Dün açıklanan Ocak ayı TÜFE verisinde beklenen gerilemenin görülmemesi ve TCMB’nin acil bir PPK toplantısına ihtiyaç duymamasıyla faiz indirimi beklentilerinin 24 Şubat’taki olağan PPK’ya ertelenmesi sonrasında endekste görülen satışlar bu sabah itibariyle de devam etti.
Dün sabah TÜFE verisiyle başlayan süprizlere bir yenisi de gece saatlerinde BDDK’dan gelen karar eklendi. Alınan kararın ne anlama geldiği ve bugünkü sürece nasıl gelindiğiyle ilgili değerlendirmelerimi aşağıda vereceğim. Gözaltı Pazarında işlem gören ASYAB hisseleri 0.60 TL ile % 1.63 ekside.
Bugün açıklanan Garanti Bankası’nın net karının da beklentileri karşılamaması sonrasında, GARAN hisselerinde görülen kayıplar (GARAN’ın endeks üzerindeki ağırlığı göz önüne alınarak) endeksteki düşüş üzerinde bir etken olarak görülebilir. Düşüşte bir diğer önemli etken de petrol fiyatlarında görülen yukarı yönlü hareketlerdi. Dün 60 dolara dayanan Brent Petrol bugün 56 dolar civarında seyrediyor. Özellikle, kısa vadeli en önemli destek noktası olarak gördüğümüz 88.700 desteğinin dün kırılması sonrasında endeksteki satış baskısı artış gösterdi. Dün günü %2.46 kayıpla 87.508 puandan tamamlayan endeks; bugün de ilk seansı % 1.11 kayıpla 86.534 puandan kapandı.
Bu sabah Avrupa tarafında açıklanan İmalat PMI verileri beklentileri karşılamazken; Hizmet PMI verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi ve Yunanistan kaynaklı olumlu haber akışları piyasadaki morallerin daha fazla bozulmasını engelledi diyebilirim.
İkinci seansta yurt içinde takip edilmesi gereken önemli bir veri akışı bulunmazken; ABD tarafında Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisine öncülük eden 15:15’teki ADP istihdam verisi takip edilecek. 220.000 seviyesindeki beklentilerin üzerinde gelecek bir veri endeksteki satış baskısını artırabilir. Aşağı yönlü hareketlerde takip edilmesi gereken destek seviyeleri sırasıyla 85.500 ve 84.500 olacak. Yukarı yönlü hareketlerde ise 86.900 ve 88.700 dirençleri takip edilmeli. Diğer taraftan, Banka Asya’ya yönelik yetkililerden ve siyasilerden gelebilecek açıklamalar da bir miktar volatiliteye yol açabilir.
Bank Asya’da Yönetim TMSF’ye geçti
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK), dün gece yaptığı duyuruyla;
- Bank Asya’nın Bankacılık Kanunu kapsamında “kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması” şartını ihlal ettiğini belirlediğini;
- Bundan dolayı, bankanın imtiyazlı paylarının % 63’lük kısmının Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verildiğini;
- İlgili karar gereğince mevcut Yönetim Kurulu’nun 03.02.2015 tarihi itibariyle TMSF tarafından değiştirilerek, yeni Yönetim Kurulu ve Genel Müdür’ün atandığını açıkladı.
Kararın gerekçesi olarak; Bank Asya’nın, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri verilen süre içinde gönderilmediğinden bu ortaklara ilişkin ortaya çıkan belirsizlik gösterildi.
- BDDK, bankadan, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip A grubu imtiyazlı pay sahibi 185 ortağın durumlarına ilişkin bilgi ve belgeleri 2 Ocak 2015’e kadar iletilmesini istemiş; sürenin yeterli olmayacağını belirten bankaya, Ocak ayı sonuna kadar ek süre vermişti. 2 Şubat’a kadar 53 imtiyazlı ortağa ait bilgi ve belgeleri kuruma ileten banka, 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri ise verilen sürede göndermedi. Bilgi ve belgeleri ne zaman göndereceği konusunda Kuruma bilgi verilmemesi üzerine % 63’lük imtiyazlı paya sahip 132 ortakta aranan niteliklerin tespiti açısından belirsizliğin ortaya çıktığı ifade edildi.
Kurul, imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Bankacılık Kanununun 18. maddesine göre % 63’lük imtiyazlı payın temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.
Karar ne anlama geliyor? Şimdi ne olacak?
Verilen karar doğrultusunda bankaya el konma gibi bir durum söz konusu değil. TMSF sadece yönetime el koymuş ve Bank Asya’nın yönetim kurulu değişti. TMSF tarafından yapılan açıklamada da bankanın rutin faaliyetlerine devam edeceği ifade edildi.
Bank Asya’da 100 bin TL’ye kadar parası olanlar sigorta güvencesi altında olacaklar. Ayrıca, Bank Asya hissesine sahip olan küçük yatırımcılar bankanın tüm temettü vesaire nemalarından ve bundan sonra doğacak olası temettü vesaire gelirinden faydalanabilecek.
Halka açıklık oranı % 53 olan bankanın, imtiyazlı paylarının oranı % 47 düzeyinde. TMSF tarafından el konulan % 63’lük imtiyazlı paylar tüm payların yaklaşık % 30’una karşılık gelmekte.
7 Ağustos 2014 tarihi itibariyle “Öneri Yok” listemize dahil ettiğimiz ASYAB hisseleri; 26 Eylül 2014 tarihinden bu yana “Gözaltı Pazarı”nda işlem görmekte. Son dönemlerde hisseyle ilgili oluşan ciddi belirsizliğin ve siyasi gelişmelerin etkisini de baz alarak haberin etkisini “negatif” olarak yorumluyoruz. Konuyla ilgili gelecek açıklamalar hisse fiyatında ciddi volatilite yaratabileceğinden yatırımcıların hisseyle ilgili yatırım kararlarında son derece temkinli olması gerektiğini düşünüyoruz.
Finansal Görünüm
Bank Asya’nın 30 Eylül 2014 dönemi itibarıyla aktif toplamı 16.493 Milyon TL, cari ve katılma hesapları yoluyla toplanan fonlar 10.075 Milyon TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Bankanın 2013 Aralık döneminde 21.257 Milyon TL olan nakdi kredilerin toplamı, 2014 Eylül döneminde %42 oranında azalarak 12.301 Milyon TL olarak gerçeklemiştir (Leasing rakamı dahil).
Açıklanan son finansal verilerine göre banka, 2014 yılının üçüncü çeyreğinde 301 milyon lira net zarar etmiş; 2014 yılının ilk 9 ayındaki zarar ise 250 milyon TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Eylül 2014 dönemi itibariyle özkaynakları 2.272 Milyon TL olan bankanın sermaye yeterliliği standart oranı %18.32’dir (31 Aralık 2013: % 14.27).
17 Aralık Süreci Sonrasında Bank Asya ile ilgili önemli gelişmeler
Basında 17 Aralık süreci olarak lanse edilen süreçle birlikte artan iç siyasi belirsizlik ortamına ek olarak ASYAB hissesiyle ilgili ortaya atılan spekülasyonlar, hisse fiyatında çok sert hareketlere neden oldu. ASYAB, bu süreçte spekülasyonları ortadan kaldırmak için bazı adımlar attı; ancak hisse fiyatının gerek siyasi gerek de kendi özelindeki gelişmelere karşı aşırı hassas hale geldi. 17 Aralık süreci sonrasında hisseyle ilgili önemli gelişmeler aşağıda özetlenmiştir.
- Sermaye Artırımı ve A101 Satışı: Bank Asya, 26.01.2014 tarihinde KAP’ta yaptığı açıklamalarla, sermayesini tamamı nakden ödenmek üzere 900 milyon TL’den 1 milyar 200 milyon TL’ye çıkarma ve A101 marketler zincirindeki hisselerinin %18’ine tekabül eden payını ise 298 milyon TL’ye potansiyel yatırımcılara sattığını duyurdu. Türkiye’nin 81 ilinde 2800 mağazasıyla ikinci en büyük hard discount markası olan A101, 2008 yılında kuruldu. 2013 yılsonu itibariyle 104 milyon TL sermayesi bulunan şirketin yüzde 21.84’ü Bank Asya’ya aitti. 17 Aralık’tan sonra yüklü mevduat çıkışı nedeniyle sıkıntıda olduğu, yönünde iddiaların konuşulduğu Bank Asya, attığı bu adımlarla sermayesini yaklaşık 600 milyon TL ile güçlendirerek sermaye yeterlilik oranını oranını da %14.8’den %17’lere çıkarmıştı.
- Qatar Islamic Bank ile stratejik ortaklık görüşmeleri durduruldu: 25.03.2014 tarihinde yapılan özel durum açıklamasıyla; Bank Asya’nın, Katar’ın en büyük İslami bankası olan Qatar Islamic Bank (QIB) ile stratejik ortaklık amacıyla görüşmelere başladığı açıklanmıştı. 08.08.2014 tarihinde yapılan özel durum açıklamasıyla da; geçen süre içerisinde mevcut münhasırlık anlaşması nedeniyle başka resmi bir teklif alınmadığı; yurtiçi yatırımcılarla da ortaklık görüşmelerinde bulunulabilmesi ve resmi teklif alınabilmesi amacıyla QIB ile yapılan münhasırlık anlaşmasının feshedildiği bildirildi.
- Brüt Takas Uygulaması: SPK tarafından yapılan açıklamayla 4 Nisan 2014 tarihli işlemlerden itibaren stratejik ortaklık görüşmeleri sonuçlanıncaya ya da pay fiyat ve miktar hareketlerindeki normalleşmeye bağlı ikinci bir karar alınıncaya kadar brüt takas uygulanmasına ve Şirket paylarının açığa satış ve kredili menkul kıymet işlemlerine konu olabilecek sermaye piyasası araçları listesinden çıkarılmasına karar verildiği duyuruldu. Karar sonrası hisseler taban yaptı, işlem miktarı günlük 236.2 milyon adetten, 22.6 milyona indi.
- Vergi ve Prim Tahsilat Yetkileri Kaldırılması ve Hisselerin İşleme Kapatılması: Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın 06.08.2014 tarihinde yaptığı açıklamada; Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ın birer katılım bankası sahibi olmasını istediklerini ve Ziraat Bankası’nın Bank Asya’yı satın alması halinde katılım bankası sahibi olabileceğini belirtmiş ve 2015 sonu itibariyle üç katılım bankasının faaliyete geçmiş olmasını hedeflediklerini ifade etmişti. Bu açıklamaların ardından 07.08.2014 tarihinde ASYAB hisselerinde % 7’ye yaklaşan bir yükseliş görüldü. Aynı gün içerisinde basında yer alan bazı haberler ve Gelir İdaresi Başkanlığı ile Asya Katılım Bankası A.Ş. ile arasındaki vergi tahsilatına ilişkin protkollerin itibariyle feshedildiği, fesih işleminin 18 Eylül tarihinde yürürlüğe gireceğini bildirilmesi sonrasında; 2. Seans öncesinde Bank Asya paylarının işlem sırası geçici olarak işleme kapatıldı.
- Borsa Endekslerinden Çıkarılma: 14 Ağustos 2014 tarihinde Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklamayla, ASYAB hisselerindeki işlem sırasının kapalılık halinin ortaklık yapısındaki belirsizlik giderilene kadar devam etmesine ve tüm borsa endekslerinden çıkarılmasına karar verildiğini duyurdu.
- Ziraat Bankası Görüşmelerinin sonlanması: 21.08.2014 tarihinde yapılan özel durum açıklamasıyla Ziraat Bankası ile Bank Asya’nın imtiyazlı hisselerinin satın alınmasına yönelik ilgisinin ifade edildiği görüşmelerin yapıldığı, imtiyazlı hisselerinin satın alınmasına yönelik resmi teklif iletilmesi halinde satış görüşmelerinin başlatılacağının ifade edildiği, ancak bu görüşmeleri başlatacak resmi bir teklifin yapılmayacağının anlaşılması üzerine Ziraat Bankası ile resmi olmayan görüşmelerin sonlandırılmasına karar verildiği açıklandı.
- Hisselerin Yeniden İşlem Görmeye Başlaması: İşlem sırası 7 Ağustos’tan itibaren kapalı olan Bank Asya hisseleri, 15 Eylül 2014 tarihinde % 11.3 düşüşle taban fiyat olan 1.10 TL’den işleme açıldı. 2. Seansta kayıplar % 20.16’ya yükseldi ve hisse fiyatı taban fiyat olan 0.99 liraya geriledi. Takip eden birkaç haftalık süre içerisinde hisse fiyatı 0.54 – 1.10 TL bandında volatil bir seyir izledi.
- Yeni sermaye artırım kararı: Banka Yönetim Kurulu 16.09.2014 tarihli kararı ile 900 milyon TL’lik ödenmiş sermayesinin tamamı nakden olmak üzere 225 milyon TL artırılarak 1.125 milyar TL’ye çıkarılmasına karar verdi. Karar 24.11.2014 tarihli Genel Kurul’da kabul edildi.
- Gözaltı Pazarına Alınma: Son dönemlerde hisseleri sürekli işleme açılıp kapanan ASYAB hisselerinin işlem sırası 26.09.2014 tarihinde gün içinde üç kez kapatıldı ve Bank Asya hisselerinin 30 Eylül’den itibaren Gözaltı Pazarı’nda işlem görmesine karar verildi.
- Şube ve Çalışan Sayısının Azaltılması: Banka, 21 Kasım’da yaptığı açıklamayla, finansal büyüklüğünde meydana gelen değişim doğrultusunda, 80 şubenin diğer şubelerle birleştirilerek kapatıldığını, personel sayısının da 2013 yılı sonuna göre bin 708 kişi azaldığını duyurdu.
- İştirak satışları: Bank Asya, yaklaşık son bir yıllık dönemde yaklaşık 568 milyon TL değerinde iştirak satışı gerçekleştirdi.
Erol Gürcan
Araştırma Uzmanı
Gedik Yatırım