Dün borsada gün içi volatilite çok yüksekti. ABD’den Demokrat ve Cumhuriyetçiler arasında bütçe konusunda anlaşmaya varıldığı yönündeki haberler piyasalara alım getirdi. Ayrıca Merkez Bankası Başkanı sayın Erdem Başçı’nın dün Gaziantep’te yapmış olduğu toplantıda, banka kârlarını olumlu etkileyebilecek (fonlama maliyetini düşürecek) bazı kararların alınabileceğine ilişkin konuşması banka hisselerine alım getirmişti. Fakat daha sonra hava değişti. Tahminen, PPK toplantısında Merkez Bankası haftalık repo ihalelerinde verdiği yüzde 4.50 maliyetli fonlama miktarını bankaların büyüklüklerine göre yeniden düzenleyecek olup, büyük bankalar bu 10 milyar TL’den, büyüklüklerine göre daha yüksek pay alacaklar.
ABD borsalarının açılmasıyla birlikte, ABD’deki bütçe anlaşmasının FED’in tahvil alımını azaltma olasılığını artırdığı için, ABD borsalarında hızlı geri çekilme oldu. Bunun üzerine dün 75 bine yaklaşan BIST-100 endeksi kapanışını 73.996 seviyesinden yaptı. MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksi de dün yüzde 0.97 değer kaybetti. ABD borsasında Dow yüzde 0.87 değer kaybederken, S&P500 endeksi de yüzde 1.13 değer kaybına uğradı. Bu düşüşte S&P isimli derecelendirme kuruluşunun federal harcama kesintilerine dikkat çekerek ABD ekonomisi için 2014 büyüme tahminlerini aşağı yönde revize etmesi de etkili oldu.
Sonuç olarak geçen hafta tarım dışı istihdam verisinin açıklanmasıyla rahatlayan piyasalarda artık tahvil azaltım olasılığının yüzde 50 olduğu belirtiliyor. En azından PIMCO isimli dünyanın en büyük tahvil-bono fonunu yöneten şirket CEO’su Muhammed EL Erian da böyle söylüyor. Şu an bu beklenti fiyatlanıyor ve bu sabah Asya cephesinde de genel olarak düşüşler var. Sadece Çin yüzde 0.20 artıda bulunurken, Japonya, Hindistan, G.Kore ve Hong Kong borsaları geri çekiliyor.
Bu aşamada teknik bir değerlendirme yapacak olursak, dün borsamızda gerçekten alımların olduğunu ama seans sonuna doğru satışların artmasıyla, yukarı yönlü hareketin 74.900 seviyelerindeki dirençten döndüğünü söyleyebiliriz. Bugün piyasamızın düşüşle açılması ve yeniden 73.500 üzerinde destek oluşturmaya çalışmasını bekleyebiliriz. Son bir iki haftalık hareketin tümünü değerlendirdiğimizde, aslında yukarı gitmek isteyen bir borsamız var. Fakat FED kararı açıklanana kadar sürüncemede kalması ve aşağı eğimli olması olasılığı yüksektir. FED kararı sonrasında ise, eğer sadece 5 milyar dolarlık bir azaltım olursa, yeniden yukarı yönlü hareket görebiliriz. 10-15 milyar dolarlık bir azaltım ise, piyasada ciddi kaotik bir ortamın oluşmasına ve dalga boylarının çok artmasına neden olabilir. Yatırımcılar bu dalgalı günlere hazır olmalılar. FED kararı sonrasındaki kaotik ortamın ardından Ocak ayının ortalarına kadar, yukarı yönlü bir piyasa bekleyebiliriz ama bu sırada dip olarak nereleri göreceğimizi söylemek zor. Şu an için güçlü destek 72.000’de bulunuyor. Bu aşamada endeksin 74.900 direncini aşması artık zor. FED kararından önce bu direnç aşılmaz. Büyük olasılıkla gelecek hafta çarşamba gününe kadar, endeksin yeniden 72.500’lere doğru gerilediğini görebiliriz. Bu yüzden alım düşünenler beklemede kalmalılar. ENdekse duyarlı kağıtlarda bulunanlar ise, satış yapıp alttan alım deneyebilirler. Tabi ki bu arada FED’in tahvil alımını Aralık değil de Ocak ayına bırakacağına dair beklentiler ve görüşler yoğunlaşırsa ya da bu beklentileri yaratacak gelişmeler ve haberler olursa, borsalarda bir anda sert yukarı dönüşler görüleceğinden, yatırımcılar bu konudaki gelişmeleri izlemeliler.
Tahvil ve bono piyasasında 2 yıl vadeli gösterge kağıdın (TRT071015T12) faizi önceki gün 9.02 seviyelerine kadar gerilemişti. Dün piyasalarda stresin yeniden artmasıyla birlikte yeniden 9.06 seviyesine kadar yükseldi. Gösterge faizin bugün 9.00-9.30 arasında dalgalanmasını bekleyebiliriz.
SİTENİZE HERGÜN BAKMAYA BAŞLADIM YALNIZ ÇOK KARIŞIK SEANS İÇİNDEN BÖLÜMÜ NE DEMEK SEANS AÇIKKEN ÖNERİLERMİ VERİLİYOR ÖYLEYSE BU BÖLÜMÜ BEN AÇAMIYORUM.YAŞAR HOCAM BEN Knight isimli üyeniz