Seans Öncesi… Piyasalar Stresli Beklemede

endeks-13-Aralik-2013

Dün borsa düşüşle açıldıktan sonra, 73.350 ile 73.850 aralığındaki 500 puanlık bantta hareket etti. Saat 15:30’da ABD’den haftalık işsizlik başvuruları geldi ve beklentilerden olumsuz bir rakamdı. 335 bin olarak beklenen rakam 368 bin olarak açıklandı ve geçen haftaki 298 bin olan haftalık işsizlik başvuruları 300 bine revize edildi. Bunun üzerine borsaya alım geldi ve endeks 73.350 seviyelerinden 74 bine kadar yükseliş yaptı, hacim de fena değildi fakat artış çabası saman alevi niteliğinde kaldı. Bu yükselişi satışlar izledi. Özellikle de, ABD borsa endeksleri açıldıktan sonra geri çekilme hızlandı ve en düşük 72.930 seviyesine kadar gerileyen BIST-100 endeksi 73.072 puandan kapandı. BIST-100 endeksinin 73.500 altında kapanış yapması FED’in 18 Aralık akşamı yapacağı toplantı sonuçlarının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Benzer bir düşüş dün MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksinde de gerçekleşti. Bu endeks yüzde 1.10 geriledi.

Bu sabah Asya’da genel olarak düşüş var. Sadece Japonya artıda. Çin yüzde 0.22, Hindistan yüzde 0.79, G.Kore yüzde 0.26 ve hong Kong yüzde 0.24 aşağıda bulunuyor. ABD’de demokrat ve cumhuriyetçiler 2 yıllık bütçe anlaşması yaptılar. Bu durum piyasalar üzerinde geçici bir olumlu etki yarattı. Şimdi gözler FED’de ve ABD 10 yıllık devlet tahvillerinin faizi yüzde 2.87 seviyesinin üzerinde bulunuyor. ABD vadeli endeksleri ise düne göre yüzde 0.16 yukarıdalar.

Bu genel resim altında, BIST-100’de açılışta büyük bir geri çekilme beklemiyorum. Açılış zayıf ve hacimsiz olacaktır. ABD 10 yıllık faizleri FED kararına kadar yakından takip edilecektir. Bugün endeksin 73 bin üzerinde tutunmaya çalıştığını görebiliriz. Genelde hacimsiz bir seyir bekleyebiliriz. Net ve sağlıklı bir yükseliş trendi olasılığı zayıf görünüyor. Eğer seans içinde yukarı yönlü hareketler olursa, şu an için pek peşinden gitmemek lazım. FED kararına ilişkin olarak daha önce analistlerin yüzde 14’ü tapering’in başlamasını beklerken, şu an yüzde 35-38 aralığındaki kısım tahvil azaltımına yeşil ışık yakıyor. Dolayısıyla FED kararı öncesinde portföyün tamamıyla pozisyon almak riskli. Fakat şunu da belirtelim ki, hiç pozisyon almamak da ayrı bir risk. Eğer tapering başlamazsa piyasalar en azından Ocak ortalarına kadar yükselişe geçer. Bu nedenle gelecek haftanın ortalarına kadar devam edebilecek olan sıkışık, hacimsiz ve aşağı yönlü seyir sırasında portföyün yüzde 30-40’ıyla pozisyon açılabilir. FED azaltıma başlasa bile, izleyen günlerde yaşanacak türbülans sonrası yeniden yukarı dönme olasılığımız yüksektir. Fakat bu konuyu FED kararı sonrasında daha ayrıntılı ele alacağız.

Bugün borsada açılış zayıf ve hacimsiz olacaktır. ABD 10 yıllık faizleri FED kararına kadar yakından takip edilecektir. Bugün endeksin 73 bin üzerinde tutunmaya çalıştığını görebiliriz. Genelde hacimsiz bir seyir bekleyebiliriz. Net ve sağlıklı bir yükseliş trendi olasılığı zayıf görünüyor. Eğer seans içinde yukarı yönlü hareketler olursa, şu an için pek peşinden gitmemek lazım.

Tahvil ve bono piyasasında 2 yıl vadeli gösterge kağıdın (TRT071015T12) faizi önceki gün 9.02 seviyelerinden 9.06 seviyelerine kadar yükselmişti. Dün piyasalarda stresin yeniden artmasıyla birlikte yeniden 9.09 seviyesinden kapandı. Gösterge faizin bugün 9.10-9.30 arasında dalgalanmasını bekleyebiliriz.

 

 

“Seans Öncesi… Piyasalar Stresli Beklemede” ile ilgili 3 yorum

  1. teşekkürler elinize sağlık bir sabah okumasam, dümensiz okyanusta yüzen bir kayık gibi hissediyorum, bazı sabahlar yoğunluktan yazamıyorsunuz..

    1. sayın yorumcu ben 2008 yılından beri tüm tv ve gazeterdeki ekonomistleri izledim fakat hep kayıp ettim onlar bir şeyden anlamıyorlar ki, eğer bilseler onlar zengin olurlardı .bu tür kimseler belli kimselerin menfaatine piyasaları yönlendiren maaşla çalışan ücretlilerden başka kimseler değillerdir. sadece ve sadece hislerine güveneceksin. hisse senetleri habelerlerini iyi takip edeceksin bunların çok az bilgilerini alacaksın ki kazanasın yoksa hep yerinde sayarsın bence.

      1. Katılmıyorum, bu iş hislerle olmaz, psikoloji derseniz o tamam ki zaten Yaşar Bey yatırımcı psikolojisi konusunda da çok bilgili.
        Geçen cuma akşamı bloomberght de olan yayınını izleseydiniz konuktu; şu mealde yaklaşıyor; ben mevcut durum ve gelişmelerle kafamda birkaç senaryo belirlerim piyasa hareketleri için , piyasa o senaryo dışına çıkarsa bilmediğim başka gelişmeler olabileceğini düşünür izlemeye geçerim ki yeni bilgiler gelsin diyor. Son derece mantıklı. Hisse seçimi konusunda da altın bir anahtar sundu.
        Yatırımcıyı bilinçlendirmek konusunda çalışmaları takdire şayan.
        Sonuç olarak şunu bilerek yola çıkacaksınız, kimse piyasada olacakları %100 kesinlikte önceden bilemez ve tabi kimse babamızın oğlu değil herkez ekmeğini kazanmaya çalışıyor. Bu iş de kendisinin bilim dalı, mesleği izin verin konuşsun, yazsın yol göstersin ha siz yolu beğenmezseniz diğer yola saparsınız :)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir