İki önemli konu & Endekste kırılma haftası
Haftaya başlarken önümüzde yeni bir gündem olmadığını, geçtiğimiz hafta takip ettiğimiz iki önemli sorunu bu hafta da takip etmeye devam edeceğizi görüyoruz. AB tarafında Yunanistan başta olmak üzere borç krizi, ABD tarafında ise borçlanma tavanının yükseltilmesi. Bu iki konunun gölgesinde kalan ABD’de geçtiğimiz hafta başlayan bilanço sezonunu da ara gündem olarak izleyeceğiz.
Perşembe günü AB Liderler Zirvesi:
Yunanistan’ın ardından geçtiğimiz hafta İtalya’ya yönelik artan spekülasyonlar, gerek AB gerekse İtalya içinden gelen açıklamalarla hafiflese de Yunanistan özelinde olmak üzere AB’deki borç krizi hala gündemi belirliyor. Bu hafta Perşembe günü gerçekleşecek olan AB liderler zirvesinde bu konuda bir çözüm arayışı bulunmaya çalışılacak. Bu zirvede öncesinde Yunanistan konusunda iki ihtimal üzerinde duruluyor. Birincisi Yunanistan’ın borçlarının özel sektörün de katılımıyla yeniden yapılandırılması, diğeri ise kısa vadede sorunu ötelemeye yönelik yeni bir kurtarma paketi hazırlanması. Bu süreç öncesinde ise Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) önemli bir uyarısı geldi. AMB yapılacak düzenlemede ne şekilde olursa olsun Yunanistan’ın temerrüde düşürülmesi ya da herhangi bir kredi derecelendirme kuruluşunun Yunanistan’ın içinde bulunduğu durumu temerrüt olarak nitelemesi durumunda Yunanistan tahvillerini alamayacağını açıkladı. Beklememekle birlikte sorunun bu boyutlara ulaşması piyasalarda tam bir kaos ortamı oluşmasına ve borç krizinin yayılmasına neden olabilir. Bu nedenle bu hafta AB tarafında Perşembe günü yapılacak liderler zirvesini takip ediyor olacağız. AB tarafında zirve öncesi bir stres oluşması ihtimalini de göz ardı etmiyoruz.
Obama rest çekti, 36 saat içinde çözüm önerisi istedi;
Borçlanma tavanının artırılmasına bir türlü çözüm bulunamaması ve 2 Ağustos’a az bir zaman kalması ABD’de tartışmaların sertleşmesine neden oldu. Her en kadar 2 Ağustos’a kadar bir çözüm yolu bulunacağını düşünsek de sürecin uzaması stresin de artması anlamına gelecektir. Düşük ihtimal versek de ABD’nin borç tavanını artıramaması durumunda piyasalarda Lehman vakasındakine benzer bir panik oluşması muhtemel. Bu nedenle ABD’de süreç uzasa da 2 ağustos’tan önce bir çözüm bulunacağını düşünüyoruz.
Bilançolar ana gündemin gölgesinde kalıyor:
Geçtiğimiz hafta Alcoa ile başlayan bilanço sezonunda gelen ilk rakamların olumlu olmasına karşın, yukarıda bahsettiğimiz iki neden bu rakamların fiyatlanmasını engelliyor. Bu hafta da önemli bilançolar açıklanacak. Açıklanacak bu rakamların da kısa vadeli etkileri olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle açıklanan rakamlar sonrası genel trendin aksine olabilecek hareketler çok kısa vadeli kalabilirler. Açıklanacak bilançolardan ön plana çıkanlar ise şöyle: Salı günü BofA, Coca-Cola, Goldman Sachs, J&J, Wells Fargo, Apple ve Yahoo, Perşembe günü Morgan Stanley, cuma günü ise Caterpillar, GE, McDonald’s.
Özetleyecek olursak:
AB ve ABD yönetimleri piyasaları baskı altına almış durumda. Daha önce AB’de sıkça rastladığımız karar alma mekanizmasının yavaşlığı, ABD’ye de yansımış durumda. Bu hafta piyasalar siyasilerin basiretini fiyatlayacaklar. Bu nedenle açıklanacak veri ya da bilançoların etkisinin daha sınırlı kalması muhtemel.
İçeride ise bu hafta izlenecek tek gündem maddesi ise Merkez Banaksı Para Politikası Kurulu toplantısı. Bu toplantıda faizlerde bir değişiklik beklenmezken, toplantı sonrası yapılacak açıklamalar önemli olabilir.
