Dün borsada yönsüz ve sıkışık bir piyasa yapısı hakim oldu. Endeks %23.6 geri çekilme çizgisi üzerinde aşağı yukarı hareketler yaptı. Günlük işlem miktarı çok düşüktü (431 milyon lot). Aslında ABD’den haftalık işsizlik başvurularının beklenenin altında kalmasına, ABD 10 yıllık faizlerinin yüzde 3 seviyesine doğru hareketine rağmen endeksin tutunma çabası, adeta 64 bin ile 66 bin aralığında ikinci bir dip oluşum sinyali veriyor. Ama henüz bu sinyal net bir sinyal değil. Dün ABD’den gelen veriler beklentilerden çok daha olumlu olunca ABD 10 yıllık faizleri de yüzde 3’ü geçti (şu an %2.9866). Bu sabah itibariyle Asya’da Çin %0.41 yukarıda bulunurken, Japonya %1.64 aşağıda bulunuyor. ABD vadeli endeksleri ise, düne göre yüzde 0.10 gerilemiş durumda. Döviz cephesinde ise, dün dolar/TL kuru 2.08’i geçtiğinde borsaya satış baskısı gelmişti. Bu sabah yine yukarı baskı var ve dolar/TL kuru da 2.0745 civarında bulunuyor.
Bugün ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verisi hem ABD 10 yıllıkları hem de gelişmekte olan piyasalar (GOP) üzerinde etkili olacaktır. Tarım dışı istihdamın 175 bin artması beklenirken işsizliğin de %7.4 seviyesinde olması bekleniyor. Veriler beklentilerden olumlu gelirse, borsada 65 bine doğru geri çekilme ve ikili dip görebiliriz. Geri çekilmelerde işlem miktarının artması iyi bir sinyal olmaz. Veri açıklanana kadar borsada sağlıklı bir yukarı hareket başlaması olasılığı zor.
Diğer taraftan G-20’deki gelişmeler de önemli. Oldukça stresli geçen G-20 görüşmelerinde, sayın Başbakan Erdoğan Obama ile görüştü ve bir görüşme daha yapacağı belirtildi. Suriye konusunda Türkiye’Nin alacağı rol önemlidir. Ayrıntılar geldikçe piyasalarda tepki vermeye devam edecektir. Gördüğünüz üzere her cephede belirsizlik var ve bu ortamda yapılabilecek en iyi tahmin, endeksin 64 bin ile 67 bin aralığında dalgalanma yapmasıdır. Yön konusunda, bu sabahki genel görünüm aşağı yönlü olacağına dair işaretler veriyor.