Dün güne düşüşle baÅŸlayan endeks, geliÅŸmekte olan ülkelerdeki siyasi stresin yansımalarıyla yüzde 1.16 deÄŸer kaybetti. Åžu an Ukrayna’da olayların çığırından çıkması…
Dün güne düşüşle başlayan endeks, gelişmekte olan ülkelerdeki siyasi stresin yansımalarıyla yüzde 1.16 değer kaybetti. Şu an Ukrayna’da olayların çığırından çıkması ve çok sayıda kişinin ölümü Rusya borsasını da vurdu. Rusya’daki değer kayıpları bizim piyasalarımızı da etkiledi.
Sadece Ukrayna deÄŸil, Venezuela’da, muhalefet lideri Leopoldo Lopez’in tutuklanmasıyla gerilen ortamda göstericiler daha iyi güvenlik, ifade özgürlüğü ve bazı ürünlerdeki kıtlığın sona ermesini talep ediyor. Tayland’da da hükümet karşıtı gösterilerde dün 5 kiÅŸinin hayatını kaybetmesiyle politik karışıklık tırmandı. Yabancı yatırımcılarla görüştüğümüzde, özellikle CumhurbaÅŸkanı sayın Abdullah Gül’ün Ä°nternet yasasını onaylaması ve HSYK yasasının da onaylanması durumunda, toplumsal tepkinin artabileceÄŸinden endiÅŸe ediyorlar. Daha önce gezi olayları sırasında zarar etmiÅŸ olan yabancılar ÅŸimdi yine aynı duruma düşmemek için en azından alım yapmıyorlar. DiÄŸer bir deyiÅŸle, ülkelerdekine benzer protesto gösterilerinin yapılabileceÄŸi endiÅŸesi yabancı yatırımcıları tedirgin ediyor. Türkiye’de bir ÅŸey olmasa bile 1997’de Tayland’da baÅŸlayan Asya krizi korkuları, bu ülkeye odaklanılmasına neden oluyor. GeliÅŸmekte olan ülkelerin birinde olan sarsıcı durumlar bulaÅŸma etkisiyle diÄŸer piyasalara da yayılabildiÄŸi için, yatırımcılar temkini elden bırakmak istemiyor. Dün piyasalarda artan stresin temel sebebi geliÅŸmekte olan ülkelerdeki resimdi.
Dün akşam FED toplantı tutanakları açıklandı. Bu tutanaklarda, en azından faiz artırımından kısmen bahsedilmiş olması bile piyasalar üzerinde olumsuz etki yaptı. Tutanaklara göre, tahvil alımını azaltma programı tam gaz devam edecek. Fakat bu hafta açıklanan veriler çok zayıftı. Bu nedenle, tutanaklardaki ifadelerin toplantının yapıldığı 28-29 Ocak tarihlerinde açıklanmış olan verilere uygun olduğu düşünülmeli. Her ne kadar bu hafta olumsuz veriler gelmiş olsa da, hala Mart ayındaki toplantıda da 10 milyar dolarlık azaltım bekleyebiliriz.
Asya cephesinde de Çin’den ve Japonya’dan kötü haberler geldi. HSBC Çin PMI endeksi 48.3 seviyesine gerilerken, Japonya’da dış ticaret açığı yeni bir rekor kırdı ve 27.6 milyar dolara çıktı. Bu da Abe ekonomisinin sorgulanmasına neden oluyor.
Bu sabah Asya cephesi ve ABD cephesi kırmızı olup, gelişmiş ve gelişen ülke borsalarında önemli kayıplar var. ABD vadelileri yüzde 0.40 civarında ekside bulunurken, gelişmekte olan ülke paralarının yeniden dolara karşı değer kaybediyor olmaları nedeniyle, dolar/TL kuru da bu sabah 2.2122 seviyesinde bulunuyor. Dün 2.1950 civarından kapanış yapmıştı. Bu şartlar altında Borsanın düşüşle açılış yapmasını ve 63 bin seviyesinin altında güne başlamasını bekleyebiliriz. Gelişmekte olan ülke borsaları normale dönene kadar, dip arama çalışması devam edecektir. Endeks 62.400 seviyelerini destek yapmaya çalışabilir. Fakat en güçlü destek 61 bin seviyesinde olup, bu destek şu ana kadar üç defa test edildi. Yatırımcılar, şu anki ve öncekilere göre daha düşük çaplı türbülanslı dönemde fazla işlem yapmadan beklemede kalabilirler. Fakat kısa vadede bin veya 2 bin puanlık bir marjda dalgalanma bekleyebiliriz.
Bono piyasasında işlem hacmi zayıf kalmaya devam ediyor. Gösterge faiz dar bir bantta hareket ediyor. Önceki gün 10.81 seviyesinden kapanan gösterge kağıdın faizi, dün gelişmekte olan piyasalardaki stres nedeniyle 10.88 oldu. Bugün 10.60 ile 11.00 arasında hareket etmesini bekleyebiliriz.
hocam merabalar Turcomoney de uzun vade portföyüne devam etmeyecekmısınız .teşekkürler hocam. sağlıcakla kalınız.