Borsa dün açılışta hafif bir aşağı hareket yapsa da ardından yükselişe geçti ve günü 78.603 seviyesinden kapatarak yüzde 0.69 prim yaptı. Dün birçok sektör prim yaptı…
Borsa dün açılışta hafif bir aşağı hareket yapsa da ardından yükselişe geçti ve günü 78.603 seviyesinden kapatarak yüzde 0.69 prim yaptı. Dün birçok sektör prim yaptı fakat Gayrimenkul yatırım ortaklıkları eksi getiri sağlarken, metal ana sanayi hisselerinde de negatif getiri oluştu. Bankalar yüzde 1.80 prim yaparken, en çok prim yapan sektör ise bilişim sektörü oldu ve günlük bazda yüzde 3.96 prim yaptı. Genel bir değerlendirme yapacak olursak, borsa oldukça sağlam durdu. Şu an en çok tartışılan konu, sayın Başbakan’ın Merkez Bankası Başkanı’nı eleştirisi sonrasında Haziran ayında faiz indirimlerinin artan oranda sürüp sürmeyeceği. Bu konuda dün Merkez Bankası Başkanı sayın Erdem Başçı kendi objektifinden durumu değerlendirdi ve borç soğuna dikkat çekti ve şunları söyledi;
“Bir ülkede arka arkaya birkaç yıl çok hızlı krediler büyürse takip eden yıllarda bir finansal kriz çıkma olasılığı yüksek. Bu iktisat tarihinden çıkan bir şey, her dönemde bu yaşanmış. Ne zaman ki bir ülkede kısa dönemde borç stoğunda ciddi bir artış olmuş. Takip eden yıllarda bir ekonomik kriz olma ihtimali yüksek o ülkede. Dolayısıyla buna dikkat etmek lazım. Evet finansal sektör gelişecek, evet her türlü imkanlara kavuşacağız. Finansal araçlar daha dünya standartlarına ulaşacak Türkiye’de; fakat bu olurken adım adım gitmek lazım. Sürdürülebilir biçimde dengeli bir şekilde gitmek lazım.”
Bu cümlelerin altına herhalde ekonomist olan ve birazcık krizler hakkında bilgisi olan herkes imza atar. Krizin en önemli sinyallerinden biri yüksek kredi büyümesi ve ekonominin potansiyel büyümesinin üzerine çıkmasıdır. Yani arabayı 200 km’nin üzerinde kullanmak gibi bir durumdur. Dolayısıyla Merkez Bankası “fine tuning” denilen ince ayarı yapmaya ve ekonomiye en az zararı vererek dengeli sürdürülebilir büyümeyi sağlamaya çalışıyor. Bu arada Erdem Başçı’nın borç stoğuna dikkat çekmesi de önemlidir. IMF’Ye borçlarımızı ödedik diyoruz ama ülke olarak borç stoğumuz 440 milyar dolar civarında bulunuyor. Bunun çok büyük bir kısmı da özel sektör borçlarından oluşuyor. Böyle bir ortamda ülkesinin ve çocuklarının geleceğini düşünen herkes Erdem Başçı’ya kulak vermeli.
Borsaya dönersek teknik olarak 77.500 seviyesinin aşılması olumlu oldu ve henüz borsada bir trend dönüşü sinyali almıyoruz. Fakat dünkü yükseliş sırasında işlem miktarının düşük kalması da dikkat çekiyor. 76.500 seviyesi hala güçlü destek olmaya devam ediyor. Bu aşamada pozisyonlarda değişiklik yapmadan izlemede kalınabilir. Bu sabah Asya cephesinde Japonya hariç genelde düşüş eğilimi var. Özellikle Hindistan’da yüzde 1.18 geri çekilme var. Seçimler sonrasında Hindistan’da sert artışlar olmuştu. Şu an bunun kâr realizasyonu görülüyor. Fakat ABD cephesi olumlu. Dün ABD piyasaları kapalıydı. Bu sabah dow ve S&P vadeli endeksleri yüzde 0.26 civarında artıda bulunuyor. Bugün BIST-100 endeksi yükselerek açılırsa peşinden gitmemek lazım. Çünkü bir miktar kâr satışı gelebilir. Seans içi destek 77.500’de bulunuyor. Bu seviye aşağı geçilirse 76.500’e kadar bir geri çekilme olabileceği göz önünde bulundurulmalı. Üst seviyede ise en güçlü direnç 79.500-80.250 aralığında bulunduğundan, bu aşamadan sonra alım konusunda daha dikkatli ve geleceğe ilişkin beklentileri iyi olan kağıtlara odaklanmak lazım. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…
hocam mart bilanço dosyanız açılmıyor. bi kontrol edebilir misiniz?
teşekkürler
saygılar
Selam Yaşar hocam.. Size göre, FIBO destek-direnç seviyelerini hesaplanırken, geçmişe yönelik olarak, kaç aylık-yıllık bir tepe noktası baz alınmalıdır.? Hayırlı günler dilerim..
Hocam yoğun programınızı biliyoruz. Bu yüzden çekinerek de olsa müsait olduğunuz bir zamanda webinar yapmanızı rica ediyoruz.
Saygılar, işlerinizde kolaylıklar.
hocam merhaba. bir dönem dr.erdinc.net sitesinde takas&derinlik eğitimi açmıştınız. bu eğitimi önümüzdeki yıllarda yenileyecek misiniz? bende faydalanmak istiyorum ilminizden lakin biraz geç kaldım sanırım.
iyi çalışmalar.