76.000 seviyelerine gelirse o seviyelerde iken, yukarıdaki riskleri almak istemeyenlerin satış baskısı oluÅŸabilir. Bir bakıma “yukarı çek ve satış fırsatı yarat” kuralı gerçekleÅŸebilir. Aksine, 73.250’nin altına düşüş olursa satışlar hızlanır ve yeniden 71-73 bin aralığına geri çekilme olabilir.

Sonuç olarak kaotik piyasa dinamikleri demek, rassal hareketler demektir. Yani yön belirsizdir. Bir aÅŸağı bir yukarı hareketler olur. Fakat ortada bir gerçek var ki; en azından 17 Aralık’a kadar borsanın güçlü bir yükseliÅŸ baÅŸlatması olasılığı zayıf görünüyor. 75-76 bin aralığında önemli bir direnç oluÅŸtu.  Hesap yaparken, endeks 71-72 bine kadar düşerse ben de şöyle yaparım türünden bir stratejiye ön hazırlık yapmak gerekiyor. Özellikle de 73.250’nin aÅŸağı geçilmesi aÅŸağı yönlü hareketi hızlandırabilir. Bu tür bir durumda ya FED sonuçlanıncaya kadar Sınırlarımızda bir savaÅŸ patlak vermeyeceÄŸini düşünerek, 71 bine düşüş olsa bile pozisyonlarınızı koruyacağınıza karar verebilir veya ne olur ne olmaz diyerek, zararda da olsanız  uygun seviyelerden satış yapıp nakde geçip beklenebilir.  Düşünüyorum da daha önce endeksin 70-71 bin civarına gerilemesi durumunda da beklentiler çok olumsuzdu.  Daha sonra yukarı dönüşleri güçlü yaÅŸadık. Önceki hafta, 75 bin seviyelerine düşüşü alım fırsatı olarak görüyordum ama piyasa beni teyit etmedi. EÄŸer piyasa sizin senaryonuza uygun davranmıyorsa, piyasa deÄŸil siz yanlış yapıyorsunuzdur. Son bir haftalık piyasa hareketlerinde net bir yön sinyali almadım ve net bir sinyal olduÄŸunu düşündüğüm bir hareket olursa sizlerle paylaÅŸacağım.

Herkese bol kazançlı gün olması dileÄŸiyle…

NOT: 12-13 Aralık tarihlerinde Denizli eÄŸitimine katılacaklara eÄŸitim yerine iliÅŸkin detayları bildiren mail gönderilmiÅŸtir. Almayan varsa bana [email protected] adresine mail atabilir.

“Kaynayan Kazan, FED, TCMB ve Piyasalar” ile ilgili 2 yorum

  1. Hocam yazılarınızı sürekli takip ediyorum bugün siz ve abdülkadir beyin yazıları ne kadar gündemi belirtiyor izniniz olursa yazınızı facebokta paylaşmak isterim

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir