Grafikte BIST-100 endeksinin 93 bin seviyesinden sonraki hareketleri veriliyor. Daha önce görülen 64 bin seviyesi, dün de yeniden görüldü ve BIST-100 endeksi günü yüzde 2.33’lük düşüşle kapattı.Â
Aylık bazda yüzde 13.8 gerileyen endeks için 64 bin desteğinin çalışıp çalışmayacağı en önemli soru olarak karşımıza çıkıyor. Dün satışları artıran temel faktör, yürütme ve yargı arasındaki görev ve yetki belirsizliği ve yapılan birçok açıklamanın (Muammer Akkaş, HSYK, Turan Çolakkadı) ciddi anlamda kafaları karıştırmasıydı. Bu tür zamanlarda teknik olarak verilen destek veya dirençler seans içi hareketlerde anlamını yitirebilir. Gün içi hareketlerde son 8 günde endeksin hareket alanı zaman zaman 3 bin puanın üzerine çıktı. Son sekiz gündeki gerileme yüzde 13.74 seviyesine ulaştı. Geleceğe dair belirsizlik sürüyor olduğu için ve endekste yüksek volatilite döneminde olduğumuzdan dolayı, 64 binin aşağı geçilip, örneğin 62 binin görülmesi ve sonrasında 65 bin kapanması bile söz konusu olabilir. Zaman zaman tahtaların alış kademelerindeki lot miktarları, normalden çok daha düşük seviyelere inebilir. Bu tür durumlarda, kimse almak istemezken ve açığa satış işlemleri nedeniyle, çok az işlemlerle 4-5 kademe fiyat hareketleri sözkonusu olacaktır. Bazen, boşalan kademelerin bir anda gelen alımlarla kalktığı ve alışların yoğunlaştığı da görülebilir. Bu tür türbülans zamanlarında, Avrupa’da da olduğu gibi geçici süre için açığa satış işlemlerinin durdurulması bile söz konusu olabilir ve bu durum aniden binlerce puan yukarı hareket başlatabilir. Sözün kısası şudur ki; bir haberle her iki yönde sert hareketleirn olabileceği günlerdeyiz ve yatırımcıların yapabileceği en büyük hata bu hareketleri yakalama çabası olacaktır. Satmamış olan yatırımcıların bu aşamadan sonra satışa geçmesi çok akıllıca olmayacaktır. Bu günlere benzeyen türbülans dönemlerini incelediğimizde, örneğin 6 Haziran günü endeks 73 bini görüp 76 bine yakın kapanış yapmış ve 5 günde dip ve tepe seviye arasında 6 bin puanlık fark oluşmuştur. Örneğin 28 Ağustos 2013 günü endeks 63.887 seviyesini görüp aynı gün 2 bin puan yukarıdan kapatmış ve izleyen üçüncü günde 68.545 seviyesinden kapanmıştır. Bu günlerde de benzer hareketleri görebileceğimiz için ve teknik olarak habere bağlı hareketler olduğundan, yatırımcılar izlemede kalırlarsa anlamlı olacaktır. Orta vadeli alım için şartların uygun olduğu söylenebilir. Fakat endeksin dibi konusunda net bir şey söyleyemeyiz. Henüz dip görüldüğüne ilişkin net teknik sinyaller gelmedi. Bu sabah dış piyasalarda yatay bir görünüm olup, borsanın açılışının dövizdeki hareketlere bağlı olacağını söyleyebiliriz. Merkez Bankası müdahaleleri sertleşebilir.
Tahvil ve bono piyasasında 2 yıl vadeli gösterge kağıdın (TRT071015T12) faizi dün gelen haberlerle bir ara yüzde 10 seviyesine yaklaştı ama kapanış 9.73 seviyesinden oldu. Daha önce de belirttiğimiz üzere, TCMB toplantısından sonra fonlama maliyetleri de artıyor ve TCMB TL’yi sıkılaştırıyor. Faizler yüzde 9.40-10.00 aralığında denge bulabilir.
Hocam merhaba Sinpaş için ön görünüz nedir ?
HOCAM FMIZP için görüşünüz aynımı??? iki senedir hisse,deyiz olumsuz birşeylermi var acaba hissede??? saygılarr