Yabancılar Faiz Kararını Nasıl Değerlendirdi?

Ä°ÅŸte faiz deÄŸiÅŸtirmeyen fakat önemli mesajlar veren Merkez Bankası’nın kararını deÄŸerlendiren üç bankanın görüşü!

JP Morgan’a göre; güvercin tonlamasını artırsa da Lira’daki gevÅŸemeden endiÅŸeli. JP Morgan tarafından yayınlanan bir araÅŸtırma notundaTCMB’nin dünkü faiz kararı ve karar sonrası yapılan açıklamalar deÄŸerlendirildi. TCMB’nin dünkü faiz kararı ve karar sonrası yapılan açıklamalarında güvercin tonlamasını güçlendirdiÄŸine dikkat çeken JP Morgan, bir yandan da TCMB’nin Türk Lirası’nın deÄŸerinde yaÅŸanan düşüşten rahatsız olduÄŸunu vurguladı. Morgan’ın raporunda şöyle denildi; “genel beklentilere uygun olarak TCMB bir haftalık faiz oranlarını deÄŸiÅŸtirmedi ve yüzde 6.25 seviyesinde bıraktı. Piyasaların asıl beklediÄŸi TCMB’nin bu karar ardından yaptığı bir sayfalık açıklama idi. Bu açıklamada kullanılan ton açık bir ÅŸekilde öncekilere oranla daha fazla güvercin tonlamaları içerdi. Ayrıca bankanın TL’de yaÅŸanan deÄŸer kaybına karşı gözlerini daha fazla kapalı tutamayacağını gösterdi. TCMB uygulamakta olduÄŸu ortodoks politikaların ve bu politikaların yerel talep üzerindeki etkileri konusunda daha ikna olmuÅŸ görünüyor. Yapılan açıklama ayrıca bizim Türk otoritelerin Avrupa’daki borç krizi konusunda endiÅŸelerinin arttığı yönündeki deÄŸerlendirmelerimizi de doÄŸruladı. Genel tabloya bakıldığında TCMB’nin yakın bir zamanda faiz artırımı planlamadığı yönündeki görüşümüz de destek bulmuÅŸ görünüyor.

TCMB’nin temel senaryosunda Avrupa’ya yönelik risklerin yüksek olduÄŸu ve kredilerdeki artışın yavaÅŸladığı temel alınıyor. Bu senaryo deÄŸiÅŸmedikçe TCMB faizler konusunda rahat tutumunu sürdürecektir. Bu da kasım ayında artacağını düşündüğümüz faizlere dair beklentimizin deÄŸiÅŸmesine neden olabilir. Bu senaryo altında faizlerdeki artış beklentimiz yıl sonuna kayabilir. Avrupa’ya iliÅŸkin sorunlar risk iÅŸtahının azalmasına ve sermaye çıkışına dolayısıyla TL’deki deÄŸer kaybının sürmesine neden olabilir.

TCMB, TL’deki deÄŸer kaybını önlemek için gecelik borçlanma faizlerini önümüzdeki toplantıda artırırsa bu bizim için sürpriz olmayacaktır. Sonuç olarak bu sorunların sürmesi ve daha ciddi bir hal alması ile yerel ekonominin durgunlaÅŸması halinde TCMB geniÅŸleme yönündeki araçları kullanacaktır. Bizim düşüncemize göre TCMB orta vadede ekonomiye yönelik risklerin yukarı yönlü deÄŸil aÅŸağı yönlü olduÄŸunu düşünüyoruz. Ancak bu senaryo hakkında konuÅŸmak için henüz çok erken.”

GOLDMAN SACHS
TCMB Para Politikası Kurulu’nun bugünkü toplantısından çıkan kararları ve yapılan açıklamayı deÄŸerlendiren Goldman Sachs, TCMB’nin Türkiye’nin büyüme görünümü için yukarı yönlü olanlardan çok aÅŸağı yönlü riskler gördüğünü ortaya koyduÄŸunu ve TCMB’nin yaptığı açıklama ile resesyonist risklerin geliÅŸimin durumuna karşı hazır olduÄŸunu gösterdiÄŸini açıkladı.

Türkiye’ye yönelik olumsuz bir senaryodan bahsetmek için erken olduÄŸunu ifade eden Goldman Sachs, ancak TCMB’nin yaptığı açıklamanın riskleri nelerde gördüğünü göstermesi açısından önemli olduÄŸunu vurguladı. Goldman Sachs, TCMB’nin yakın bir zamanda her hangi bir ÅŸahin adım atmasının muhtemel görünmediÄŸini de belirtti.

NORDEA
TCMB Para Politikası Kurulu’nun bugünkü toplantısında alınan kararları ve yapılan açıklamayı deÄŸerlendiren Nordea, son geliÅŸmelerin TCMB’nin geleneksel olmayan politika karışımına duyduÄŸu güveni artırdığını ve buna baÄŸlı olarak TCMB’nin faizlerde ve açıklamalarının tonunda deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmediÄŸini belirtti.

TL’deki zayıflığın ÅŸu ana kadar enflasyona gösterdiÄŸi geçiÅŸkenliÄŸi önemsenmeyecek seviyede olması, kredi büyümesinde yavaÅŸlama iÅŸaretleri ve artan kredi faizlerinin TCMB’nin faizleri deÄŸiÅŸtirmemesini desteklediÄŸini ifade eden Nordea, Fed, BOE, ECB gibi bankaların faiz artırımlarnın yaklaÅŸmasına, sermaye çıkışları yaÅŸanmasına ve zayıf TL’den gelecek güçlü enflasyon etkisine raÄŸmen TCMB’nin önümüzdeki dönemde de faiz artırımı yerine ilk seçenek olarak geleneksel olmayan tedbirleri tercih edeceÄŸini öngördüklerini vurguladı.

TL’nin yakın gelecek zayıflayacağını düşündüklerini vurgulayan Nordea, bu ortamda Euro/TL paritesi tahminlerini yukarı yönlü ve faiz tahminlerini aÅŸağı yönlü revize etme niyetinde olduklarını ifade etti.

kaynak

http://ekonomi.haberturk.com

“Yabancılar Faiz Kararını Nasıl DeÄŸerlendirdi?” ile ilgili 2 yorum

  1. Hocam merhaba…..Bizim hükümet yeni uyandı bence….diyor ki ABD de para basıyor bir ÅŸey olmuyor, AB para basıyor bir ÅŸey olmuyor anasına satayım bende faizleri indiririm sürekli gerekir ise sıfıra çekirim o zamanda KUR YÃœKSELÄ°R gerekir ise daha rekabetci olurum hatta gerekir ise çaktırmadan para da basarım diyor. helal olsun. iÅŸte erkek gibi ekonomide de kararlarını kararlı bir ÅŸekilde alacaksın bence.

  2. ArkadaÅŸlar imkb yakında 30 000 leri görecek çokkkkkkkkkkkkkk dikkatliiiiiiiiiiiiiiiiiiiii olun…………………

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir