Erol Gürcan – BİST 100 Teknik Analizi – (28.01.2015)

FOMC öncesi BIST-100, Dolar/TL, Gösterge Faiz ve Altın

Piyasalar, dün başlayan ve bu akşam sona erecek olan 2015 yılını ilk FOMC toplantısından gelecek kararları bekliyor. TSİ 21:00’da açıklanacak karar öncesinde piyasadaki son duruma bakalım.

BIST 100

endeks-28.01.2015
BIST – 100 endeksi dün TL’deki değer kaybı, Yunanistan kaynaklı haber akışı ve zayıf bilançolarla gerileyen yurtdışı piyasaların etkisiyle günü % 0.29 oranında sınırlı kayıplarla 91.150 puandan kapanış yaptı.

Singapur’un para politikasını beklenmedik şekilde genişletmesinin, Singapur dolarını 2010’dan bu yana en zayıf seviyeye itmesi ve dolar/TL tarafında görülen gevşemenin etkisiyle endeks yeni güne 91.706 puandan açılış yaptı. Kısa vadeli en önemli direnç seviyesi olan 91.600 seviyesinin üzerinde tutunamayan endeks 1. Seans boyunca ağırlıklı olarak 91.000 – 91.600 bandında banda yatay sıkışık bir seyir izledi ve günün ilk yarısını % 0.15 primle 91.287 puandan tamamladı.

Dün başlayan 2015 yılının ilk FOMC toplantısında alınacak kararların bu akşam TSİ 21:00’da açıklanacak olması nedeniyle endeksin günün geri kalanında ilk seanstaki yatay – sıkışık seyrini sürdürmesi beklenebilir. Günün geri kalan kısmında takip edilmesi gereken en önemli direnç seviyesi 91.600 olmaya devam edecek. Endeks bu seviyenin üzerinde tutunmayı başarabilirse, 92.000 – 93.000 aralığına doğru bir hareketlenme görülebilir. Olası düşüşlerde ise 90.250 ve 89.500 gün içerisinde takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleri.

Dolar/TL

dolartl-28.01.2015
Kur tarafına baktığımızda dolar/TL’de 2.37 seviyesinin önemli direnç bölgesi haline geldiğini görülmekte. Dün, Başçı’nın faiz indirimlerinde temkinli davranılacağı açıklamalarıyla önce 2.34’ün altına gerileyen dolar/TL, erken faiz indirimi sinyaliyle 2.37 direncini test etti ancak bu seviyeyi kıramadı. 2.36’nın üzerinde tutunmaya devam eden kurun, FOMC toplantısı öncesinde ağırlıklı olarak 2.3550 – 2.3700 bandında dalgalanması beklenebilir. FOMC toplantısından gelecek mesajlar dolar endeksindeki volatiliteyi artırabileceğinden temkinli olmak da ve panik alım/satım yapmamak da yarar var.

Gösterge Faiz

tahvil-28.01.2015
Başçı’nın açıklamaları öncesinde % 6.84 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin faizi, dün, açıklama sonrası % 6.69’a kadar gerilemişti. Gösterge tahvilin bileşik faizi bugün de 6.58’e kadar gerilese de ağırlıklı olarak % 6.69 seviyesinde seyrediyor. TCMB’nin faiz indirimlerine devam edeceğini bozacak bir gelişme olmadığı sürece, 2 yıllık tahvil faizinin % 6.50’nın aşağısına gelmesi durumunda kısa vadede % 6.25’e kadar gerilemesi beklenebilir.

Altın

altın - 28.01.2015
2014 yılı sonlarında 1132 dolara kadar gerileyen altın (onz) bu seviyelerden gelen destekle yönünü yukarı çevirmiş ve 2015 yılı başlarında yeniden 1200 doların üzerine çıkmıştı. Son haftalarda birçok merkez bankasından art arda gelen genişleyici adımlar, son olarak ECB’nin rekor seviyelerde bir genişleme adımı atması ve Yunanistan kaynaklı endişelerin artış göstermesi altının yeniden 1300 dolara kadar yükselmesini sağladı. 1305 dolardaki direnci aşamayan altının yaklaşık son 1 haftadır ağırlıklı olarak 1275 – 1305 dolar bandında dalgalandığını görüyoruz. Gün içerisinde ağırlıklı olarak 1290 seviyesinde bulunan altında kısa vadeli en önemli destek 1285 dolar, direncin ise 1307 dolar seviyesinde bulunmaktadır. FOMC toplantısından gelecek kararlar çok kısa vadeli oynaklıkları artırabilir. Ancak, Fed’in faiz artırımları konusunda “sabırlı” olacağı tutumunu sürdürmesi ve faiz artırımlarının bir miktar ötelenebileceğine yönelik beklentilerin güçlenmesi halinde 2015 yılı başından bu yana oluşan yukarı yönlü trendin devam etmesi beklenebilir. 1307 direncinin kırılması halinde 1330 dolara kadar yükselişler; 1285 dolar seviyesindeki desteğin kırılması halinde ise sırasıyla 1275 ve 1250 dolara kadar geri çekilmeler görülebilir.

FOMC toplantısından ne çıkabilir?

Toplantıdan herhangi bir politika değişikliğinin çıkmasını beklemiyoruz. Fed Başkanı Janet Yellen’ın 2014 yılının son toplantısında gelecek birkaç ayda Fed’in herhangi bir aksiyon alma ihtimalinin bulunmadığını belirtmiş olması nedeniyle bu ayki toplantıda dikkatler Fed’in ekonomi değerlendirmesinde bir ton değişikliğine gidip gitmeyeceğinde ve “sabır” ifadesinin korunmasında olacak. Toplantı tutanaklarının görmek içinse 16 Şubat tarihini bekleyeceğiz. Toplantı sonrasında FOMC üyelerinin ekonomik tahminlerini içeren herhangi bir güncelleme ve basın toplantısı olmayacak.
FOMC toplantısına yönelik beklentilerimize burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

TCMB Başkanı Başçı’nın açıklamaları

TCMB Başkanı Başçı’nın 2015 yılının 1. Enflasyon Raporunu açıklarken yaptığı konuşmasında öne çıkanları şu şekilde toparlayabiliriz:

  • Yıl sonu enflasyon tahmini 0.6 puan düşürülerek % 5.5’e revize edildi.
  • Enflasyon tahminlerindeki aşağı yönlü revizede ağırlıklı olarak;
    • düşen petrol fiyatları,
    • birikimli kur etkilerinin azalmaya devam edeceği beklentisi
    • ve gıda enflasyonunun geçmiş yıllar ortalamasına döneceğine dair öngörüler belirleyici oldu
  • Enflasyonun yıl içindeki seyrini baz etkisi belirleyecek, Yıl sonunda son 45 yılın en düşük enflasyonu görülebilir
    • Enflasyondaki düşüş eğiliminin Ocak’tan itibaren hız kazanacağı ve Ağustos ayına kadar düşüş trendinde olacağı tahmin ediliyor
  • “Faiz indirim süreci” Ocak ayından itibaren başladı. Enflasyonda düşüş görüldükçe, reel faizleri hafif artıda bırakacak şekilde faiz indirimleri devam edecek. Faiz koridorunda da temkinli duruşu bozmayacak indirimlere gidilecek.
  • 3 Şubat’ta açıklanacak olan Ocak ayı enflasyonunun 1 puandan fazla düşer ve çekirdek enflasyon tarafındaki mevcut düzelme eğilimi sürerse; 24 Şubat’taki PPK toplantısını öne alarak 4 Şubat’ta gerçekleştirebiliriz.
  • Fed’in beklenen geç sıkılaştırma yapma olasılığı artıyor.

Başçı’nın açıklamalarının orta ve uzun vadeli ekonomik istikrar açısından olumlu olduğunu düşünüyorum. Enflasyon tarafındaki düzelmeye yönelik açıklamaları bazı çevreler tarafından fazla iyimser ve aceleci bulunsa da; ben, Başçı’nın önceki yılki “yılsonu dolar/TL 1.92 görülebilir” açıklamasıyla yaptığı hatayı unutmuş olduğunu sanmıyorum. Dolayısıyla, yoğurdu üfleyerek yiyen Başçı’nın açıklamalarının sağlam temelleri olduğunu ve Ocak ayı enflasyon verisinin Şubat PPK’sını öne çekmeye yetecek düzeyde gelmesini kuvvetle muhtemel görüyorum.

Enflasyon tarafında 1 puandan daha fazla bir düşüş görülmesi durumunda, 4 Şubat’ta politika faizi ve faiz koridorunun alt bandında 50’şer baz puan (açıklanacak veriye göre belki 75 bp) indirime gidilmesini bekleyebiliriz. Gelecek birkaç aylık dönemde politika faizi ve alt bandın birlikte indirilmesi ve birbirine çok yakın seviyelerde bulunması beklenebilir. Koridorun genişliğinin aşırı açılmaması için üst bant da dönem dönem indirimler görebiliriz. Ancak, temkinli duruşunu koruyacağını belirten TCMB’nin elindeki sopa olan üst bant tarafında çok büyük değişiklikler yapacağını düşünmüyorum. Özetle, TCMB enflasyonda düşüş gördükçe gaza basacak ancak bir ayağı sürekli frende olacak diyebiliriz. TCMB’nin 2013 yılı Kasım ayında yaptığı faiz indirmeden faiz indirme adımından (geçici olarak 1 haftalık repo ihalelerini iptal etme müdahalesi) bu yana, hem finansal hem de ekonomik istikrar anlamında son derece doğru bir politika izlediğini düşünüyorum.

Erol Gürcan
Araştırma Uzmanı
Gedik Yatırım

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir