Geçen haftanın şüphesiz en önemli küresel gündem maddesi ABD’nin Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam (TDİ) verileriydi. 185-190 bin aralığında olması beklenen TDİ 271 bin olarak açıklandı. Geçen ay açıklanan 142 bin düzeyindeki veri ise 137 bine revize edildi. Geçen ayki işsizlik oranı % 5.1 iken son açıklanan veriye göre bu oran %5’e düştü.
Çok önemli bir başka gelişme daha oldu. Özel sektör istihdamı 174 bin beklenirken 268 bin oldu ve geçen ayki özel sektör istihdamı 118 binden 149 bine revize edildi.
Grafikteki gri barlar aylık bazda TDİ verisini gösterirken (sol eksen), bordo çizgi ise yıllık bazda TDİ’deki % değişimi gösteriyor.  Bu arada vurgulamalıyız ki, saatlik kazançlar yüzde 0.4 artmış. Bu veri de çok önemli.
Bu veriler açıklandıktan sonra dolar endeksi yeniden 100’e yaklaşırken, Euro dolar paritesi 1.08’in altına indi.
İzleyen grafiklerde Dolar endeksi (DXY) ve Euro-dolar paritesinin hareketlerini görüyorsunuz.
Bu veriler sonrasında Aralık ayında faiz artışı olasılığı çok arttı. Bu yüzden de dolar diğer paralara karşı değer kazanırken, aynı zamanda TL’ye karşı da değer kazandı ve dolar/TL kuru 2.9250 seviyelerine kadar yükseldi. Normal şartlar altında, yani TDİ verisinde beklentiler düzeyinde veya beklentilerden daha düşük bir artış olsaydı, dolar/TL kuru yeniden 2.82 seviyelerine kadar inebilirdi. Bu konuya aşağıda  değineceğim.
TDİ verisi dışındaki verileri burada tekrar etmenin anlamı yok, çünkü diğer verilerin tamamını gölgede ve hatta karanlıkta bıraktı. Bundan sonraki süreçte piyasalar Aralık ayında bir faiz artışını fiyatlayacaktır. Bu fiyatlamanın çok önemli bir bölümü zaten Cuma günü oldu. Dolayısıyla bu haftaki veriler de TDİ verisinin üzerine daha dikkatli takip edilecektir.
BORSA
Borsada seçim sonrası yükselişin ardından endeks önce kar satışları gördü ve sonrasında ise TDİ verisiyle birlikte Cuma günü ikinci seansta sert bir düşüş yaparak 81.930 seviyesinden kapandı. 81.500 üzerinde kalması önemliydi. TDİ verilerine rağmen Cuma günü Dow ve Nasdaq endeksleri günü yükselişle tamamlarken S&P500 endeksi de cılız bir düşüş yaptı. Bu sabah Asya cephesinde çok olumlu bir hava var. Dolar endeksi geriliyor. Dolayısıyla borsada genel olarak yukarı yönlü bir açılış bekleyebiliriz. Endeksin yeniden 82.500 seviyesini zorlayıp, 83 bine doğru yükseliş yapmak isteyeceğini düşünüyorum. Bu yüzden borsada genel olarak satış önermiyorum. İzlemede kalmak lazım. Endeksin 84 bin seviyesini aşması için ekonomi yönetiminin belirlenmesi gerekiyor. Dolayısıyla kabine belli olana kadar 84 bin güçlü direnç olmaya devam edecektir. Aşağıda da 81.250-81.500 aralığı destek görevi görecektir. Borsa yatırımcıları çok panik olmamalılar. TDİ verisi sonrasında, verinin çok güçlü olmasına rağmen, endeksin çok da kötü bir performans göstermediğini söyleyebiliriz.
Açılış temkinli olabilir ama sonrasında alışlar yavaş yavaş artabilir. Bu arada Twitter’da dolaşan ve kabineye ilişkin asparagas haberler var. Bunlara itibar etmemek lazım.
Dolar/TL
Seçim sonrasında dolar/TL kuru 2.76 seviyelerini gördükten sonra 2.85-2.87 seviyelerine kadar yükseldi ve geçen hafta ABD’den gelen TDİ verisiyle birlikte 2.8750’deki direncini yukarı geçerek 2.9270 seviyelerine kadar yükseldi. 9 Kasım pazartesi sabahı itibariyle dolar/TL kuru 2.92 seviyelerinden işlem görüyor. Bu yükseliş tamamıyla beklentilerin çok üzerinde gelen TDİ verisiyle açıklanabilir. Piyasa bu haberi aldıktan sonra Dolar endeksi de 100’e yaklaşınca neredeyse tüm para birimleri dolara karşı değer kaybetti. Artık piyasalar Aralık ayında bir faiz artırımına yüksek olasılık veriyorlar. Bu veri sonrasında, FED’in 10-15 baz puanlık bir artış yapması olasılığını artık piyasalar göz ardı edemez. Fiyatların içine tam olarak girdi mi? derseniz, çok büyük bir kısmının girdiğini düşünüyorum.
Dolar/TL kurunda bu hafta içinde 2.87 ile 2.94 aralığında dalgalanma olmasını bekliyorum ve en güçlü direnci 2.95 seviyesinde bulunuyor. Bu hafta açıklanacak verilerde de güçlü bir durum ortaya çıkarsa, dolar diğer paralar karşısında değer kazanabilir ama şimdilik geçen haftanın sert yükselişini biraz sindirmesi gerekiyor.
Hatırlarsanız daha önceki yorumlarımda 2.87 civarındaki dirence işaret ederek olağanüstü bir haber gelmedikçe doların bu seviyenin üzerine çıkmayacağını belirtmiştim. Fakat TDİ verisi olağanüstüydü ve yeni denge bandımız 2.87-2.95 aralığı olacaktır. Doların bundan sonraki yönü tamamıyla ABD’den gelecek haberlere bağlı olduğu için bir öngörüde bulunamıyorum. Fakat 2.95 üzerine olacak hareketlerde satıcıların artacağını düşünüyorum. 2.88 veya daha düşük bir seviyeye gerileme olması durumunda da alışlar gelebilir. Bu arada iç dinamiklerimiz de önemli olacaktır. Kabine ve ekonomi yönetimi belirlendiğinde de sert hareketler göreceğiz. Babacan’a kabinede görev verilmesi ama Merkez Bankası’nın kendine bağlanmaması durumunda dolarda yeni yükselişler görebiliriz. Fakat eski ekonomi yönetimi yeniden görevde olursa, dolardaki genel trendin aşağı yönlü olmasını bekleyebiliriz.
ALTIN
TDİ verisi sonrasında Altında da sert düşüş oldu. Faizlerin artırılacağı beklentisi altını da vurdu. Yükselen trendin, 1.125 dolar seviyesini aşağı kırması altının bundan sonraki süreçte yeni direncinin 1.120-1.130 dolar olduğunu gösteriyor. Altın 1.110 dolar seviyelerine doğru bir tepki yapabilir. Çünkü TDİ verisi fiyatlara çok belirgin bir şekilde yansıdı. Fakat bu aşamada yeniden yukarı yönlü bir trend oluşturması olasılığı düşük görünüyor. Zannedersem faizler FED tarafından artırılana kadar, altın 1.075 dolar destek yaparak 1.075-1.125 aralığında dalgalanacaktır. 1.075’in aşağı kırılması durumunda 950-1000 dolar aralığına kadar gerileme riski bulunuyor.
Herkese bol kazançlı bir hafta olması dileÄŸiyle…