Stresi düşük, kazancı yüksek bir hafta olması dileğiyle…
Bu hafta açıklanacak verilerden ön plana çıkanlar:
18 Temmuz  2011 Pazartesi:
- 17:00 – ABD NAHB Konut Piyasası Endeksi
19 Temmuz  2011 Salı:
- 12:00 – AB ZEW Anketi –  Temmuz Ayı Ekonomik Duyarlılık
- 12:00 – ALMANYA ZEW Anketi – Temmuz Ayı Ekonomik Duyarlılık
- 15:30 – ABD  Haziran Ayı Yeni Konut Başlangıçları
- 15:30 – ABD Haziran Ayı İnşaat İzinleri
20 Temmuz  2011 Çarşamba:
- 17:00 – AB Euro Bölgesi Temmuz Ayı Tüketici Güven Endeksi
- 17:00 – ABD Haziran Ayı Mevcut Konut Satışları
21 Temmuz  2011 Perşembe:
- 14:00 – TCMB Faiz Oranı Kararı
- 15:30 – ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları
- 17:00 – ABD Mayıs Ayı Konut Fiyat Endeksi
- 17:00 – ABD Haziran Ayı Öncü Göstergeler
- 17:00 – ABD Temmuz Ayı Philadelphia FED İmalat Endeksi
22 Temmuz  2011 Cuma:
- 12:00 – AB Yeni Sanayi Siparişleri
Ä°MKB 30 TEKNÄ°K ANALÄ°ZÄ°Â Â Â Â :
          İMKB 30’da geçtiğimiz hafta 75,000 civarında destek bulunduktan sonra hızlı bir tepki başlattı fakat bu tepki çok kısa süreli oldu. Haftanın ikinci yarısı ise hacimsiz dar bir aralıkta hafif aşağı yönlü bir hareket izledik. Bu hafta endekste kırılma haftası olabilir ve kırılma yönünde sert hareketler yaşanabilir. Aşağıda 75,500 altında olacak bir kapanış ihtimali endekste kısa sürede 73,000 civarına kadar hızlı bir geri çekilmeye neden olabilir.  Bu yönde olacak bir geri çekilmenin 69,000’e kadar devam etme potansiyeli doğacağı için 75,500 aştı kapanışlarda yukarı yönlü pozisyonlarda ısrarcı olunmaması gerektiğini düşünüyoruz.
         Yukarı yönlü hareketlerde ise 77,000/77,500 aralığı aşılamadığı sürece olası yükselişler kısa vadeciler tarafından satış fırsatı olarak kullanılabilir. Yukarıda bahsettiğimiz kırılmanın yukarı yönlü olması ve 77,500 üzeri bir kapanış ihtimali doğması durumunda hedef 81,000 olacaktır. Bu nedenle 75,500-77,500 aralığında bu kanalı dikkate alarak işlem yapmak, bu seviyelerden birinin kırılması durumunda ise kırılma yönünde hareket etmek gerektiğini düşünüyoruz
USD/TL TEKNÄ°K ANALÄ°ZÄ°Â Â Â Â Â Â Â Â :
        Dolar/TL kurunda her geri çekilmenin alım fırsatı olduğunu önceki haftalarda yazmıştık. Bu görüşümüzü değiştirmemekle birlikte kısa vadede 1,70 olarak öngördüğümüz ana hedefe de yaklaşmış durumdayız. 1,6550 üzerinde olacak her kapanış 1,70’in test edilme ihtimalini artıracaktır. Yeniden 1,6550 altına olacak gerilemelerde ise 1,6200/1,6250 aralığına doğru bir geri çekilme yaşanabilir. Bu yönde olacak bir geri çekilmenin de şu anki konjonktürde alım fırsatı olacağını düşünüyoruz
        Kurdaki son yukarı yönlü harekette Euro/Dolar paritesinin etkisi yüksek seyrediyor. Bu süreçte paritede 1,4050 altında olacak kapanışlar, kurda ana hedef olarak gördüğümüz 1,70’e yakın seviyelerin test edilme sürecini hızlandırabilir. Paritede olası bir toparlanmanın 1,4150 seviyesinin üzerine ulaşması durumunda ise kurda yavaş olmasını beklediğimiz bir geri çekilme sürecine enden olabilir. Fakat kısa vadede bu gerilemenin 1,6200 altında olma olasılığını çok düşük görüyoruz.
         Son olarak daha önce dövizdeki yükselişleri satış fırsatı olarak derlendiren yerli yatırımcının da son süreçte daha yukarıları hedeflediğini düşünüyoruz. Bunun da kur üzerindeki yukarı yönlü baskıyı arttırdığı kanaatindeyiz.
Ãœzeyir DOÄžAN
Kapital Menkul DeÄŸerler A.Åž.
Türev Araçlar Birimi / Uzman
Tel: 0212 330 04 70
Fax: 0212 330 0 369
www.kapitalmenkul.com.tr
[email protected]
UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlıgı kapsamında degildir. Yatırım danısmanlıgı hizmeti; Aracı kurumlar, portföy yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri arasında imzalanacak yatırım danısmanlıgı sözlesmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kisisel görüslerine dayanmaktadır. Bu görüsler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar dogurmayabilir.