Geçen hafta yüzde 0.09 deÄŸer artışıyla kapanan BIST-100 endeksi 77.500 ile 80 bin aralığında sıkıştı ve yön bulmakta zorlandı. Bu haftaya baÅŸlarken gündemde piyasaları ciddi…
Geçen hafta yüzde 0.09 değer artışıyla kapanan BIST-100 endeksi 77.500 ile 80 bin aralığında sıkıştı ve yön bulmakta zorlandı. Bu haftaya başlarken gündemde piyasaları ciddi biçimde etkileyecek bir gelişme bulunmuyor. DOlayısıyla gözler dış piyasalarda ve dışarında gelecek haber ve verilerde olacak. İçeride de en önemli verisi enflasyon verisi olup,  Haziran ayında düşüş bekleniyor.
Türkiye’nin iç ekonomik geliÅŸmelerine baktığımızda, Bütçe dengelerinde hafif bozulma olsa da, genelde olumlu bir resim görüyoruz ve bu cepheden ekonomiye zarar verecek anlamlı bir geliÅŸme bulunmuyor. Reel kesim, yani üretim ve kapasite kullanımları ayağına baktığımızda, ekonomi ilk çeyrekte yüzde 4.3 büyüdü. Tüketici güven endekslerinde sorun görünmüyor ve Dünya bankası Türkiye’nin 2014 büyüme tahminini yüzde 2.5’tan yüzde 3.5’a yükseltti. Finansal piyasalar ayağına baktığımızda, kur ve faiz hareketleri önemlidir. Gösterge faiz yüzde 8 ile 8.50 aralığında dalgalanıyor. MB’nın faiz indirimi sonrasında ise yüzde 8.20 civarından iÅŸlem görüyor. Kur cephesinde ise dolar/TL kuru 2.10-2.15 arasında dalgalanıyor ve kura bir atak olduÄŸunda, MB’nın elinde yeterli araç olduÄŸundan, bu atakları engelleyebilir. Dolayısıyla finansal piyasalar cephesinde ÅŸu an stres birikimi görmüyoruz. Ödemeler Dengesi ayağına baktığımızda ise, her ne kadar cari açık geriliyor olsa da, dış siyasi geliÅŸmeler ve Irak’ta olan olayların hem petrol hem de ihracatımız üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle, Türkiye’nin kırılgan yapıda olan ülkeler arasında bulunmaya devam edeceÄŸini ve yabancı yatırımcılar için bunun önemli bir soru iÅŸareti olduÄŸunu belirtmeliyiz.
Dış ekonomik gelişmelere baktığımızda ise, şu an için en rahat olduğumuz cephe burası. Hem ABD’den gelen sinyaller hem de Avrupa Merkez Bankası’nın verdiği sinyaller bol para döneminin devam edeceğini gösteriyor. Her ne kadar geçen hafta St.Louis FED Başkanı James Bullard, 2015’in ilk çeyreği içinde faiz artırılmasını beklerim sözünü etse de, kendisinin FED politikalarında oy hakkı yok. Fakat piyasaların bu söz üzerine verdiği olumsuz reaksiyona bakarsak, piyasalar faiz artırımı sürecinin ne zaman başlayacağı netleştiği anda, piyasalarımız ve ekonomimiz üzerinde çok net olumsuz etkilerini görürüz. Fakat kısa vadede, dışarıdan kaynaklanacak risk olasılığı düşük görünüyor. Sadece ABD borsalarında sert bir satış dalgası bizim piyasalarımızı olumsuz etkileyebilir.
İç siyasete bakacak olursa gündemde tek madde var. Bu da CumhurbaÅŸkanlığı seçimleridir. EÄŸer seçim süreci barışçıl geçecek olur ve yeni toplumsal gerginlikler ortaya çıkmazsa ekonomi ve piyasalar üzerinde olumsuz etkisi olmaz.  BaÅŸbakan ErdoÄŸan hafta sonunda yine Merkez Bankası’na yüklendi ve Merkez Bankası’nın yaptığını zulüm olarak niteledi. Bu açıklamalar piyasa üzerine ne kadar olumsuz etki yaratır? Bunu tahmin etmek zor.
Bu sabah dış piyasalar genel olarak olumlu olup, BIST-100 endeksinin de güne yükselerek başlamasını bekleyebiliriz. Hafta içinde, 77.500 altında bir kapanışa dikkat edilmelidir. Eğer 77.500 aşağı kırılırsa,  endeksi 74.500-76.000 aralığına kadar çekebilir. Tersine 79.500 seviyesinin yukarı kırılması durumunda endeks yeniden 81-82 bin aralığını hedefleyebilecektir.