İsviçre’den Paraya Müdahale

Franka Pranda!

Son dönemde güvenli liman olarak adı sıkça duyulan ve Türk halkı arasında popüler hale gelenİsviçre Frangı’na müdahale gecikmedi. Aşırı ısınan para karşısında İsviçre Merkez Bankası (SBN)beklenmedik bir şekilde faiz düşürdü ve para birimindeki aşırı değerlenmeyi frenlemek için para piyasalarındaki frank arzını artıracağını duyurdu. Frank son günlerde ABD doları ve Euro karşısında hızla değer kazanıyordu. Hatta son 7 ayda dolar karşısında yüzde 16’lık artışla en çok değer kazanan para birimi olarak kayda geçmişti.

SBN, bu nedenle üç ay vadeli Libor için hedefi yüzde 0.25’ten “sıfır seviyesine olabildiğince yakın” bir seviyeye düşürdü. Merkez Bankası ayrıca, bankalarda tuttuğu vadesiz mevduatı 30 milyar franktan 80 milyar franka (104 milyar dolar) çıkaracağını ve mevcut Merkez Bankası tahvillerini satın alacağını da duyurdu.

Banka yaptığı açıklamada, önümüzdeki birkaç günde piyasalara İsviçre Frangı arzını ciddi şekilde artıracağını da ifade etti. İsviçre Merkez Bankası, bugün e-posta yoluyla, “İsviçre frangının mevcut güçlü konumu ekonominin gelişmesini tehdit ediyor ve fiyat istikrarına yönelik aşağı riskleri artırıyor” açıklamasında bulundu.

YÜZDE 2 GEVŞEDİ!
Bu duyuru sonrası İsviçre frangı yüzde 2’ye yakın değer kaybederek 76.22’e kadar geriledi. Euro karşısında ise yüzde 2’nin üzerinde değer yitirerek 1.110 seviyesine geriledi.

kaynak

http://ekonomi.haberturk.com

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir