Dün normal ÅŸartlar altında borsanın daha iyi bir görünüm sergilemesi gereken bir gündü. Önceki iki gün içinde yer yer alımlar geldiÄŸinde acaba 76.500 destek mi olacak diye düşündük ama özellikle dünkü hareketler bu olasılığı çok azalttı. Aslında 60 dk’lık grafiklerde görüldüğü üzere BIST-100 endeksi 76 bin etrafında oyalanıyor ama bu hafta boyunca hiç anlamlı bir yukarı yönlü düzeltme hareketi gelmemesi, özellikle 76.500 civarında yoÄŸun iÅŸlemler olmasına raÄŸmen, endeksin yönünü bir türlü yukarı çevirememesi, bundan sonra sert hareketleri beraberinde getirebilir ki, bu da büyük olasılıkla aÅŸağı yönlü olur.
Yukarıdaki grafik, endeksin 64 binden baÅŸladığı yükseliÅŸ ve 80.500 seviyelerinin görülmesi sonrasındaki hareketleri gösteriyor. GrafiÄŸin alt kadranındaki TKE göstergesi, 7 tane göstergenin birleÅŸimi olup, bu gösterge sıfır civarında uzun süredir dar bantta hareketler yapıyor. Normal ÅŸartlarda ÅŸu ana kadar en azında bir defa 50’nin üzerine çıkıp sonra gerilemeli ve ikinci bir dip sinyali vermeliydi. Fakat piyasada bu gücü de göremedik. Åžu an en iyi senaryo, endeksin 77.500’e doÄŸru bir yükseliÅŸ deneyerek geri dönmesidir ki, bunun olması olasılığı da yüksek deÄŸil. EÄŸer 77.500’e doÄŸru bir yukarı hareket sonrasında yeniden geri çekilme olup, 76 binde tutunan ve tekrar hacimle artan endeks görürsek iÅŸte o zaman yukarı dönüş hakkında daha net olabiliriz. Bu aÅŸamada, ortaya çıkacak yükseliÅŸ denemesi ve yaklaşık 1500-2000 puanlık bir yukarı yönlü tepki birçok yatırımcıda alım kararı oluÅŸmasına neden olabilir ama risklidir. Bu teknik görünüme göre, endeksin sadece 74.500’e  deÄŸil, 70 bin seviyelerine doÄŸru hızlanan bir ivme ile gerilemesi daha yüksek olasılık olarak görünüyor. Fakat, 77 bine doÄŸru olacak bir tepki, bu görüşü zayıflatacak ve “75.000 desteÄŸi tuttu” yanılgısı oluÅŸturabilecektir. Bu yüzden normal ÅŸartlar altında hisse cephesinde bu aÅŸamada yukarı dönüş olsa bile risk alınmamalı diye düşünüyorum. Elbette ki piyasada her an hava deÄŸiÅŸebiliyor ve gelen bir haberle ya da, önemli bir hareket sonrasında görüşlerimiz deÄŸiÅŸebiliyor.  Görüşümüzü deÄŸiÅŸtirecek hareket ÅŸu olabilir; BIST-100 endeksi 75 bin civarında oldukça düşük hacimle giderken, yavaÅŸ yavaÅŸ artmaya baÅŸlayan hacim ve 60 dakikada bu hacmin 130-150 mln lot arasına gelmesi, bir tepki yükseliÅŸinden ziyade daha saÄŸlıklı bir yükseliÅŸi iÅŸaret edebilir. Ama bunu piyasayı izlerken söyleyebileceÄŸiz. Bu tür bir durumda twiter’dan yorum geçerim.  Ama ÅŸu anki görünümde endeksin 75.500-76.500 aralığında sıkışıp sonra bir anda 74.500’e doÄŸru gerilemesi ve 74.500’de destek oluÅŸturup yukarı döndü denilirken, gelecek hafta içinde 72.500-73.000 aralığına kadar gerilemesi daha makul bir senaryo olarak görünüyor.  Tekrar vurgulamak gerekirse, yukarıdaki analiz herkes tarafından görülebilir ve birçok kiÅŸi benim gibi düşünüyorsa, yani “nasıl olsa düşüş devam edecek senaryosuna” inanmışsa, boÄŸa tuzağı oluÅŸturabilecek yukarı çabaların görülmesi olasılığı yükselir.
Dolar/TL kuru bu sabah 2.02 civarında bulunurken, Asya’da Nikkei yüzde 0.50 aÅŸağıda ve Çin 0.16 yukarıda bulunuyor. ABD vadelileri ise dünkü kapanış seviyelerinin yüzde 0.09 oranında üstünde bulunuyor. Bu arada DOw ve S&P endekslerinde de teknik görünümün iyi olmadığını söyleyebiliriz.  Tüm faktörleri bir araya getirdiÄŸimizde, borsada alım için  en azından bir süre daha izlemede kalmak anlamlı olur.  ABD borç tavanı ve açıklanacak verilere deÄŸinmedim. Bunları zaten ÅŸu ana kadar birçok yerden okudunuz. ABD borç tavanı iÅŸi küçük küçük uzatmalarla devam edebilir. Bu da piyasalar için iyi haber olmaz. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileÄŸiyle…