Seans Öncesi Yorum / Rusya, Ukrayna, ABD ve Çin Stres Yaratıyor

Dün dış piyasalardaki olumlu havanın da etkisiyle, borsa yükseliÅŸle açıldı ve dünkü yorumumda belirttiÄŸim üzere en fazla 64 bin 112 seviyesine kadar…

endeks-14-mart-2014

Dün dış piyasalardaki olumlu havanın da etkisiyle, borsa yükselişle açıldı ve dünkü yorumumda belirttiğim üzere en fazla 64 bin 112 seviyesine kadar yükseldi. Daha sonra yaklaşık olarak güne başladığı seviyeler olan 63.345 seviyesinden kapanış oldu. Daha önceki yorumlarımda da vurguladığım üzere güçlü ve sağlıklı yükseliş trendleri oluşması için sağlıklı bir siyasi ve toplumsal istikrar bulunmuyor. Benzer şekilde yurt dışında da, gelişmekte olan ülkeler (GOÜ) cazip değil. Kırılgan Beşli’de seçimlerin olacak olması GOÜ’lere para akışını engelliyor. Bu ülkelere para girişini engelleyen diğer bir konu da, FED’in toplantısı olarak karşımıza çıkıyor. Aslında 10 milyar dolarlık azaltım herkes tarafından bekleniyor. Burada bir sorun yok, fakat, toplantı sonrasında yapılacak açıklama içerisindeki satır arası mesajlar piyasalar açısından önemli olacaktır.

Dün ABD borsalarında çok sert düşüşler oldu. Dow endeksi yüzde 1.41, S&P500 endeksi de yüzde 1.17 geri çekilme yaptı. Bu arada ABD 10 yıllık faizleri de yüzde 2.64 seviyesine kadar gerilemiÅŸ durumda. Bu sabah Asya cephesinde de benzer ÅŸekilde olumsuz bir hava var ve Nikkei endeksi (Japonya) yüzde 3.38 aÅŸağıda bulunurken, Çin’deki geri çekilme yüzde 1.14’e ulaÅŸtı. Aynı ÅŸekilde diÄŸer Asya ülkelerinde de yüzde 0.70 ile yüzde 1.10 arasında düşüşler var. Hafta sonu yaklaşırken, ABD ve Rusya arasındaki gerginliÄŸin de arttığını görüyoruz. Rusya’Nın Ukrayna sınırına asker göndermeye baÅŸlaması piyasaları çok gerdi. Bu gerginlik dış piyasaları etkileyen birinci unsur olurken, ikinci unsur da Çin’deki büyümenin bu yıl yüzde 7.5 bile olmayabileceÄŸi yönündeki beklentilerdir.

Görüldüğü üzere hem içerisi hem de dışarısı genelde olumsuz bir resim çiziyor. Dolayısıyla BIST-100 endeksi de güne düşüşle başlayacaktır, fakat bu düşüşün yüzde 1 ile 1.5 arasında olmasını bekleyebiliriz. Endeks 62.600 ile 62.900 aralığındaki bir seviyeden açıldıktan sonra, 62.400 seviyesini yeniden destek yaparak bu seviyelerde tutunmaya çalışabilir. Son üç günde oluşan güçlü destek ise 62.100 seviyelerinde bulunuyor. Dolayısıyla bu seviyenin aşağı kırılması, ve kapanışın 62.100 altında olması olumsuz bir durum olacaktır. Fakat, 62 bin altında bir kapanış, hafta sonu Kırım referandumu riskini almak istemeyen yabancı satışları ile olabilir. Bu durumda yeni haftaya başlarken, dış piyasalarda oluşacak genel hava önemli olacaktır. Bu tür bir durumda gelecek haftaya düşüşle başlarız ama sonrasında, uluslararası ciddi bir gerginlik olmazsa, yeniden toparlanma söz konusu olur, çünkü beklenti bitmiş olacaktır. Bugün, yüksek hacimle eğer 62.100 altında kapanış olacağı anlaşılırsa, bir miktar nakde geçip daha sonra alttan alım için beklemede kalınabilir. Fakat bu seviyenin üzerinde kapanış olması durumunda bir şey yapmadan izlenebilir.

Son haftadır tahvil ve bono piyasasında faizlerin yükseldiğini gördük. Önceki gün tahvil ve bono piyasasında gösterge faiz 11.75 seviyelerini gördükten sonra dün 11.44 seviyesinden kapandı. Gösterge faiz yüksek seviyelerde bulunuyor. Bu arada Merkez’in fonlama maliyeti de yüzde 10.20 civarında bulunuyor ama interbank’ta fonlama maliyeti yüksek. Bugün gösterge faizin 11.30 ile 11.75 aralığında dalgalanmasını bekleyebiliriz.

“Seans Öncesi Yorum / Rusya, Ukrayna, ABD ve Çin Stres Yaratıyor” ile ilgili 1 yorum

  1. üstadım TV lerde , internette , orada burada heryerde Türkiye Borsaları çok düştü ama daha da düşmesi beklenebilir, düşüğüm düşüğü var, 60 bin altı denilip duruyor ama piyasa tüm uzmanların aksine direniyor, kötü beklentiler olduğu günlerde dahi oralara yaklaşmaktan hoşlanmıyor, neye yormalı?
    Bir gün yaklaşmadan bir kerede kırıverme ihtimali mi daha çok yoksa düşmeyen yükselir yükselmek için rampa hazılarnıyor mu denebilir?

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir